Jongerenraad Tynaarlo wil wat betekenen voor de gemeente

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

“Wij zijn de stem van de jongeren in de regio”


REGIO – In mei vorig jaar richtte de gemeente Tynaarlo de jongerenraad op. Een initiatief dat is ontstaan vanuit een enquête, omdat de raad een voorstel had aangenomen om met jongerenparticipatie aan de slag te gaan. De gemeente wilde weten wat jongeren belangrijk vinden en of er animo was voor de jongerenraad. En dat was er. Een aantal jongeren reageerde enthousiast en voegde zich bij het initiatief. De jongerenraad bestaat inmiddels uit acht enthousiaste jongelingen die iets willen betekenen voor de gemeente Tynaarlo.

“Wij adviseren de gemeente over jongeren en vertegenwoordigen daarnaast ook de jeugd in de regio”, vertelt Kristel Jager (19) van de jongerenraad. “De raadsleden en wethouders in de gemeente zijn zelf geen jeugd meer en weten niet hoe wij denken. Wij kunnen juist wel op een goede manier door de ogen van jongeren kijken, omdat we zelf nog jeugd zijn. Het gaat over ons.” De jongerenraad bestaat nog niet zo lang. Zo halverwege 2018 is het initiatief opgestart en in november was de eerste vergadering. “Wij worden begeleid door een aantal jongerenbegeleiders en medewerkers van de gemeente”, vertelt Job Biemold (16). “We houden zo’n één keer per maand een bijeenkomst en praten over dingen in de gemeente die we voor jongeren kunnen betekenen. Wij zijn als het ware de stem van de jongeren in de regio”.

Onlangs was voor de jongerenraad de eerste kennismaking met de ‘echte’ gemeenteraad. Voorafgaand aan de raadsvergadering waren de jongeren te gast bij de raadsleden en de wethouders. “Tijdens de presentatie hebben we samen met de raadsleden een dansje gedaan”, vertelt Sterre Roobol (13). “Een Fortnite-dansje om precies te zijn. Iedereen speelt dat spelletje tegenwoordig en wij vonden dat de raadsleden hier ook maar eens kennis mee moesten maken.” Na de presentatie kregen de jongeren ook de nodige complimenten van de raad en waren er zelfs een aantal partijen die een samenwerking wel zagen zitten. “Maar dat gaan we niet doen hoor”, legt Anniek Lindeman (15) uit. “Wij kiezen geen partij. Wij zijn als het ware een nieuwe partij die advies geeft aan de raad. Hierbij past een samenwerking met een partij die in diezelfde raad naar ons idee niet bij.”

Eén van de dingen die de jongerenraad al opgesteld heeft is een 18+ folder. Een folder, speciaal gemaakt voor jongeren. “Als je achttien wordt, moet je heel veel dingen regelen”, legt Kristel uit. “Wij hebben een folder gemaakt waarin staat wat je allemaal precies moet doen. Het is een verduidelijking, waardoor jongeren een goed overzicht hebben van wat er geregeld moet worden.” Een andere activiteit waar de jongerenraad momenteel over nadenkt is om meer vermaak voor jongeren te creëren. “In de gemeente Tynaarlo is naar ons idee, en de vele andere jongeren in de regio, weinig te doen”, gaat Kristel verder. “Voor de basisschooljeugd is er genoeg, maar voor alles wat daar boven zit wordt het lastig. Zo zijn er bijvoorbeeld weinig tot geen uitgaansgelegenheden. Een reden voor veel jongeren om na hun achttiende uit de regio te vertrekken.” Het opzetten van nieuwe feestgelegenheden in het gebied is daarom een prima idee volgens de raad. “Het houdt jongeren ook van de straat”, vertelt Anniek. “Door feestlocaties te creëren heeft de oudere jeugd ook een plek om naar toe te gaan.”

De jongerenraad probeert de jeugd in de gemeente met name te bereiken middels mond-tot-mondreclame. Daarnaast is ook een Instagramaccount opgestart om meer jongeren te bereiken. “In de buurt kennen wij natuurlijk ook veel jongeren”, legt Job uit. “Op die manier proberen we erachter te komen wat onder jongeren speelt en wat we voor hen kunnen betekenen. Ook proberen we zo nu en dan anderen enthousiast te maken voor de jongerenraad”. Via Instagram (jongtynaarlo) kunnen jongeren tevens berichten, wensen en ideeën insturen. “Die zijn natuurlijk altijd welkom. Wij denken graag na over de mogelijkheden in de gemeente”, aldus Job.

Of de jongeren later zelf ook de politiek in willen, weten ze nog niet. Plezier beleven ze er in ieder geval wel aan. “Ik vind het heel interessant en het is mooi om jongeren op deze manier te kunnen vertegenwoordigen”, vertelt Kristel. “Ik ben ook echt geïnteresseerd in de politiek, alleen weet ik nog niet of ik later ook in de echte gemeenteraad wil. Ik ben hier voor de jongeren. Dat is wat ik leuk vind.” Ook Job en Anniek sluiten zich hierbij aan. Iemand die wel de politiek in wil is Sterre. “Ik zie mezelf over een aantal jaren al wel in de Tweede Kamer zitten”, lacht de jonge inwoonster van Zuidlaren. “Ik heb ook al in de leerlingenraad gezeten op mijn oude school, waar ik ook al enige ervaring heb opgedaan. De jongerenraad is weer iets groter. Hiermee bereik je namelijk een veel groter gebied. Om later in de Tweede Kamer te zitten is echt een droom”.

UIT DE KRANT