Leerlingen van basisschool De Tol uit Zuidlaren zijn door naar finale van Vakkanjers

Afbeelding
actueel

HEERENVEEN - Yara, Elzar, Sven en Luuk van basisschool De Tol in Zuidlaren staan in de landelijke finale van Vakkanjers. Afgelopen schooljaar zijn ze door het onderwijsprogramma Vakkanjers uitgedaagd om de Olympische Spelen technisch te innoveren. Tijdens de halve finale presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Uiteindelijk bemachtigde dit team een plek voor de landelijke finale op dinsdag 4 juni op Papendal in Arnhem. 

Unieke prestaties, overweldigende emoties en onvergetelijke momenten: in de zomer van 2024 vinden dé Olympische- en Paralympische Spelen plaats in Parijs. Samen met SportInnovator en NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité, daagden Vakkanjers de leerlingen uit om manieren te bedenken, creëren en ontwikkelen om de Spelen technisch te innoveren. 

Het team van basisschool De Tol deed mee aan Vakkanjer Junior (groep 7 en 8 van de basisschool). De leerlingen kregen de uitdaging om innovatieve en technische medailles te ontwikkelen voor Olympische en Paralympische sporters. Dit team had volgens de jury een heel origineel, creatief en uniek idee.

Ze begonnen het traject in de klas met een brainstorm. Hier bedachten ze klassikaal zoveel mogelijk ideeën en werkten ze het verder uit in teams. De schoolwinnaar, het beste team van de school, mocht hun idee en prototype presenteren tijdens de halve finale. 

Eén van de vijf halve finales vond plaats bij Thialf in Heerenveen op dinsdag 16 april. Hier presenteerden alle teams hun projecten aan de jury op de Vakkanjers markt. De vijf top teams kwalificeerden zich voor de landelijke finale, die gehouden wordt op dinsdag 4 juni in Papendal, Arnhem. Tijdens deze finale zullen zij hun verfijnde prototypes nogmaals voorleggen aan de jury.

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun technische talenten al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

UIT DE KRANT