Hard werken en veel strijd leveren Annen en GOMOS elk een punt op

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

ANNEN - Het was hard werken zondagmiddag op sportpark De Hofakkers in Annen, voor zowel de thuisploeg als de gasten uit Norg. Beloond werd het deels voor beide teams, want met 1-1 kregen elk een punt waar ze vooraf toch op meer hadden gehoopt om een goede stap op de ranglijst van de tweede klasse I te maken. Het puntje was voor GOMOS te weinig om écht in het spoor van koploper Roden te blijven en voor Annen niet voldoende om de grijze middenmoot van deze boeiende klasse te ontstijgen.

“De eerste helft moet je het beslissen. Eenvoudig zat.” Annen-trainer Jouke Jan Meertens was helder als glas in zijn analyse natijd. “Het eerste half uur hebben we een memorabele wedstrijd gespeeld. Mooie pot met mooie aanvallen en gewoon echt goede kansen. Daarna de penalty tegen, uit de omschakeling, daar was GOMOS vandaag goed in. De tweede helft zakken we weg, dat was ook duidelijk. Nogmaals de fase voor rust moet je minimaal nog een extra goal maken.“

Annen kende inderdaad een pikstart deze zondag op het goed bezochte en zonnige sportpark De Hofakkers. Lex Veltink van Annen was er vlak na het beginsignaal al vandoor gesneld op links en bediende spits Jaap Jan Mulder op keurige wijze, Mulder deed daarna hetzelfde en verschalkte GOMOS-doelman Vincent Koning. 1-0 voor de gastheren, na amper een paar minuten.

“Een achterstand waar we eigenlijk de hele middag last van hebben gehad”, aldus GOMOS-trainer Bas Veldman over de vroege goal van Mulder. “Kijkend naar het spel maken we het onszelf deze middag heel moeilijk door gewoon niet op te letten in het begin, na die twee minuten. Daar kom je met 1-0 achter waardoor je eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aanloopt. Annen was toen beter, tot de strafschop. De tweede helft was voor ons. We waren fitter, we konden doordrukken. Wel kansen en mogelijkheden, maar niet echt grote. Ik denk dan ook dat de 1-1 een goede afspiegeling van de wedstrijd was, overigens geen beste wedstrijd naar mijn mening. Er viel niet veel te genieten. Als je niet kunt winnen moet je in ieder geval zorgen dat je niet verliest, zo was het ook een beetje vandaag.”

Het begin van de wedstrijd was voor Annen, zoals beide oefenmeesters ook al stelden. Een dik half uur heerste Annen en kansen op het vergroten van de voorsprong waren er ook, maar het getreuzel van Koning werd niet afgestraft door Jaap Jan Mulder met een tweede goal van zijn kant. Het leverde slechts een vrije trap op voor Annen. Lex Veltink even later verzuimde ook om de marge te vergroten door over te mikken in plaats van tussen de palen bij doelman Koning. De rekening voor het missen van deze mogelijkheden kreeg Annen even later gepresenteerd. Aanvoerder Egbert Mulder liet zich in de luren leggen door Robert Elsinga, met afstand de beste speler op het veld deze middag. Discussie was er volop langs de lijn of het nu wel of niet een strafschop was, want Elsinga staat wel bekend om zijn leepheid hoe om te gaan met zulke momenten. Het feit dat Mulder echter weinig ophef maakte en de gele kaart van arbiter Eerhart ook nog zonder mopperen accepteerde toonde aan dat de elfmeter wel op zijn plaats leek. GOMOS-goalgetter Jannes Siegers maakte geen fout vanaf de strafschopstip: 1-1.

