Imposant vlagmonument van veertig vlaggen langs rotonde Paterswolde

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

Bevrijdingsdag Eelde, Paterswolde en Eelderwolde op bijzondere wijze gevierd


EELDE – Afgelopen maandag, 13 april, was het precies 75 jaar geleden dat de dorpen Eelde, Paterswolde en Eelderwolde door de Canadezen werden bevrijd. Vanwege het coronavirus diende men de planning van deze dag echter volledig om te gooien. Van een feestelijke dag met verhalenvertellers, muziek en andere festiviteiten, naar een eendaags vlagmonument en een digitale herdenking in het Kluivingsbos. De organisatie van het geheel lag in handen van Historische Vereniging Ol Eel en het Herdenkingscomité, die enthousiast de handen ineen hadden geslagen. In samenwerking met kunstenaar Peter Tholen werd in zeer kort tijdsbestek het indrukwekkende vlagmonument bedacht en ontwikkeld.


Op de vroege, frisse morgen van tweede paasdag verzamelden de leden van de historische vereniging en het Herdenkingscomité zich bij de rotonde. Coen Hofstee, bestuurslid van Ol Eel, neemt de koude wind voor lief: “Ik ben eigenlijk wel blij dat er zoveel wind staat, want dat zorgt er in ieder geval voor dat de vlaggen mooi wapperen.” De samenwerking verliep deze ochtend vlekkeloos. Waar de één roodwitblauwe bordjes op hing, hees de ander de vlaggen de lucht in. In het clubhuis van de historische vereniging kon men zich opwarmen met een kopje koffie en een lekker plakje cake. Diana Huls van de historische vereniging maakte van het moment gebruik om haar verontwaardiging van die ochtend te delen: “Ik fietste langs de rotonde en ik zag al die palen scheef staan. Ik dacht ‘oh god, als dat maar goed komt’. Ik vertelde het ook aan mijn man: ‘ze hebben al die palen er scheef in gezet!’ Maar nu vind ik het er heel mooi uit zien hoor.” Vervolgens legde kunstenaar Tholen nog even het idee achter de ‘scheef’ gezette vlaggenmasten bloot: “Het moet lijken alsof ze door elkaar heen wapperen. Daarom heb ik het zo met de gemeente overlegd.” Overigens verliep de samenwerking met de gemeente Tynaarlo over het lenen van de palen vlekkeloos volgens Tholen: “Er heerste een beetje de sfeer van de voormalige gemeente Eelde. Ik appte met het hoofd van de gemeentewerken, want het moest wel goed geregeld worden. Het enige wat ik ontving was: ‘Ga er maar vanuit dat het goedkomt’. Ik ben er maar vanuit gegaan en het kwam goed. Geweldig toch?”


Als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers hing de eerste vlag halfstok. In totaal hingen er 40 vlaggen bij de rotonde. Deze werden ingebracht door de inwoners van de dorpen. “Het vormt een mooi vlagvertoon waarmee we samen met vele anderen zichtbaar maken dat de inwoners van Eelde, Paterswolde en Eelderwolde onze vrijheid echt waarderen. Het is een eerbetoon aan de Canadese bevrijders”, liet de organisatie weten.


Overigens ging in de hele gemeente Tynaarlo de vlag uit om de oorlogsslachtoffers te herdenken en de vrijheid te vieren. Aan de oproep van de 4 en 5 mei comités werd massaal gehoor gegeven. Zo stond de hele gemeente Tynaarlo samen stil bij wat er 75 geleden is gebeurd.

UIT DE KRANT

Lees ook