Museum De Buitenplaats ontmoet Drents Museum in De Verbinding

Willem Brouwer, Zittende aap, 1915-1920, geglazuurd keramiek, collectie Drents Museum
Willem Brouwer, Zittende aap, 1915-1920, geglazuurd keramiek, collectie Drents Museum
actueel

EELDE - Museum De Buitenplaats presenteert van 16 maart tot en met 20 mei 2024 de tentoonstelling De Verbinding – De Buitenplaats ontmoet Drents Museum. Met deze expositie gaan de collecties van het Drents Museum en De Buitenplaats een verbinding aan. Iedereen is van harte welkom op de Open Dag op zaterdag 16 maart. Van 10:00 tot 17:00 uur zijn het museum, het Nijsinghhuis en de museumtuin gratis toegankelijk. De Verbinding is de laatste presentatie van Museum De Buitenplaats, en is de opmaat naar Drents Museum De Buitenplaats die in september 2024 heropent met zijn collectie art nouveau.

In de tentoonstelling De Verbinding maken topstukken van Museum De Buitenplaats een connectie met werken uit de collectie van het Drents Museum. Centraal hierin staan werken van ‘De Vijf’ die in het naastgelegen Nijsinghhuis schilderden: Clary Mastenbroek, Wout Muller, Pieter Pander, Matthijs Röling en Olga Wiese. Elk van de vijf wordt verbonden aan objecten uit de art nouveau-collectie van het Drents Museum. In totaal zijn er ruim 50 werken van maar liefst 24 kunstenaars te bewonderen.

Publieksverkiezing ‘Zicht op De Buitenplaats’

In de tentoonstelling presenteert De Buitenplaats op de bovenverdieping een selectie van werken uit eigen collectie, waarop het museum, het Nijsinghhuis, de beeldentuin, de Oranjerie en de dorpskerk van Eelde te zien zijn. Het publiek kan uit 17 schilderijen, tekeningen en etsen de favoriet kiezen. Stem tijdens de looptijd van De Verbinding op jouw favoriete werk in het museum zelf, of op www.museumdebuitenplaats.nl. Na afloop van De Verbinding wordt de top drie gepresenteerd in het Nijsinghhuis. Uit alle stemmen worden drie winnaars gekozen die een replica krijgen van een van de Vier Jaargetijden van Matthijs Röling.

Eind januari 2024 is een akkoord bereikt over de toekomstplannen van het ensemble De Buitenplaats in Eelde. Het Drentse Landschap wordt eigenaar van het ensemble en gaat zorgdragen voor het beheer. Het Drents Museum gaat Museum De Buitenplaats exploiteren. Museum De Buitenplaats wordt een volwaardig onderdeel van het Drents Museum. Drents Museum De Buitenplaats heropent in september 2024. 

UIT DE KRANT