Doelmannen zijn de uitblinkers bij flauwe derby Actief - SVZ

Leon Buiter en Jochem Haverkate
Leon Buiter en Jochem Haverkate
Sport

EELDE – De helden van de middag stonden tussen de palen deze gemeentelijke derby. De doelmannen van Actief en SVZ konden terugkijken op een prima wedstrijd, ook al moesten ze beiden één keer de gang naar het net maken (1-1). Keeper Jasper Dieden van SVZ voor rust, zijn vakbroeder onder de lat Sander Terwal van Actief na de thee. Een uitslag die recht deed aan de verhoudingen in het veld, maar met een schamel puntje schiet zowel Actief als SVZ op de ranglijst niet zoveel op. Daar zijn driepunters gewenst, ook al is een punt in een derby goed voor de moraal.

“Ja inderdaad, twee goede doelmannen deze wedstrijd”, zo had ook SVZ-trainer Wim Lamers gezien. Hij had ook een wedstrijd met twee gezichten gezien, wederom. SVZ speelde ook al zo’n pot vorige week tegen EHS ’85 en Actief doet niet anders dit seizoen. Nu was wederom de eerste helft voor Actief, zoals zo vaak. Overwicht, bezit van bal en veld en een paar mooie kansen voor de ploeg van trainer Roland Beuvink. Het resulteerde ook in een vroege en verdiende voorsprong voor de thuisploeg. De sterk spelende Leon Buiter, voor rust althans, was er als de kippen bij om met links uit te halen en Dieden voor de enige keer deze middag kansloos te laten (1-0). Alhoewel de enige keer.. Dieden had voor rust nog de hulp van het houtwerk nodig, toen wederom Buiter op prachtige wijze een vrije trap op de paal krulde. Dieden stond erbij en keek er naar. Het was een mirakel voor SVZ dat het ‘slechts’ 1-0 was bij rust en dat bood hoop voor na de thee.

Trainer Lamers deed goed herstelwerk in de kleedkamer want zijn team leek herboren de tweede helft. “Iets opportunistischer, wat eigenlijk ook voor rust wel de bedoeling was maar er toen totaal niet uit kwam. Dat werkte nu aanzienlijk beter”, aldus de Zeijer oefenmeester. SVZ was feller, beter bij de les, drong meer aan en het was wachten op een gelijkmaker. Die leek te komen toen de jeugdige Luc van Zanten het enige slippertje van Terwal van deze middag keihard leek af te straffen door 1-1 te maken uit een corner van Patrick de Vries. Echter waar de ene uitblinkende doelman voor rust het geluk van het houtwerk had, had de andere de scheidsrechter mee. De verder prima fluitende Rens Zijlstra maakte zijn enige slippertje van de middag door deze goal af te keuren. Zijlstra zag ergens hinderen van doelman Terwal, maar daar was totaal geen sprake van. Even later alsnog gerechtigheid toen Van Zanten, nu in de rol van voorbereider, leep opzij legde voor de aanstormende De Vries die als goalgetter pur sang wel raad wist hiermee: 1-1.

Daarmee was ook de eindstand bereikt. Eerst SVZ dat nog volop kansen kreeg via met name De Vries maar Terwal stond meer dan zijn mannetje in het restant. En richting de slotfase kreeg ook Actief weer mogelijkheden en kansen om alsnog de volle buit te pakken, maar goalie Dieden weigerde voor een tweede maal te capituleren deze zondag. Eindstand 1-1 dus in de derby, die dat predicaat eigenlijk niet verdiende. Daar was de publieke belangstelling te summier voor. Ook al probeerden enkele fanatieke Zeijenaren met wat gele rook nog enige sfeer in te brengen in het duel, maar dat sloeg geen moment over binnen de lijnen waardoor van een echte burenruzie nimmer sprake was.

Actief-trainer Beuvink blijft ook zoeken naar de reden van het opmerkelijke verval van zijn team in een wedstrijd. Structureel wordt een goede eerste helft opgevolgd door een tweede bedrijf waarin een volledig ander Actief te zien is. “Ergens toch kwaliteit dan denk ik. Dat we dat ergens niet door kunnen zetten. En dat is doodzonde want zo al heel veel punten verspeeld.” Actief speelt donderdagavond het inhaalduel in en tegen Gieten (20 uur). SVZ gaat zondag naar Blijham waar ASVB wacht. Drie punten zijn voor zowel Actief als SVZ gewenst in deze wedstrijden.

Mannen van de wedstrijd: Sander Terwal (Actief) en Jasper Dieden (SVZ).
Actief - SVZ 1-1
9.Buiter 1-0, 74. De Vries 1-1
Scheidsrechter: Zijlstra
Toeschouwers: 105.
Actief: Terwal; Van der Veen (81. Dekker), Sander Koops, Matthijs, Haijkens (46. Hanekamp); Boerema (69. Bos), Tol, Gerwin Koops; Buiter, Imelman, Sternsdorff (83. De Jong).
SVZ: Dieden; De Vlas, Ybema, Westebring (61. Ten Brink), Sijbrands; Haverkate, Van Faassen (61. De Rooij), Sabbé, Berbic; Van Zanten, De Vries.

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT