Annen in extremis met de volle buit aan de haal in Exloo

Afbeelding
Sport

Exloo - Het venijn zat hem in de staart bij HOVC - Annen. Het duel was lange tijd hetaanzien niet waard. Oponthoud op oponthoud, blessurebehandeling na behandeling, hetduurde en duurde maar op het sfeervolle, maar ook gedateerde sportpark Hunso in Exloo.

Arbiter Alkema deed zijn best, met het veelvuldig toepassen van de voordeelregel maar schot kwam er geen moment in het duel tussen rode lantaarndrager HOVC en subtopper Annen. Pas diep in de tweede helft sloeg de vlam in de pan en een hectische slotfase bracht Annen toch nog drie punten. Daarmee nestelde de ploeg van Jouke Jan Meertens zich nog steviger in de top van 2I. Annen-aanvaller Pepijn Knol was de aanstichter van de enerverende slotfase. Oliedom pakte hij binnen luttele minuten tweemaal geel en daarmee moest hij van het veld af. De eerste keer uit frustratie, omdat hij zelf niet de vrije trap mee kreeg en de tweede keer vanwege dom wegtrappen van de bal na een buitenspelsituatie waar Knol het niet mee eens was. Scheidsrechter Alkema stond beide keren in zijn recht met de gele prent.

Zonde want tot dat moment was Knol de meest gevaarlijke aanvaller aan Annen-zijde en leek het vooral van hem te moeten komen om nog de broodnodige winst binnen te slepen. Keer op keer snelde hij op de linkerflank langs menig HOVC-verdediger en het leek een kwestie van tijd dat uit Knols aanvalsdrang de Anner openingsgoal zou vallen. Helemaal omdat de gastheren op het tandvlees liepen en met de minuut meer naar het einde van de wedstrijdsmachten. Dat was na het wegzenden van Knol allemaal anders, maar daarna stonden anderen op bij de roodhemden.

Eerst Annenaar Leon Tiersma die door zijn trainer Meertens in de slotfase naar voren werd gestuurd. De handige verdediger ving de lange haal keurig op in de vijandelijke zestien en liet zich slim vallen na het (te) gretige ingrijpen van de HOVC-verdediging. Strafschop, zo oordeelde Alkema, allesbehalve onder de indruk van het luidruchtige thuispubliek. Sven Boersma vond echter vanaf elf meter de beste man van HOVC van deze middag op zijn weg, goalie Maarten Ritsema, De rebound leek vervolgens een prooi voor Svens jongere broer en invaller Niek die richting de rechterpaal binnenschoof. De oudste van de gebroeders Boersma sprong handig weg en hief daarmee hinderlijk buitenspel van zijn kant op, maar het was de jonge Niels Julian Kruit die zo’n beetje op de doellijn nog het leder aantikte en zo de goal op zijn naam schreef.

Een onnodige actie van de jonge Kruit die daarmee voer voor de discussie naderhand leverde. Dit tikje was namelijk voor assistent-scheidsrechter Tjeerd Hiemstra van HOVC voldoende reden om buitenspel te constateren en zijn vlag in de lucht te steken. Arbiter Alkema wilde er echter niet aan en de goal bleef staan. Luttele minuten later was het gebeurd in Exloo en mocht Annen wederom drie fraaie punten aan he totaal bijschrijven. Een mooie ongeslagen serie kreeg daarmee een passend vervolg. Egbert Mulder, normaliter aanvoerder en rots in de branding in de Anner defensie, maar deze zondag geschorst langs de kant, dacht er het zijne van: “Een bizarre pot voetbal, aan beide zijden niet goed. De tweede helft wel meer druk van ons. Met één kans die erin moeten, tsja, daarna die penalty met rebound. Een hele gelukkige 1-0, en dat met een man minder. Twee domme gele kaarten van Pepijn.”

Die ene kans waar Mulder op doelde was voor Niek Boersma die de prachtige voorbereiding van zijn broer Sven nét even beter had moeten afronden dan de inzet op de lat die hij nu
produceerde. Die misser leek Annen twee punten te kosten, maar de knettergekke slotfase enkele minuten later deed het duel dus alsnog kantelen in het voordeel van de gasten. Een mooie opsteker voor Annen dat toch wel gehandicapt aan het duel was begonnen. “Ja klopt”, aldus Mulder. “Ikzelf geschorst. Geblesseerden zoals Lex - Veltink red; die naast Mulder al even fanatiek meelevend langs de lijn stond – en nog een aantal op wintersport zoals Rob Rozema bijvoorbeeld. ”De druiven voor HOVC waren zuur na afloop. “Als je alles optelt en aftrekt: eerste helft gelijk op, tweede helft was Annen echt wel beter maar ik heb toch echt buitenspel gezien bij die goal en dan is het toch wel zuur om zo te verliezen”, aldus een teleurgestelde HOVC-trainer Erik de Jong na afloop. “Wij hebben nog wat wedstrijden te goed dus daar putten we moed uit voor de rest van het seizoen.”

HOVC - Annen 0-1
Man van de wedstrijd Pepijn Knol
89. Kruit 0-1
Geel: Spijker, Peter Fokke, Van Bergen, Hiemstra (allen HOVC)
Rood: 82, Knol (Annen, 2x geel).
Scheidsrechter: A. Alkema
Toeschouwers:205
HOVC: Ritsema; Peter Fokke, Gert Middeljans, Kor (58. Hiemstra), Spijker (58. Hermans);Wiggers (70. Kamp), Van Bergen, Westera (35. Meerkerk), Beek; Frank Fokke, BrentMiddeljans (70. Bijkerk).Annen: De Wals; Tiersma, Dijkstra, Sven Boersma, Speelman; Veltink, Kruize, Horneman;Knol, Mulder (60. Niek Boersma), Kruit.

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT