In de Sportlight: Grasbaanraces Yde de Punt

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
Wat:                      Grasbaanraces Yde de Punt
Wanneer:           Zondag 27 mei
Waar:                   Evenemententerrein Dorpsbelangen Yde de Punt, Noordstraat 14 Yde
Organisatie:       Stichting Activiteiten Yde de Punt
Info:                      www.ydedepunt.nl
YDE DE PUNT – Het begint onderhand al aardig op een traditie te lijken. Voor de vierde keer op rij worden in Yde de Punt de grasbaanraces gehouden. Op zondag 27 mei is het evenemententerrein van Dorpsbelangen Tynaarlo omgedoopt tot een parcours voor brullende motoren. Een evenement waar het hele dorp naar uitkijkt, volgens Jeroen Snijders die secretaris is van de Stichting Activiteiten Tynaarlo, de organisator van de grasbaanraces. Nog niet eerder verschenen er zoveel deelnemers aan de start dan dit jaar. Maar liefst 120 rijders, waarvan de helft locals. Kinderen, jeugd en volwassenen uit eigen dorp.
“We hebben een bomvol programma op 27 mei. De hele dag is het actie en reuring op het veld. Zestien verschillende klassen zijn er. De trainingen starten om 11:30, de wedstrijden om 13:30 en zijn rond 17:00 afgelopen. Dit evenement hebben we in samenwerking met het Classic 50 cc Grasbaanteam uit Groningen georganiseerd. De Classicraces zijn echt spectaculair om te zien. Denk vooral niet aan rustig pruttelende bromfietsen. Dit gaat écht hard”, verzekert Jeroen Snijders. “De coureurs rijden op hun eigen kampioenschap op oude Kreidlers, Zundapp’s, Minarelli’s en Sachs motoren tot het bouwjaar 1982. Enorm populaire bromfietsen in de jaren 60,70 en 80-er jaren. Naast de classics worden er ook manches met crossbromfietsen georganiseerd speciaal voor lokale rijders uit Yde De Punt. De jongste deelnemer is Leroy Polling uit Yde de Punt. Hij is net zes geworden. De jongste klasse voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar zat binnen no time vol. De oudste deelnemer is 64, Egbert Venema, hij rijdt mee op zijn klassieker: een 50cc Fantic. De grasbaanraces hebben we aan hem te danken. Hij benaderde ons een jaar of vijf geleden. Egbert is altijd vol enthousiasme bezig met restauratie van klassieke bromfietsen en motoren. Was zelf trouwe bezoeker van grasbaanraces in de regio. ‘Is dat niet een keer iets voor Yde’, vroeg hij ons. Wij waren meteen enthousiast. De eerste grasbaanraces van Yde de Punt zijn gereden in 2015. Het was vanaf het allereerste begin een mega succes. Het hele dorp liep uit. De races trokken zo’n 500 bezoekers. En ik verwacht dat er dit jaar nog wel meer zullen komen. Vorig jaar verschenen er 100 deelnemers aan de start, nu 120. Iedereen neemt zijn eigen achterban mee. Nou, dan weet je het wel.”
De race in Yde De Punt is de tweede uit een serie van tien wedstrijden in Noord Nederland dit seizoen. De Stichting Classic 50cc Grasbaanteam is aangesloten bij de Motorsport Organisatie Nederland (MON). “Deze bond stelt ons in staat om de wedstrijden en renners WA te verzekeren, van de snelste oud-Europees kampioen tot de jongste beginner.” De races worden gereden op een ovale baan van 200 meter. Er rijden in elke manche (vijf ronden) zes tot acht man tegen elkaar. De ruim 100 deelnemers rijden drie manches om punten. Voor lokale rijders uit Yde De Punt en omgeving worden er 6 speciale klassen georganiseerd: Jeugdklasse 5 tot en met 11 jaar, Juniorenklasse 12 tot en met 15 jaar, automaat standaard en automaten specialklasse, bromfietsen versnelling/pitbikes en een speciale damesklasse.
Een uniek evenement, noemt Snijders het. “Uniek, want de toegang is gratis, de consumpties zijn betaalbaar en het wordt volledig gedragen door vrijwilligers. De jury, verkeersregelaars en de baancommissaris: ze doen het allemaal volledig belangeloos. Het wordt weer een leuk feestje, daar ben ik van overtuigd. Yde de Punt is een heel betrokken dorp waar veel georganiseerd wordt. Zo staat op 8 juni de 55e autocross op het programma. De inschrijving start op 1 juni. Dat doen we om half 9 in chauffeurscafé Trefpunt de Punt. Deelnemers mogen hun eigen startnummer kiezen! We beloven een gezellige avond waarbij oude filmbeelden van grasbaanraces uit de jaren zestig worden getoond. Ik zeg: komen dus!”
 

UIT DE KRANT