Actief verspeelt in tumultueuze slotfase wederom dure punten

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

EELDE – Niets, maar dan ook helemaal niets leek er aan de hand. 2-1 voor en met nog enkele luttele seconden op de klok leek het een kwestie van tijd dat Actief haar tweede zege op rij zou pakken. Enkele doldwaze tellen later met daarin drie (!!) extra rode kaarten, heel veel emotie, een kapot geschopt reclamebord en een gelukstreffer van Weerdinge was de ontluistering groot bij alles en iedereen wat Actief liefheeft: 2-2.

“Weer in de slotfase gaat het mis, en weer laten we het in de eerste helft na om meer te scoren.” Elftalleider Roelof Gorter was strontflauw na afloop, net als zijn collega’s Wigger Koops en Bob Poelstra alswel hoofdtrainer Roland Beuvink. Begrijpelijk, want ook zij zagen dat het Actief wederom niet gelukte om voor rust afstand te nemen en vervolgens na de veldwisseling het deksel op de neus te krijgen in de slotfase. Een scenario dat Actief al meerdere keren is overkomen dit seizoen. Peize en SVZ uit, EHS ‘85 en Titan thuis. Iedere keer weer hetzelfde liedje. Goed voetbal voor rust maar te weinig scoren en het verklooien na de pauze.

Actief begon goed aan het duel. Weerdinge, duidelijk wat onwennig op kunstgras, werd snel teruggedrongen. Kans op kans voor de thuisploeg maar het aluminium zat aanvoerder Gerwin Koops en Ermin Imelman in de weg. Ook bleek Weerdinge-goalie Thomas van Klinken tot tweemaal aan toe een sta-in-de-weg voor Actief. Onbegrip was er ook vanaf de kant voor de gemaakte keuzes in het veld. De kort genomen corners en vrije trappen van Leon Buiter bijvoorbeeld in plaats van direct gevaar te stichten voor het Weerdinger doel.

Op slag van rust ging het fout voor Actief. Weerdinge eindigde één van hun spaarzame uitvallen met een hoekschop. Actief goalie Sander Terwal zat in het gedrang en kreeg het leder niet goed weg. De kleine Weerdinge speler Sven Middel kopte met gevaar voor eigen leven op de goal, want verdediger Daan Matthijs zal wel heel hoog met zijn been. Op de doellijn was het vervolgens Scott Haijkens die de bal met zijn hand wegsloeg. Een redding waar menig keeper zich niet voor zou schamen. Arbiter Mustafa was onberispelijk: rood en een strafschop voor Weerdinge. Heel even leek Olaf Tol de dupe te worden, maar de leidsman had bijtijds door wie wat nu gedaan had. Haijkens van het veld en Actief met z’n tienen aan de thee.

Het verschil van één speler was in het spel niet terug te zien na rust. De rappe en behendige Milan Dekker verving Bram Sternsdorff om voor nog meer dreiging te zorgen voorin. Echt beter ging het met Actief echter toen ook Weerdinge met een tiental verder moest. Björn Philips liep tegen zijn tweede gele van de middag aan en moest ook het veld verlaten.

Nu ging het lopen bij de gastheren. Veelvuldig via de vleugels. Eerst over rechts, Imelman en Gerwin Koops stappen over de bal en twee meter verder kan Corneel de Jong frank en vrij binnentikken (1-1). Enkele minuten later weer raak. Nu vanaf links waar Imelman keurig de bal panklaar legt voor wederom De Jong (2-1). De aanvaller is op dreef en scoort wekelijks. “Ja ik ben blij met de kans die ik gekregen heb van de trainer en mooi dat ik ze maak, maar het gaat om de teamprestatie uiteraard”, aldus de tweevoudige schutter na afloop. Hij stond er met een dubbel gevoel. Enerzijds blij met de goals, anderzijds de pee in over de remise en het tumult aan het einde. “Ik denk dat zowel wij als Weerdinge hier met een rotgevoel staan nu, na zo’n einde. Ik denk dat we het goed doen en echt mooi terugkomen tot een 2-1 voorsprong. Daarna heel knullig de 2-2 tegen en ja wat daarna gebeurd heeft helemaal niets met voetbal te maken en hoort niet op een veld thuis natuurlijk.”

De wedstrijd leek inderdaad zoals ook De Jong stelt op een 2-1 eindstand af te koersen tot het moment dat scheidsrechter Mustafa ongelukkig de bal tegen zich aan kreeg. Scheidsrechterbal, voor de bal bezittende partij, in dit geval Weerdinge. Geheel conform de regel. Actief maakte daarna de fout om Weerdinge aanvaller Hicham Amraoui nét even teveel ruimte te geven om direct uit te halen. Via de rug van invaller Erik de Jonge vloog het leder met een fraaie boog achter de verraste doelman Terwal: 2-2 in extremis.

Wat direct daarna gebeurde op het sportveld in Eelde viel met geen pen te beschrijven. De Jonge kreeg het fors aan de stok met meerdere Weerdinge spelers. Schoppen, slaan, duwen en trekken en na het optrekken van de stofwolken besloot scheidsrechter Mustafa tot liefst driemaal rood. De Jonge van Actief en de Zuid-Drenten Muhamed Suleiman en Ivar Drent. Laatstgenoemde was daar zo pissig over dat ook het dichtbijzijnste reclamebord het moest ontgelden. Rijschool Polling kan binnenkort een nieuw bord zien verschijnen, op kosten van de Weerdinger, die na kalmeren al direct aangaf dat de nota naar hem toe kan. Dat dan weer wel.

De stemming was niet best na afloop. Het sjagrijn overheerste bij Actief over alles wat na de 2-2 was gebeurd en de vele rode kaarten, alswel over het feit dat wederom de volle buit door de vingers was wegglipt. Het ene puntje zet weinig zoden aan de dijk en dus blijf Actief vooralsnog in de onderste regionen van de ranglijst van 3B zondag. Zondag wacht een volgende fikse uitdaging voor Actief. Groninger Boys uit.

Actief - Weerdinge 2-2
44. Oluic 0-1 (strafschop), 70. en 77. De Jong 1-1 en 2-1, 90. Amraoui 2-2.
Geel: Tol (Actief), Philips (2x geel dus rood) (Weerdinge).
Rood: Haijkens, De Jonge (beiden Actief), Drent, Suleiman (beiden Weerdinge).
Scheidsrechter: K. Mustafa.
Toeschouwers: 145
Actief: Terwal, Haijkens, Sander Koops, Matthijs, Hanekamp (Van der Veen); Gerwin Koops, Tol, Buiter (De Jonge); Sternsdorff (Dekker), De Jong (Boerema), Imelman.
Weerdinge: Van Klinken; Philips, Drent, Kroeze, Hilgenga (De Boer); Middel, Oluic, Dokter (Waalwijk (Amraoui)); Lassche (Suleiman), Woltman (Katoen), Jager.

Afbeelding

UIT DE KRANT