De koek was daarmee ook wel op in Annen, want gaandeweg het duel werd het kijkplezier hard minder voor de toeschouwers. Al voor rust, maar helemaal na de veldwisseling was er niet veel meer te genieten op het veld dat ook zwaarder en zwaarder werd voor de spelers. “Het was toen wel op inderdaad”, stelde ook Meertens vast. “Nogmaals de bevestiging dat we het zelf in het eerste half uur hebben laten liggen.” GOMOS probeerde direct na rust met Wouter Speelman voor de boomlange spits Tim Assman extra elan in de voorhoede te brengen, iets dat in de slotfase met de komst van de enthousiaste maar niet altijd even gelukkige Ivo Drenth en Roy Slachter nog extra impulsen kreeg. Zij kwamen in het veld voor Ramon Klok en Edwin Rozenveld.

GOMOS trok het spel wel meer en meer naar zich toe en als er nog gescoord zou worden dan lag het wel in de verwachting dat dit door GOMOS zou gebeuren. Dreiging kwam er met regelmaat vanaf rechts als vanuit achteren Richard Meursing opstoomde en de ballen voorslingerde, niet altijd op voldoende waarde geschat door met name Speelman. Eén keer was de Norger invaller heel dichtbij een treffer, maar verdween zijn inzet net naast de goal van Annen-doelman Daan Boer. Boer keepte een voortreffelijke partij en had het geluk dat die ene keer dat hij in de fout ging hij het zelf (met moeite) kon herstellen door de bal naast te tikken. Boer trapte de bal moeizaam weg, zo in de voeten bij Siegers die met een vieze stuit de goalie leek te verschalken. De Anner doelman kreeg er echter net voldoende zijn vingertoppen achter om de bal naast te werken.

Annen kon er aanvallend niet heel veel meer tegenover stellen. Daar kon ook het inbrengen van Joris Horneman voor Lex Veltink door trainer Meertens weinig verandering in brengen. De pijp leek leeg en het was zaak de remise over de streep te trekken voor de gastheren. Dat gelukte en gezien de negentig minuten was de 1-1 eindstand er ook wel eentje die recht deed aan de verhoudingen in het veld. Onvriendelijker werd het ook bij tijd en wijle binnen de lijnen en met name Annen-verdediger Leon Tiersma mocht van geluk spreken dat hij niet voortijdig onder de douche stond. Zijn forse charge op Elsinga zal door menig leidsman met rood bestraft zijn. Eerhart streek over zijn hart en liet het bij geel voor de Annenaar. Het excuus was dat diezelfde Eerhart luttele seconden daarvoor niet ingegrepen had toen er van GOMOS-zijde stevig in omgehakt werd, maar dat mag de schop van Tiersma nimmer rechtvaardigen die voor eigen rechter ging spelen. Het kostte de arme Elsinga uiteindelijk de kop. Strompelend en hinkelend werd de warme douche door hem opgezocht, Gijs Baving verving de voormalige Veenhuizen-speler voor de laatste minuten.

GOMOS ontving na afloop het slechte nieuws dat Roden wél de volle buit pakte, tegen de nummer twee Oldeholtpade nota bene (4-1) en liep dus averij op in de plaatsen om de top. Annen kwam met de remise tegen de Norgers op acht punten uit zes wedstrijden (2x gelijk, 2x winst en 2x verloren) en vertoont vooralsnog alle gelijkenis met een typische middenmoter in deze klasse. Iets wat niet strookt met de ambities van Annen voor dit voetbaljaar, dus ook daar is nog voldoende werk aan de winkel.

Man van de wedstrijd: Robert Elsinga (GOMOS)
Annen – GOMOS 1-1
2. Jaap Jan Mulder 1-0, 33. Siegers 1-1 (strafschop).
Geel: Egbert Mulder, Tiersma, Lex Veltink (allen Annen), Assman, Slachter (beiden GOMOS).
Scheidsrechter: Johann Eerhart
Toeschouwers: 300.
Annen: Boer; Tiersma, Egbert Mulder, Weiss, Rozema; Boersma, Kruize, Pim Veltink; Lex Veltink (76. Horneman), Jaap Jan Mulder, Knol.
GOMOS: Koning; Meursing, Bosman, Klok (66. Slachter), Wegdam; Smit, Elsinga (73. Baving), De Vries; Siegers, Assman (46. Speelman), Rozenveld (66. Drenth).

Afbeelding

UIT DE KRANT