Alie Seubers presenteert haar nieuwste boek

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

‘Bij het schrijven vergeet ik alles en fantaseer ik maar raak’

ZUIDLAREN – Alie Seubers presenteert haar nieuwste boek ‘Stilte onder water’.  Het is een lijvig roman, uitgegeven door Boekscout.  Het is het vierde boek van de Zuidlaarder schrijfster. Een portret en tipje van de sluier van de nieuwe aanwinst.
“Het is een uit de hand gelopen hobby”, verklaart Seubers – van oorsprong afkomstig uit Dalerveen- het schrijven. “Ik heb een tijdje met mezelf in de knoop gezeten. Ik kwam er maar niet achter waarom ik zo vast zat. Op Vlieland begon ik te schrijven. Ik had het boek in een maand tijd klaar. Dat was een hele opluchting. Door het eerste boek ben ik mezelf geworden en Vlieland werd mijn favoriete eiland. Het nieuwe boek is een vervolg op het eerste. Ik heb 35 jaar in het kappersvak gezet”, vertelt ze verder over haarzelf.  “Vervolgens heb ik een opleiding bloembindster gedaan op Terra Next in Eelde. Ik maak sindsdien bloemstukken op bestelling. Ik houd genoeg tijd over om te schrijven. Ik ben ook vrijwilligster op de molen. Dat vind ik ook leuk. Ik verzorg er rondleidingen. Ik zat dan op de stelling met een schriftje. De verhalen kwamen zo boven”. Ze toont de voorkant van een vorig boek,  ‘Het rode schrift’. “De foto is gemaakt door mijn jongste dochter en zegt alles.  Dat schriftje ligt op de planken van de molen”.  Van geheel andere orde is ‘Kabouter Binky Bin’.  “De bevalling van een van onze kinderen bracht zoveel spanning mee, dat ik ben gaan tekenen. En daaruit ontstond dit kinderboek”. Naast Vlieland zou haar tuin ook inspirerend kunnen werken. Een vijver, tal van zitjes, bomen, enz. “Ik sta elke dag om zes uur op en ga dan een half uur wandelen. Dan kan ik helder denken. Dan ontstaan complete verhalen. Door ontmoetingen met mensen of zomaar”.
Haar schrijfstijl is kenmerkend en wordt gewaardeerd. “Ik heb een hele leuke reactie gehad op het eerste boek ‘De toekomst van Mathilde’. Een persoon met dyslexie had nog nooit een boek gelezen. Die persoon had het boek in drie dagen uit. “Korte zinnen, ik hoef niet nadenken wat er staat”, was de reactie. Ik heb toen de dislexyvereniging geschreven, maar vreemd genoeg nooit een reactie gehad”. Datzelfde geldt voor haar nieuwste aanwinst ‘Stilte onder water’.  Seubers: “Het verhaal speelt zich onder meer af op de vliegvelden Schiphol, Rotterdam en Eelde. Ik heb contact gehad met Schiphol en hoop daar een boek te overhandigen. Ik heb ook vliegveld Eelde benaderd. Zo’n boek zou wat zijn voor passagiers. Maar Eelde wilde er niets van weten”. Een tipje van de sluier dan. Het verhaal gaat over een jongen, de zoon van Tilly, de hoofdpersoon uit het eerste boek. Twintig jaar later maakt hij een wandeltocht met een vriend van Groningen naar Abcoude en komt onderweg een zeearend tegen, waar hij gefascineerd door raakt. Het bruggetje naar een vliegtuig is snel gemaakt. Want Klaas-Jan wil ook piloot worden. Naast humor en liefde komt ook drama in de verhalen voor.  Eenmaal piloot heeft hij als opdracht een  Syrisch gezin op te halen die opgevangen zitten in een zoutmijn.
“Zoutmijnen fascineren me. Er zijn er nog heel veel intact. Ik heb er een heel verhaal omheen gemaakt. Het is totale fictie.  Het is een roman. Uitgeverij Boekscout dacht dat dit boek in de jeugdcategorie valt, maar dat was een foute gedachte. Ik word er niet rijk van. Dat is ook het voordeel bij deze uitgever. Ik hoef geen vijfduizend boeken te verkopen. Er ligt geen druk op. Maar de verkoop gaat nu wel vanzelf. Ik ben bij RTV Drenthe geweest en onlangs heb ik het boek gepresenteerd op Radiotynaarlolokaal. Daarnaast heb ik contact gezocht met De Telegraaf en heb heel veel instanties een persbericht gestuurd. Ook bedrijven, die ik in het boek genoemd heb. Je moet namelijk overal toestemming voor vragen”. Terug naar het boek. Ik heb eerst een inleiding gemaakt en een stukje uit het eerste boek. Dan snap je waar het over gaat”. Alie Seubers is overal heel creatief in. Daaruit ontstaan de mooiste woorden. Zo wordt de zeearend ‘vliegende deur’  genoemd.  Als we vragen naar de verklaring van de titel ‘Stilte onder water’,  dat wil ze niet zeggen.  Dat wil ze liever geheim houden. Het boek telt ruim driehonderd pagina’s.  Voor wie van romans houdt een aanrader. En het volgende boek? De vijfde?  “Dat weet ik nog niet. Maar ik ben er wel mee bezig, aldus de auteur die nog lang niet uitgeschreven is. Morgen, om zes uur, gaat ze weer wandelen.  En komen de verhalen vanzelf weer los.  Of zoals ze zelf fraai verwoordt: “Bij het schrijven vergeet ik alles en fantaseer ik maar raak”.
Het boek ‘Stilte onder water’ is verkrijgbaar bij FleurAlie del Arte (www.fleuraliedelarte.nl)  tel. 06-30943590 en bij de volgende zaken: Bruna Zuidlaren, Van der Velde Assen en The Read Shop Coevorden.
 

UIT DE KRANT

Lees ook