Degradatiespook kijkt VAKO meer en meer in de ogen. Scheidsrechter- en keepersoap in Yde.

Afbeelding
Sport

ZUIDLAREN - Lesmond Prinsen heeft het mooi op de rit bij FC Zuidlaren. De eerste helft was slecht. FC Zuidlaren bakte er niet veel van en Mamio kwam verdiend op voorsprong. Tot het laatste kwartier want toen kwam de thuisploeg los. Eerst een prachtige goal van Jelle van der Steege en daarna een heuse hattrick van Robin Wolters. Eindstand 4-1 in het voordeel van de Zuidlaarders. “We hadden nu niet recht op de zege, maar soms is het voetbal oneerlijk en dit is dan prima. Het waren hele fijne vijftien minuten”, lacht Prinsen na afloop. FC Zuidlaren is vrij tot 6 april als de uitwedstrijd naar Onstwedder Boys wacht.

VAKO bewees zichzelf een hele slechte dienst door met 4-2 onderuit te gaan tegen en in Wildervank. Door de nederlaag is de ploeg van trainer Cor Meijer onder de fatale streep beland en staat het nu op een plaats waar het de play-offs voor degradatie in moet. Meijer was er dan ook goed flauw van: “De spoeling is dun. Andre Manzeza en Luuk Drenth waren afwezig vanwege andere ‘verplichtingen’.. Jelmer Polman geblesseerd, dus we moesten aanvullen met jeugd.” Dat bleek. A-junior Milan Hoogakker in de basis en Julius Zijlstra en Melle van der Bij op de bank, naast Meijer en dat in een cruciale fase van de competitie. VAKO begon wel goed onder de rook van Veendam. Ivar Goedkoop zag ook tot verbazing van zichzelf zijn hoekschop in éénmaal in het Wildervankse doel verschijnen (0-1) en na de gelijkmaker van de thuisploeg nam VAKO via Karsten Koopman wederom een voorsprong (1-2). VAKO had vervolgens de pech dat doelman Rolf van Wijk niet zijn beste middag beleefde en voor de tweede maal in de fout ging (2-2). Wildervank rook bloed en de fysiek veel sterkere Groningers drukten het verschil na rust ook uit in de score. Met 4-2 bleven de punten in het Groningse en rest er voor VAKO weinig anders dan naar beneden kijken. Het gaat nog een forse klus worden voor de Vriezenaren om de nacompetitie te ontlopen in het restant van de competitie. Het komende Paasweekeinde is VAKO vrij en zaterdag 6 april komt titelkandidaat Borger naar Vries.

Annen deed wederom goede zaken, nu door met 3-0 thuis van SC Stadspark te winnen. De stadjers met trainer Harrie Zwiers aan het bewind speelden echter een prima partij op sportpark De Hofakkers en hadden de pech dat Annen op slag van rust scoorde, toen nog tegen de verhouding in. Pim Veltink was de meest attente bij de rebound vanaf de paal (1-0). Annen maakte daarna het karwei kordaat af via een eigen goal van de stadjers (2-0) en Pepijn Knol met de 3-0. De wedstrijd was daarmee wel gespeeld.

Actief begon met een fikse tegenvaller in Nieuw-Weerdinge tegen Titan. Vaste goalie Sander Terwal bleek niet in staat om te keepen vanwege een gekneusde teen. Erik de Jonge, normaliter reservespeler, trok de keepershandschoenen aan en deed dat niet onverdienstelijk. “Onze beste man vandaag, hij heeft een punt voor ons gered”, aldus Actief trainer Roland Beuvink na afloop. Actief kwam nog wel op voorsprong, na een dik kwartier, via Leon Buiter die alweer zijn twaalfde goal van het seizoen maakte. Na de veldwisseling kwam Actief er niet veel meer aan te pas en na de gelijkmaker van Titan leek het een kwestie van tijd dat de tweede goal van de gastheren zou vallen. Echter meerdere keren lag nu goalie De Jonge dwars en met wat geluk had Actief zelfs nog de volle buit meegenomen, maar de kansen in de slotfase van Ermin Imelman en Corneel de Jong bleven onbenut. “Iets beter uitspelen en we winnen de pot nog”, besluit Beuvink. Actief is vrij met Pasen.

SVZ kende een bar slecht weekend met een nederlaag van liefst 4-0 in en tegen Weerdinge. “Ja waardeloos”, aldus SVZ-trainer Wim Lamers. SVZ begon nog wel goed op het slechte veld in Zuid_Drenthe, maar verzuimde te scoren ondanks vier a vijf grote kansen voor de Zeijenaren. Weerdinge toonde aan wel effectief te zijn. Eén lange bal en een goal: 1-0. De tweede helft ging het faliekant mis voor SVZ. De rode kaart van Jornt de Vlas (tweemaal geel) vormde helemaal het breekpunt en was de wedstrijd gespeeld. Weerdinge liep uit naar 4-0. “Eigenlijk hetzelfde liedje als elke wedstrijd”, vervolgt Lamers. “We missen enorm veel kansen waardoor je uiteindelijk wedstrijden verliest.” Het goede nieuws voor de trainer is dat Jochem Haverkate en vooral Patrick de Vries op de weg terug zijn van blessures. Paasmaandag 1 april komt Westerwolde naar Zeijen.

Yde de Punt kreeg koploper Groen Geel op bezoek en kreeg uiteindelijk met een 2-0 nederlaag te weinig. De ploeg van trainer Chris de Jong deed volop mee in het duel en kende volop kansen om te scoren. Dat liet het echter na en de stadjers waren wel tweemaal trefzeker. De openingsgoal was een kadootje overigens van invaller-scheids van der Weide. Van der Weide moest invallen voor arbiter Haas die nog wel Yde bereikte maar na aankomst linea recta toch ziek terugkeerde naar huis. De wissel pakte niet echt goed uit voor Yde. Het zat de thuisclub zowieso al niet mee want doelman Wilko Schreuder moest met een pijnlijke schouder al vroeg het veld verlaten. Een geluk bij een ongeluk was dat Thijs Noorman, nog niet geheel hersteld van een blessure, wel aanwezig was. Echter in de spijkerbroek dus Noorman in rappe sprint naar de kleedkamer en tot die tijd nam spits Rick Bloupot de honneurs waar tussen de palen. Het ging goed voor Yde totdat arbiter van der Weide werkelijk waar vanuit het niets naar de stip wees, in het voordeel van Groen Geel. De stadjers pakten het kadootje gretig uit en Noorman was kansloos. Kansen had Yde volop om zelf te scoren, maar met name Job Cramer was ongelukkig in de afwerking. Iets wat na de veldwisseling voor Roelof Snijders op ging. Ook hij faalde in vrije positie. Groen Geel maakte de 2-0 na een blunder van de Yder goalie en daarna was het gebeurd voor Yde, waar de frustatie toenam over het optreden van de invaller leidsman. Het leverde Bloupot en Noorman nog een gele kaart op waarmee de teleurstellende middag compleet werd. Yde de Punt speelt op Paasmaandag uit bij DWZ.

Het verslag van SV Tynaarlo tegen Haren (4-1) vindt u elders in deze krant.

UIT DE KRANT