Gea Hazenberg; altijd bijgedragen aan het zakelijke en sociaal-culturele leven in Vries

Afbeelding
Foto: Ben Trip
Thuis in Tynaarlo

VRIES - Buiten is het winters weer: sneeuw, gladde stoepen en straten, temperatuur rond het vriespunt, felle lage zon, wind. Binnen is het behaaglijk warm, wordt koffie met koek geserveerd en vermaakt hond Pip zich met zijn knuffel. Het gesprek met Gea Hazenberg is serieus én gemoedelijk.

Gea Hazenberg geboren Kuiper (1944) groeit op in Jonkersvaart, een dorp in het Groninger Westerkwartier, als zevende kind op de boerderij van haar ouders. Zij voeren een gemengd bedrijf. Van huis uit krijgt Gea mee dat je respect hebt voor elkaars mening, dat iedereen gelijkwaardig is en onbevooroordeeld tegemoet getreden hoort te worden. Van haar moeder krijgt Gea de belangstelling voor de wereld mee. In 1956 leert Gea op de ulo in Leek Henk Hazenberg kennen, zoon van een veeboer. Henk (1943-1983) is een serieuze, zorgzame en huiselijke jongen en Gea is ernstig en plichtsgetrouw. Tussen hen klikt het goed en ze krijgen in 1959 verkering. Na de ulo werkt Gea op een notariskantoor in Leek en volgt Henk het Instituut voor de autobranche (IVA), nu IVA business school in Driebergen, want hij wil ondernemer in het autovak worden. Na hun trouwen in 1968 wonen ze in Groningen en werkt Henk in een garage. Enkele jaren later neemt Henk een autobedrijf in Vries over en samen bouwen zij dat uit tot het allround autobedrijf Hazenberg. Gea doet de boekhouding en wordt moeder van Rica (1969), Meindert Jan (1970) en Heleen (1975). Net als zijzelf kiezen ook de kinderen Hazenberg een ondernemend werkleven: Rica is verrukt van bloemen, bomen en planten en zet met Bert Rozema een hoveniersbedrijf op. Dochter Heleen verblijft, na de havo en de hogere hotelschool, een paar jaar in Hamburg en Johannesburg. Tegenwoordig werkt Heleen als zelfstandig personeelsadviseur in Zuidlaren. Meindert Jan is ook zakelijk ingesteld en volgt de school voor autotechniek in Apeldoorn. Als vader Henk in 1983 overlijdt, draagt Gea de verantwoordelijkheid voor het gezin én de autozaak. Gelukkig wordt ze bijgestaan door familie en personeel. Na afronding van zijn vakopleiding komt zoon Meindert Jan de zaak versterken en blijft Gea de stabiele factor op de boekhouding. ‘Op de zaak kregen we in 1986 al een computer, dat had bijna niemand,’ glundert Gea. ‘Zo’n bakbeest met floppy-disks, voorloper van de desk-top en de laptop.’

Het verenigingsleven in Vries heeft de warme belangstelling van Gea. Voor sponsoring kloppen de verenigingen niet voor niks bij de Hazenbergs aan. De Vriezer Vereniging Volksvermaken weet Gea te strikken voor het penningmeesterschap. De grasbaanraces in Vries zijn een sterke troef van deze vereniging en alom bekend en gewaardeerd. Volksvermaken is voor haar een warm bad. Ze vindt het voor de levendigheid van het dorp van belang om met elkaar iets te organiseren. Volksvermaken Vries blijft fris, omdat er ook nieuwe evenementen worden georganiseerd, zoals het tweejaarlijkse Vijverfestival en het Tweiduuster-evenement. ‘Zo’n sterke vereniging vind ik belangrijk in het dorp, net zoals de kerk en de kroeg. Ik ben niet gelovig en ik ga ook niet naar de kerk, maar voor de dorpsgemeenschap vormen de kerk en de kroeg de ziel van het dorp.’ 

Gea stapt in 1997 als eigenaar uit de zaak, maar blijft bij de boekhouding betrokken. Vanaf dat moment steekt Gea ongeveer tien uur per week in het verenigingsleven van Vries en is van 2018-2022 ook penningmeester van het provinciaal bestuur van de Vrouwen van Nu Drenthe. Zij ontpopt zich als een sterke kracht op de achtergrond, die zich in een kleinere groep het meest op haar gemak voelt. ‘Ik weet wie ik ben, wat ik kan en wat ik beter niet kan doen’, vertrouwt ze mij toe. Zo voorkomt ze dat de deurwaarder beslag legt op het interieur van het toenmalige Café Homan. ‘Zo’n dorpscafé is wezenlijk voor het dorp. De zalen van dit café bieden onderdak aan meerdere Vriezer verenigingen, zijn beschikbaar als feestzaal en je kunt er terecht voor een muziekuitvoering of een partijtje biljart. Homans opvolger Hamersma runt thans grand-café Onder de Linden. Gea Hazenberg stapt naar voren als de Vrouwen van Nu afdeling Vries zonder bestuur dreigt te komen. Een moderne vereniging die veel vrouwen nieuwe kennis en inzichten brengt, waarmee hun leefwereld wordt vergroot. Als voorzitter bouwt Gea het bestuur van de Vriezer afdeling weer helemaal op. ‘Er staat nu een goed bestuur dat door acht personen wordt gedragen’, zegt Gea in alle bescheidenheid. Als kers op de taart ontvangt ze een koninklijke onderscheiding voor haar bijdragen aan het zakelijke en sociaal-culturele leven in Vries. 

Meer dan enthousiast is Gea over het veelzijdige jubileumprogramma van Vrouwen van Nu. In 2024 bestaat de Vriezer afdeling 95 jaar. ‘Al onze werkgroepen leveren dan een prachtige bijdrage, maar ook bekende mensen als Egbert Meyers, presentator Eus en hoedenmaker Hetty Krook komen naar Vries.’ Allen zeer de moeite waard, net zoals het gesprek met Gea Hazenberg.

UIT DE KRANT