Totale off-day breekt Yde de Punt op tegen WEO

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

YDE/DE PUNT - “Scherpte”, aldus Yde-middenvelder Bram Cazemier na afloop van het verloren duel tegen WEO. Het jonge talent van Yde was duidelijk in zijn analyse. “Een gebrek daaraan dan hé.” De jeugdige middenvelder was zelf ook niet op dreef deze middag en speelde een onopvallende wedstrijd. Anoniemer dan Yde van hem gewend is. “Ja ik deelde ook in de malaise, Absoluut waar. In de rust hebben we het er ook nog over gehad, maar ook de tweede helft was het niet goed genoeg. Zonde want we zaten er goed in de laatste tijd.”

Zijn trainer Chris de Jong deed er nog een schepje bovenop. “Een totale off-day van onze kant. Duels gingen allemaal verloren, passes vlogen overal heen behalve daar waar ze heen moesten. En dan gaat het tegen zo’n tegenstander fout. Iedereen is hier debet aan. We hebben het te gemakkelijk opgevat en dat keer je dan niet meer om in zo’n wedstrijd. We staan met beide benen weer op de grond inderdaad. Zo is dat.”

Yde de Punt had het simpelweg niet afgelopen zondagmiddag tegen WEO uit het Groningse Woldendorp. Een gemiste kans, want met een driepunter hadden trainer Chris de Jong & Co. weer volop meegedaan in de kop van 5C. Nu is er met de onverwachte nederlaag een stevige pas op de plaats en staat Yde vijfde op de ranglijst met veel ploegen om zich heen die ook 13 punten bezitten.
Het ging misschien wel even té goed met Yde. De gedachte van ‘WEO verslaan we ook wel’ overheerste wat op het sfeervolle en herfstachtige sportpark in het Drentse brinkdorp. “Dat klopt hoor. Ik hoorde ook al berichten van hoeveel we zouden maken en zo. Omdat het te gemakkelijk gaat wordt er dan te gemakkelijk over gedacht”, zo moest ook De Jong cryptisch maar waar erkennen.
Het zat Yde aanvankelijk niet eens tegen op het goed bespeelbare maar zware hoodveld. Eerst miste Yde aanvaller Gijs Hesselink - op keurig aangeven van Mark Koops - een dot van een kans door in vrije positie naast te schieten, maar even later was het alsnog raak. Niels Hingstman probeerde het van veraf, aanvaller Rick Bloupot verlengde leep het leder en WEO doelman Jan Meyerhof was kansloos.
Luid protest wegens vermeend buitenspel van de stevige Yde-spits was er volop door met name de assistent-scheidsrechter van WEO, de heer Wedda. Het gemopper van de markante Wedda werd door scheidsrechter Harm Entjes terecht weggewuifd, maar gezellig zou het niet meer worden tussen de leidsman en zijn assistent deze middag. Yde op 1-0 voor, maar nog voor de rust werd de voorsprong weer verspeeld. WEO, dat staat voor Woldendorp en Omstreken, had zijn sterkhouders in de voorhoede lopen waar met name de rappe en handige Kebba Darboe samen met zijn gemakkelijk scorende aanvalsmaat Niels Jansen een continue bron van onrust waren voor de Yder defensie. Jansen was dan ook de man van de gelijkmaker toen hij van dichtbij binnentikte na dik een half uur voetbal (1-1).

Na rust hetzelfde laken-een-pak. Yde slordig in de passing en te vaak te veraf van de tegenstander, maar wederom het geluk dat het opnieuw een voorsprong in de schoot geworpen kreeg. Roald Dekker, in het veld gekomen voor de allesbehalve fitte Koops, ging neer nét binnen de lijnen. “Kadootje”, brulde grens Wedda in onvervalst Gronings vanaf de kant, met de vlag fier omhoog. ‘Penalty’ zo oordeelde scheidsrechter Entjes daarentegen volkomen logisch. Bloupot, eigenlijk de enige aan Yde zijde die zijn normale niveau behaalde deze waterkoude middag, pakte uit vanaf elf meter: 2-1.
Maar wederom ging het fout voor de thuisploeg. Het was opnieuw WEO-spits Jansen, nota bene gelanceerd door de jeugdige Yde-verdediger Sacha van der Molen die met zijn ongelukkige sliding Jansen op weg hielp. Jansen legde daarna de Yder defensie inclusief doelman Thijs Noorman in de luren (2-2). De gifbeker was echter nog niet leeg voor de rood-witten. De beste man van het veld deze middag, WEO-aanvaller Darboe, bediend vanaf rechts, bekroonde zijn goede pot door vlak voor tijd de winnende te maken. Noorman was wederom kansloos. In de luttele minuten die nog restten kwam er geen verandering meer in de stand.

Yde de Punt gedesillusioneerd en vooral strontflauw van het veld af. Donders goed beseffend dat ze een mooie kans hadden laten schieten op wederom een overwinning met drie punten. WEO daarentegen koesterde de buit en toog met een dikke grijns terug naar het Groningse. Behalve grensrechter Wedda dan misschien, want nadat hij nog immer mopperend op de arme Entjes van het veld afliep was de leidsman er wel klaar mee: ‘Het is nu wel mooi geweest met je. Ik ga dit rapporteren.’
Yde de Punt speelt aanstaande zondag wederom thuis, tegen het nog puntloze Alteveer. Een pracht van een mogelijkheid om de zure nasmaak van deze nederlaag weg te spoelen met een klinkende overwinning.

Yde de Punt - WEO 2-3
12. Bloupot 1-0, 36. Jansen 1-1, 64. Bloupot 2-1 (strafschop), 71. Jansen 2-2, 87. Darboe 3-2.
Scheidsrechter: H. Entjes
Toeschouwers: 115.
Geel: Oosterhuis, Van Eerden (beiden WEO).
Yde de Punt: Noorman; Van der Molen, Seising, Wekema (Cramer), Siesling (Kamminga); Cazemier, Hingstman, Hesselink (Snijders); Koops (Dekker), Bloupot, Slotegraaf.
WEO; Meyerhof; Oosterhuis (Kaasjager), Van der Mijle, Van Eerden, Landman; Slager, Jager, De Vries (Stef Jansen); Houwerzijl (Ten Have), Niels Jansen, Darboe.

Afbeelding

UIT DE KRANT