Kunstenares Ans Smits exposeert in Galerie Paterswolde

Afbeelding
Cultuur

EELDERWOLDE - Op dit moment is de expositie Zomerzotheid te zien in Galerie Paterswolde. Een tentoonstelling met werken van ruim twintig kunstenaars, allemaal in dit zomerse thema. Taferelen van strandfeesten, duiken in zee en luie middagen op het strand zijn allemaal te bewonderen in de galerie.


Een van de kunstenaars is Ans Smits uit Eelderwolde. Er hangen tien werken van haar in de galerie.


Ans komt uit Noordwijk aan zee en is daar opgegroeid. Ik ben een kind van de zee, vertelt ze. Veel van haar werken gaan over de zee en het strandleven. Na een tussenstop Friesland is ze inmiddels helemaal ingeburgerd in Eelderwolde. De zee en het strand blijven toch trekken. ‘We gaan regelmatig terug naar Noordwijk, waar we al jaren een heel  klein appartementje direct aan zee hebben. Het is altijd heerlijk om daar weer terug te zijn’.


Vanaf haar jeugd is ze al bezig met tekenen en schilderen. Na wat omzwervingen komt ze via Friesland in Groningen terecht. Op haar vijftigste, als de kinderen op eigen benen staan, besluit ze haar droom achterna te gaan en zich aan te melden voor de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. ‘Ik vond het er geweldig. Ik leerde over kunstgeschiedenis en alles wat maar met schilderen te maken heeft. Ik kon me er helemaal in onderdompelen’.


Ze ontwikkelt haar talent en maakt vooral werken waaruit haar liefde voor de zee blijkt.  Er blijkt al snel een markt voor haar schilderijen te zijn.


Ans heeft ondertussen al diverse exposities in België en Nederland gehad. Helaas kon dat in de coronatijd ook niet of maar mondjesmaat doorgaan. ‘Mijn solo-expositie in België is net voor de opening stilgelegd. De schilderijen hingen, de drankjes stonden al klaar toen alles plotseling dicht ging. De Belgische overheid besloot dat iedereen thuis moet blijven. Vanaf toen kon bezichtigen alleen op afspraak.’


Toch bracht de coronatijd ook wat moois. Omdat exposities niet door gingen, begon Ans meer te doen met social media. Bijna alle werken stonden weer bij haar thuis, en mensen kwamen gewoon aan huis om haar werken te bekijken en kopen. ‘Ik vond het erg bijzonder om de reactie van mensen op mijn schilderijen te zien. Prachtig om de mensen blij te maken met mijn werk. Er was hier een mevrouw die gewoon moest huilen omdat ze het zo mooi vond. Normaal gesproken verkoop ik via galerieën en spreekt ik mijn kopers niet. Mijn bezoekers vonden het ook bijzonder om met mij kennis te maken en van gedachten te wisselen. Ik kijk daar met een heel goed gevoel op terug’.


Ook werd in deze tijd de aandacht wat verlegd naar giclees.  Dat zijn reproducties van een kunstwerk. Deze zijn betaalbaarder en daar bleek online een grote groep liefhebbers voor te zijn.  


Na de corona leek alles weer de goede kant op te gaan, maar niks bleek minder waar. Ans werd afgelopen jaar ziek. Een moeilijke tijd met chemotherapie volgde.  Ze brak vervolgens ook  nog haar heup tijdens de vakantie. Het viel haar niet mee om positief te blijven. Zelfs voor schilderen was even geen ruimte. Fysiek niet, maar ook niet in haar hoofd.


Op dit moment ziet haar leven er gelukkig weer een stuk zonniger uit. Ans loopt weer, na een operatie vier maanden geleden. Een beetje moeizaam nog, maar het begin is er. Verder blijf het spannend, maar ze is vol goede moed. ‘En schilderen lukt gelukkig weer. Als ik daarmee bezig ben, vergeet ik de rest even’.


Toen ze werd benaderd voor deze tentoonstelling, hoefde ze niet lang na te denken. Logisch ook. Een kleinere tentoonstelling met haar mooiste werken, dichtbij huis. In het thema dat ze zo lief heeft.


De werken van Ans Smits en de andere kunstenaars zijn nog te zien tot 5 augustus in Galerie Paterswolde.

UIT DE KRANT