Topscorer Aduard2000 verlengt Dry January

Afbeelding
Foto: Mark Terpstra
Weekendverhaal Sport

DEN HAM – Hij is de goed scorende spits van het eerste elftal van Aduard2000. Rick Kazemier (24) uit Den Ham stond deze week als topscorer met 13 goals zelfs bovenaan het lijstje voor de John Schokker Bokaal, met daarop ook spelers van Gruno, PKC’83, HFC’15, Velocitas 1897, Groninger Boys en Pelikaan S. Afgelopen maand deed Rick mee aan Dry January. Die alcoholvrije periode verlengde hij moeiteloos met tien dagen.

Over zijn scorende talenten is Rick bescheiden. “Een spits van de Knickerbockers heeft ook 13 doelpunten. En het is natuurlijk geen individuele, maar een teamprestatie. Als het team niet draait, krijg je als spits ook minder kansen.” Dat Rick nu een interview geeft over zijn alcoholvrije periode is dan ook niet bedoeld om op de voorgrond te treden. Dat ligt niet in zijn aard. “Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen wat hij of zij doet. Maar het is wel zo dat het drinken maatschappelijk meer geaccepteerd is, dan het afzien van alcoholconsumptie. Het zou denk ik goed zijn als de bewustwording over wat alcohol in je lijf uitricht, groeit. Vooral ook onder jongeren. Het is op het platteland doodnormaal om op je 16e naar de keet te gaan en dan veel te drinken en te roken. Als je dat niet doet, hoor je er niet bij.”

Tot eind 2023 deed Rick ‘gewoon’ met de jongens mee. Een echte roker werd hij nooit. “Ik heb wel eens een sigaret gebietst, maar daar houdt het wel mee op.” Met drinken was het een ander verhaal. Tijdens de derde helft werden op zaterdag in de sportkantine door Rick en zijn maten flesjes bier weggetikt, waarna er werd gegeten in de snackbar en het feestvieren werd voortgezet in Stad. “Als het bier daar niet meer smaakte, schakelden we over op wat sterkers, zoals wodka of BB.”

Na zo’n wedstrijddag en stapnacht voelde Rick de volgende dag bij het wakker worden altijd overal pijntjes in zijn spieren. “Ook had ik het afgelopen jaar vaak last van een trekkende hamstring. Het was geen blessure, maar die klacht speelde wel vaak op.” Rick begon zich af te vragen of hij minder last zou hebben van zijn spieren als hij een poosje alcoholvrij zou leven. “Dat speelde al een tijdje door mijn hoofd. Alcohol is natuurlijk vergif. Dat weet iedereen wel, maar de meesten leven er niet naar. Ik wilde voor mezelf ervaren wat het met mijn lichaam zou doen als ik een poos niet zou drinken. Dat dit samenviel met Dry January is eigenlijk meer toeval dan een bewuste keus.”

Om er zeker van te zijn dat hij het zou volhouden, vertelde Rick zijn omgeving dat hij een poos alcoholvrij ging. “Ik zorgde dat iedereen ervan af wist zodat ik niet meer terug kon komen op mijn beslissing.” Zijn vrienden en teamgenoten reageerden wat lacherig. “Ah jongen, doe normaal, je houdt jezelf voor de gek, kom drink nou gewoon mee – zo werd er om me heen gereageerd”, grinnikt Rick, die daar overigens niet anders van werd. Zijn familie reageerde wel meteen positief. “Mijn vader vond er in het begin niet zoveel van. Halverwege januari zei hij dat ik het maar eens in december moet herhalen, omdat het dan veel lastiger zou zijn. Met alle feestjes en partijen.”

Toch viel het stoppen Rick enorm mee. “Ik vond het wel meevallen. Meerdere keren ben ik op stap geweest en ik vond het niet één keer ongezellig omdat mijn vrienden wel dronken en ik niet. Met drie glazen water op één glas cola of sinas, om toch even een andere smaak te hebben, had ik het prima naar mijn zin. Ik dronk niet steeds fris, want dan krijg ik last van de maag. De anderen vonden het eigenlijk wel makkelijk. Ik was natuurlijk de BOB.”

De eerste weken van januari bespeurde Rick al een reactie in zijn lichaam. “Ik kan niet goed omschrijven hoe dat precies voelde, maar het was best een gekke gewaarwording. Ik denk dat het een ontgiftingsproces was.” Na twee weken merkte hij echt resultaat. “Het slapen ging veel beter. Mijn concentratie was ook verbeterd, ik had een langere spanningsboog. Ik voelde me ook veel fitter. Op het voetbalveld hield ik het langer vol, ik kon net iets meer geven dan normaal.” De spierpijn in zijn hele lichaam daags na de wedstrijd was ook over. “Waarschijnlijk is je lichaam beter in staat om melkzuur op te ruimen na een grote fysieke inspanning, als het niet ook aan de slag moet met veel alcohol in je systeem.” De hamstring, die heel 2023 opspeelde, gaf geen klachten meer. Daarnaast verloor Rick wat gewicht. “Ik ben twee kilo lichter.” De alcoholvrije leefstijl had als bijkomend voordeel dat er aanzienlijk minder geld doorheen ging tijdens de derde helft of het stappen. 

In zijn omgeving kon Rick zijn ervaringen delen met twee metgezellen die meededen aan Dry January. Op zijn werk als business analist bij Koopman TransMission in Noordhorn, waar Rick inmiddels al weer zeven jaar werkt, was er een collega die tijdens Dry January drie weken alcoholvrij is geweest. “Hij is een dertiger met drie kinderen en zit dus in een andere levensfase dan ik. Maar hij herkende wel wat het stoppen met je lichaam doet. Ook hij sliep beter en was kilo’s kwijtgeraakt.”

Op het voetbalveld deed een kameraad mee aan Dry January. “Ivar, mijn achterneefje die geregeld in het eerste meespeelt, heeft het tot het begin van februari goed volgehouden. Hij zei het afgelopen weekend precies zoals ik het zelf ook voel: je bent je nu veel bewuster van wat alcohol met je lichaam doet. Dat is de grootste winst van het tijdelijk stoppen. Ook zei Ivar dat hij niet zoveel meer hoeft te drinken. Je alcoholtolerantie is lager als je een poos geen bier of sterke drank hebt gehad. Automatisch hou je dan eerder op en krijg je niet zoveel alcohol meer binnen als daarvoor het geval was.”

Zelf verlengde Rick zijn alcoholvrije periode met tien dagen. “Afgelopen weekend heb ik aan het begin van de avond en halverwege een biertje gehad.” Zijn doel was niet om helemaal nooit meer iets te drinken. “Ik weet nu wat alcohol met mijn lichaam doet en wat de winst is als je het laat staan. Automatisch meedrinken doe ik niet meer. Ik sta er nu zo in dat als ik het gezellig vind om een biertje mee te pakken, dat ik dat dan doe. Maar ik hoef niet meer de hele avond aan de drank en áls ik alcohol drink, dan in veel mindere mate. Misschien dat het van de zomer op een festival eens een keer anders gaat, maar voor mij was deze periode echt wel een eyeopener.” (foto: Mark Terpstra)

UIT DE KRANT