“Onze ervaring en teamgevoel moeten de doorslag geven in de Topklasse”

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

ZUIDLAREN – Voor het eerst in de historie van de Zuidlaarder Tennisclub (ZTC) heeft de vereniging een team op het allerhoogste amateurniveau van Nederland: de Topklasse. Het team, bestaande uit Tom van der Bijl (24), Robert Wezeman (25), Lennard Duursema (29), Paul van den Tempel (21) en Jan-Pieter Veenboer (26), kijkt uit naar een mooi seizoen. “Het is heel leuk dat we in de Topklasse mogen uitkomen, maar we willen ook wat neerzetten”, vertelt Veenboer. “We nemen geen genoegen met handhaving. Met z’n allen willen we in ieder geval als doel stellen om bij de eerste vier te eindigen.”

Het is een bijzonder gezicht als je kijkt naar de teamindeling van de Topklasse, maar het staat er echt: Zuidlaarder Tennisclub. Voor het eerst in het bestaan van de tennisvereniging heeft het een team op het hoogste amateurniveau van Nederland. “We spelen al jaren samen competitie”, vertelt Duursema. “In 2011 begonnen de eersten van ons bij TC Veracket en in 2012 startten we een team bij ZTC.’’ In de afgelopen jaren kwam het team, dat in de loop der jaren iets veranderd is, wisselend uit in de eerste klasse en hoofdklasse. “Vorig jaar zijn we als derde geëindigd in de hoofdklasse”, legt Wezeman uit. “Maar sinds dit seizoen heeft de KNLTB de verschillende competities op de schop gegooid en een Topklasse in het leven geroepen. Op basis van de ranking van ons team, zijn wij ook in deze klasse geplaatst.” De tennissers waren eerst ontzettend verrast dat ze uit mogen komen in de topklasse, maar dit zorgde niet voor minder blijdschap: “We vinden het heel bijzonder dat we nu op het hoogste niveau mogen spelen”, vertelt Van der Bijl. “Daarnaast komen we nieuwe tegenstanders tegen en is het een compleet andere ervaring. We zijn allen heel enthousiast en nieuwsgierig naar hoe het ons dit seizoen afgaat.”

De tennissers zijn zo’n acht jaar geleden, in wisselende samenstellingen, competitie gaan spelen en inmiddels een hecht vriendenteam geworden. “Eigenlijk zijn we ook gewoon een vriendenteam”, vertelt Duursema. “We kennen elkaar heel goed, gaan naast de baan met elkaar om en kunnen goed met elkaar opschieten. Dat is denk ik ook onze kracht. We weten precies hoe we met elkaar om moeten gaan en hoe we elkaar moeten coachen.” Het team wil dan wel bij de eerste vier eindigen, ze zijn zich ook bewust dat dit heel lastig wordt: “Het gaat echt afhangen van de vorm van de dag’’, vertelt Van der Bijl. “Het is ook belangrijk dat we onze opstelling tactisch slim bepalen. En bovendien speelt fitheid ook een belangrijke rol.” “Maar we zijn allemaal hartstikke fit’’, vult Wezeman aan. “Dat moet natuurlijk ook de basis van een goed seizoen zijn.”

Een sterk punt van het team is, is dat het verschillende typen spelers heeft. Veenboer: “We hebben een echte dubbelspecialist, goede verdedigende enkelspelers, maar ook aanvallende tennissers. Hiermee kun je je opstelling bepalen aan de hand van de spelers van de tegenstanders. Wat vinden zij lastig?” Een team waar ZTC niet van wil verliezen is REO uit Roden. “We hebben al een aantal keren tegen REO gespeeld en we kennen de jongens goed”, vertelt Duursema. “En de laatste keer hebben we verloren, dus we zijn uit op revanche.” De spelers van ZTC hebben afgelopen winter hard getraind en zijn ervan overtuigd dat het wel een mooi seizoen kan worden. “Als de dingen kloppen die moeten kloppen, is een plek in de top vier zeker haalbaar”, vertelt Wezeman. “Maar daarvoor moeten we uiteraard wel hard werken”.
Het team vindt het ook geweldig om uit te mogen komen voor ZTC. “We hebben wel echt een band met Zuidlaren”, vertelt Duursema, die zelf ook uit de regio komt. “We geven training, kennen de omgeving en zijn al jaren betrokken bij de club. Het is er altijd heel gezellig ook”. Wezeman, die net als Duursema ook uit de regio komt, vult aan: “Het is heel gaaf dat er veel energie in ons wordt gestoken. Het is een mooie kans om in de Topklasse uit te komen en ook om anderen hierbij te betrekken.” De tennissers, die als team gesponsord worden door AH Zuidlaren en Ruchti, hopen dan ook dat vele mensen het team komen aanmoedigen bij hun wedstrijden. Van der Bijl: “We zijn wel echte publieksspelers. Het publiek geeft ons ook extra energie om een wedstrijd over de streep te trekken. We hopen dat we samen met hen een geweldig seizoen tegemoet gaan.”

Het ‘Topteam’ van ZTC speelt haar eerste competitiewedstrijd op zaterdag 6 april in Deventer tegen TC Drijvers. De eerste thuiswedstrijd staat gepland op zaterdag 13 april tegen Soestdijk. Deze wedstrijd begint om 13.30 uur. Toegang tot het sportpark van ZTC is gratis.

UIT DE KRANT

Lees ook