Nieuwe single Harry Loco: Hop on the bus, Gus

Harry Loco in het oranje
Harry Loco in het oranje Foto: JHawkephoto
Cultuur

VRIES - Op de muur achter Harry Loco prijkt schijnbaar een schilderij van Bob Dylan, met hoed en harmonica. Het is echter een portret van Harry gemaakt door een kunstenaar uit Ooltgensplaat. Dylan is een groot voorbeeld voor Harry. Hij heeft net een nieuwe single uit: Hop on the bus, Gus. Hij vertelt graag waar het nummer over gaat.

“Een belangrijk onderwerp in dit liedje is dat mensen rust nodig hebben, een stapje terug moeten doen. Ze moeten stilstaan bij wat er in de wereld gebeurt.” Een voorbeeld hiervan uit het refrein van het nummer: ‘Everbody must get stoned, nobody will be alone.’ Hij legt uit: “Met stoned bedoel ik: rust, ik bedoel letterlijk ‘verstenen’, stil staan. Daarbij moeten we eenzaamheid opheffen, daarom zing ik het tweede deel van het refrein’.”

Loco schreef het nummer al een tijd geleden. “Dit nummer heb ik voor het eerst gespeeld in oktober 2023 in New York, op het Cannabis Festival. Het nummer was toen er dus al, de cd’s waren alleen nog niet af.” Voor dit nummer werkt de zanger samen met nieuwe mensen. “Ik heb samengewerkt met twee nieuwe producers: Maarten de Groot en Waldy Samson. Het klinkt daardoor ook heel anders dan mijn eerdere nummers.”

Terwijl hij even opstaat om een nieuw kopje koffie te pakken vertelt hij over de samenwerking. “Ik heb het nummer zo geschreven dat het in stukjes kan worden gehakt en de volgorde kan worden aangepast. Dat is voor de definitieve versie ook gebeurd, er zijn twee coupletten helemaal uitgehaald en de volgorde is gehusseld. Bij live optredens voer ik hem wel volledig op.”

Wat live optredens betreft heeft hij grote ambities. “Live optredens zijn echt mijn ding, ik wil eigenlijk wel meer de toneel kant op. Daarbij kan ik tussen de liedjes door mijn verhaal vertellen. Ik ben in gesprek met een voormalig theaterdirecteur. Het is nog niet concreet, we zullen zien wat er uitkomt.”

Harry timmert als artiest al lang aan de weg. “Ik ben in 2001 voor mezelf begonnen. Daarvoor heb ik een aantal jaren als helft van een duo gewerkt, we zongen in streektaal. Tegenwoordig zing ik in het Engels.” Zijn teksten moeten in de eerste plaats het publiek raken, er zit dan ook een uitgesproken boodschap in. “In mijn tekst verwerk ik veel grappen, maar het onderliggende onderwerp is wel serieus.”

Hij neemt er geen aanstoot aan als mensen hem een hippie noemen. “Ik ben een natuurliefhebber, ik hou van moeder aarde. Dan ben je eigenlijk al een halve hippie. Dan ben ik ook nog eens geïnteresseerd in mensen, dan ben je er helemaal.” De zaadjes die zouden uitbloeien tot zijn huidige muziekstijl werden in Londen gepland. 

“Het begon in 2001, ik ging een week naar Londen. Een neef van me had daar een appartement waar ik terecht kon. Daar begon eigenlijk deze magische trip. Toen ik net was aangekomen zei m’n neef: we gaan de buurt even verkennen. Ik was eigenlijk heel moe, maar een stemmetje in me zei dat ik toch maar moest gaan. We kwamen terecht in The Troubadour, in Earls Court. Daar speelde een band, tijdens de pauze ben ik naar ze toe gestapt. Of ik een nummer mocht meespelen. Toevallig kwamen zij nummers te kort, toen heb ik als afsluiting van hun set ‘Knocking on heavens door’ van Dylan gespeeld. De rest van de week heb ik allerlei mensen ontmoet en op allerlei plekken gespeeld. Allemaal omdat ik dat stemmetje heb gevolgd. Iedereen heeft zo’n stem, ze moeten het alleen vinden.”

Na die week in Londen zou Harry op vele nationale en internationale podia optreden. “Ik heb ook veel in Amerika gespeeld, onder andere op het 45 jarig jubileum van Woodstock. Daar reed toen ook de bus waarin Ken Kesey in de jaren 60 rondreed en LSD uitdeelde. Die bus vormt de inspiratie voor het nummer, vandaar ‘jump on the bus, Gus’. Gus verwijst dan weer naar ‘50 ways to leave your lover’ van Paul Simon.”

Zijn muziek doet denken aan hippie-muziek uit de jaren 60, toch verschilt Harry Loco op een belangrijk aspect wezenlijk van de hippies van toen: “Die oorspronkelijke hippies zaten met een dikke toeter in hun hoofd en hadden het over ‘peace en happiness’, maar als je een betere wereld wil dan moet aan de slag. Dat gebeurt nu gelukkig ook, ontzettend veel mensen zetten zich in voor een betere wereld. Daar probeer ik via mijn muziek aan bij te dragen.”

UIT DE KRANT