De cirkel is rond; het verhaal van Alie Keijzer-Jansma

Afbeelding
Thuis in Tynaarlo

WESTLAREN – Afwisselend is het weer: zo nu en dan zon, zo nu en dan regen, matige wind. Straten vol met afgewaaide takken, bladeren en boomvruchten. Binnen, aan de grote tafel vertelt Alie Keijzer-Jansma haar verhaal: afwisselend luchtig, ernstig, humoristisch. Het verhaal van het buitenspeelmeisje van toen tot de inspirerende vrouw van nu.

Langelo is de plek waar Alie Jansma (1965) en haar zusje Marian opgroeien in een liefdevol gezin. Haar vader heeft een loonbedrijf, waarin ook haar moeder meewerkt. Alie is een meisje dat veel buiten speelt. Op de basisschool in Langelo ontwikkelt Alie graag haar muzische talenten: muziek maken, zingen met vriendinnen, tekenen en creatief schrijven. De basisschool is voor Alie een prettige en inspirerende plek. Hoe anders was de sfeer op de mavo in Norg, waarin ze niet kon gedijen. ‘Het was voor mij een lastige en onprettige tijd.’ Voetballen in Veenhuizen is tijdens de mavo-tijd haar grote passie. Na de mavo volgt Alie in Eelde de 2-jarige opleiding tot bejaarden- en gezinsverzorging aan De Eekwal, school voor middelbaar sociaal-pedagogisch onderwijs. Hier wisselt ze werken in de praktijk af met lessen volgen, terwijl ze in het bijbehorende internaat woont. Maar haar hart gaat uit naar ziekenverzorging. In 1983 start ze de opleiding Ziekenverzorging in Naarden, die ze in 1986 in Dilgtoord Haren afrondt. Aansluitend wil Alie graag starten met de opleiding tot A-verpleegkundige, maar ook hiervoor zijn weinig plekken in het Noorden.

Het spoor naar verpleegkunde krijgt een verrassend vervolg als ze, via het uitzendbureau, werk vindt in het Martiniziekenhuis én er de A-opleiding tot Verpleegkundige volgt en afmaakt. In hetzelfde ziekenhuis specialiseert Alie zich een paar jaar later tot dialyse-verpleegkundige. Met haar partner Rob Keijzer krijgt ze de kinderen Laura (23), Rianne (22) en Lars (19). Het Martiniziekenhuis blijkt voor Alie geen eindstation: ‘Ik vond de werkdruk in het ziekenhuis hoog en het kostte me moeite de aandacht over meerdere mensen te verdelen. Bovendien nam ik het werk mee naar huis.’ Tijd voor bezinning. Bij Rob vindt ze meer dan een luisterend oor en ze komt erachter dat de verwerking van veel prikkels lastig voor haar is. Ook trekt ze de conclusie dat ze het liefst werkt met één of een paar mensen tegelijkertijd.

Naast haar gezin en haar werk start Alie in 2005 met de opleiding tot pedicure. Bij toeval maakt Alie in 2010 kennis met de opleiding VoetreflexPlustherapie. ‘Die kennismaking gaf me rust.’ Ze volgt de basisopleiding tot voetreflextherapeut en maakt kennis met Chinese levensfilosofieën, zoals de geneeskracht van de vijf elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Inzichten die ze goed kan gebruiken in haar eigen praktijk. In haar vrije tijd maakt ze ook kennis met Tai Chi Tao / Qi Gong en volgt ze in 2016 de docentenopleiding. Tai Chi Tao / Qi Gong is een veelzijdige bewegingsleer, gebaseerd op de beheerste samenwerking tussen energie, lichaam en geest, wat leidt tot soepele en krachtige bewegingen en rustige ademhaling. ‘Ik volgde toen ook al Yin Yogalessen en het leek me mooi om beide te verbinden.’ En dat is gelukt. Met de Yin Yogaopleiding viel voor Alie alles op zijn plek. Ze kan uit beide vakgebieden veel oefeningen halen, die nuttig en zinvol zijn voor cliënten en deelnemers.

‘Ik begrijp mezelf inmiddels veel beter dan vroeger. Je kunt gerust zeggen dat ik mezelf steeds heb overvraagd en het voor anderen heel goed wilde doen. Ik weet nu wat mijn eigen weg in het leven is en hoe ik die in mijn werk beter kan volgen.’ Dat inzicht heeft Alie veel gebracht. Door haar opgedane kennis en ervaring met die van cursisten te combineren, raakt haar bron niet opgedroogd. Inmiddels is ze een ervaren en gerespecteerd Yin Yoga- en Tai Chi-docente met haar eigen praktijk QiFlow. Ze vindt het nog steeds fijn om met collega’s samen te werken, net zoals ze vroeger met haar vriendinnen heeft gezongen, muziek gemaakt en gevoetbald. Samenwerken geeft haar energie een boost en houdt haar blik wijd open. Evenals het lessen voorbereiden en naar eigen inzichten presenteren. De cirkel is rond.        

UIT DE KRANT