Zaterdag 11 mei grote Stoomdag bij de Wachter in Zuidlaren

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAREN - Zaterdag 11 mei draait alles om stoom tijdens de jaarlijkse grote stoomdag bij de Wachter in Zuidlaren. Een keer per jaar pakken ze het bij de Wachter echt groot aan. De gehele stoomgroep is present en meer dan 35 machinisten en modelbouwers demonstreren hun werkende stationaire en rijdende machines. Zowel binnen als buiten op het museumterrein is een gevarieerd aanbod van stoommodellen te zien. Het zijn vaak exact en op schaal nagebouwde kopieën van originele stoommachines.

Voor het eerst rijdt de stoomlocomotief van de genzelbahn over de speciale rails op het evenementen terrein. De restauratie van de “trein van Neve” is bijna afgerond, deze staat binnen voor bezoekers opgesteld. De nieuwe ketel is gekeurd door het stoomwezen en ook deze trein zal binnenkort gaan rijden.

De grote locomobiel (1930) en de oude stoomtrekker draaien op het binnenterrein. Met de stoomraderboot “de Jonge Wachter” , kunnen passagiers een rondvaart maken naar het Zuidlaardermeer. In de molen, achter de bakkerij, worden de modellen uit de vaste collectie miniatuur stoom machines gedemonstreerd.

Naast stoom zijn er ook elk jaar enkele plantenstands, speciaal voor de tuin en moestuin liefhebbers. Dat is niet toevallig, een dag later op 12 mei is het immers moederdag.

Het museum heeft een unieke collectie van 16 werkende stoommachines en is daarmee het tweede stoom museum van Nederland. In het gebouw onder de molen staat o.a. de grote compound-stoommachine (1895) die een generator aandrijft. De Wachter was in die tijd (1900) de eerste plek in Zuidlaren met elektriciteit. De oliewringers werden ermee aangedreven en de productie van lijnolie was daarmee niet langer afhankelijk van de wind.

Afbeelding

UIT DE KRANT