Steenbergen laat zich gelden in negatieve zin bij VAKO; Tynaarlo haalt weer het einde niet en bij FC Zuidlaren gaat het roer om

Sport

FC Zuidlaren-trainer Lesmond Prinsen keek uit naar afgelopen zaterdag, want het weerzien met zijn oude vereniging stond op het programma: The Knickerbockers uit. Het liep uit op een deceptie voor de Zuidlaarders. “We zijn weer afgestraft. Onze offensieve speelwijze is gewogen en we zijn vooralsnog te licht bevonden”, aldus Prinsen. “Na zeven wedstrijden is het een meetpunt. We trappen nog in dezelfde valkuilen en dit is niet wat we willen. We zullen vanaf nu wat behoudender, wat reactiever gaan spelen. Want we willen resultaten halen want resultaten geeft vertrouwen.” Ook op Zernike was FC Zuidlaren niks minder dan de tegenstander maar het stond wel na een uur voetbal 4-0 voor de studenten. “Elke diepe bal leverde gevaar op, ik schaamde me rot”, zo blikt Prinsen terug op dat uur. Roël Batema (2x), Luuk Janssen en Mart Willemsen waren de doelpuntenmakers. Daarna kregen Jens van der Woude en Robbin Markus de mogelijkheid om wat terug te doen en de stand een draaglijker aanzien te geven (4-2). Aanstaande zaterdag komt Veendam 1894 naar Zuidlaren.

Patrick Steenbergen, door de week gewaardeerd leerkracht in Peize, in het weekend vooral bekend als mister VAKO, laat met regelmaat van zich horen. Met goals, en beslissende momenten in de vele wedstrijden die hij voor het vlaggenschip in Vries speelde en nog steeds speelt. Dit weekend was het anders. Invaller Steenbergen liet zijn donkere kant zien met een rode kaart in de slotminuten van VAKO – Fit Boys. VAKO stond met 3-1 achter, en probeerde er nog een slotoffensief uit te persen om de stand een aanzien te geven die beter zou passen bij de verhoudingen in het veld, want Fit Boys en VAKO deden niks voor elkaar onder. De eerste helft ging het nog gelijk op. Elk een goal (Matthijs Bonnen met een kopbal 0-1 en Emmanuel Manzeza na goede voorbereiding van Luuk Drenth en Karsten Koopman 1-1) en beiden een mogelijkheid op een tweede treffer die niet benut werd (Koopman over, Daniel van der West strandde op VAKO goalie Rolf van Wijk). Na rust pakte Fit Boys door en kwam op 3-1 voor zonder echt beter te zijn dan de rood-gelen uit Vries. Lars Hilbers legde de VAKO defensie in de luren, inclusief doelman Van Wijk (1-2) en even later 1-3 door Leon Timmerman van dichtbij. Daarna werd het met de minuut grimmiger en onvriendelijker in het veld door meerdere akkefietjes en Steenbergen had het al met regelmaat aan de stok met Fit Boys aanvoerder Julian Boom. Steenbergen deelde een hakje uit naar achteren, Boom reageerde met natrappen en neerhalen van de VAKO-spits. Dat alles ontging scheidsrechter Hein uit Erica die druk doende was met het volgen van het spel. De reactie van Steenbergen kreeg de leidsman echter wel mee. Steenbergen haalde vol uit op Boom en slechts rood was de enige juiste straf die Hein kon uitdelen. Zo geschiedde ook en Steenbergen zal ongetwijfeld een groot aantal wedstrijden aan de kant moeten vertoeven. VAKO trainer Cor Meijer, de hele week al grieperig en het spel van zijn ploeg stelde hem allesbehalve vrolijker: “Teleurgesteld ben ik, vooral in het getoonde spel van mijn ploeg. In plaats van de tweede helft te blijven voetballen en er iets van te maken waren we alleen maar bezig met randzaken. We kwamen tekort daarna, vooral op het middenveld. De afwezigheid van de geblesseerde Stefan Hondeveld hielp ook niet mee dit weekend. Volgende week uit naar LEO, daar zal het moeten gebeuren. Loon uit, altijd lastig..”

Scheidsrechters hebben het zwaar dit seizoen bij SV Tynaarlo. De vorige keer werd de wedstrijd tegen Haren vroegtijdig gestopt vanwege blessureleed bij de arbitrage. Deze keer was er een hele andere reden. In de slotfase ging het fout. De wedstrijd kende een onstuimig verloop. De gasten heel rap met 3-0 voor. Een voorsprong die nog hoger had kunnen uitvallen maar met name goed keeperswerk van goalie Johan Homan voorkwam groter leed. De ploeg van Jan Veenhof kwam terug in het duel en via goals van Nick Matulessy (3x) en Gilanni Bos (2x) op een 5-3 voorsprong. Oosterparkers kwam terug op 5-4 via een strafschop en in de blessuretijd ging het helemaal fout in Tynaarlo. Na een rode kaart voor de gasten uit Groningen werd scheidsrechter Harm Entjes omver geduwd en was het gebeurd met voetballen. “Een wedstrijd met heel veel kansen voor beide teams, liefst negen goals en een bizar en triest einde”, zo vatte Veenhof de middag samen. Tynaarlo gaat komende weekend naar Gruno.

Annen, SVZ en Yde de Punt zagen hun wedstrijden afgelast door de vele regenval. Actief voetbalde tegen Weerdinge (2-2). Dat verslag staat elders in de krant.

UIT DE KRANT