Eind goed al goed voor Annen in spraakmakende Hondsrugderby tegen Gieten

Afbeelding
EXTRA FOTO’S Sport Wedstrijd van de week

GIETEN – Honderden toeschouwers, programmaboekjes binnen no time uitverkocht, de biertap draait overuren, de geur van gebakken hamburgers die overal te ruiken is, live muziek na afloop en een prachtig sportpark De Goorns met twee elftallen op het hoofdveld die er zin in hebben. Kortom de enige echte Hondsrugderby van deze week stond op het programma afgelopen zondag in Gieten: de plaatselijke voetbaltrots versus Annen, voor de beker. De gasten maakten uiteindelijk hun status waar en trokken als tweedeklasser aan het langste eind tegen Gieten dat één klasse lager uitkomt: 1-3.

Gieten tegen Annen, dat is een wedstrijd vol verhalen. Beide dorpen nog geen tien kilometer van elkaar verwijderd. Over de trainer van Annen bijvoorbeeld, Jouke Jan Meertens, woonachtig in Gieten en daar ook een lang verleden als speler en trainer, in de periode 2014 – 2018. Selectie en supporters die allen op de fiets naar Gieten kwamen en ga zo maar door. Het mooiste verhaal van deze zondag is misschien wel dat van de gebroeders Kruize, Marnix (22) speler van Annen en broerlief Robin (18) nog speler van Gieten JO19 en deze zondagmiddag door Gieten-trainer Dennie Posthumus bij de selectie gehaald. Marnix, kind van Gieten, maakte twee jaar terug de overstap naar Annen, na vier jaar Gieten 1. Simpelweg omdat hij het eens een stapje hoger wilde proberen. ‘Ja super speciaal dit voor mij,’ zo blikt hij terug. ‘De eerste keer dat ik tegen in plaats van met Gieten speel. Je kent iedereen, veel jongens die meedoen die ik training gegeven heb. Mijn broertje die nog invalt ook. Gezellig, prima zo en een goed einde ook,’ besluit hij lachend. Zijn jongere broertje Robin mocht inderdaad de slotfase nog meedoen. Bij een 2-1 achterstand verving de jongste telg van de familie Kruize Gijs van Calker in de achterhoede. ‘Het is mijn trainer en mijn broer natuurlijk. Daarnaast voetballen we samen in de zaal. Mooi om zo tegen hem te voetballen. Je wordt dan meegevraagd door de hoofdtrainer en dan hoop je op speelminuten natuurlijk,’ aldus Robin over het bijzondere familiemoment en de broederstrijd in huize Kruize.

De wedstrijd zelf was er één zoals een derby vaak is. Veel strijd, niet altijd even goed voetbal en volop momenten aanwezig waar nog over na te praten viel na afloop. De 1-0 van Gieten bijvoorbeeld. Gijs Hollander, verdediger en mee opgestoomd over de linkerflank had een voorzet in gedachten, maar ook tot zijn eigen grote verrassing belandde het leder op fraaie wijze in de winkelhaak boven de verbouwereerde Annen-goalie Daan Boer, een tovergoal van jewelste op deze zondagmiddag en de derdeklasser verrassend op voorsprong. Dat had Annen ook voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Na een redelijke start verviel het in slordig spel in een te laag tempo met te weinig creativiteit waardoor Gieten vrij eenvoudig op de been bleef en er lang van een gelijkwaardige strijd sprake was. De eerste kansjes waren voor Annen (Egbert Mulder schoot over op de voorzet van Lex Veltink). Gieten-verdediger Jacco Martens had even later niet te klagen toen scheidsrechter Wigchers zijn onderuit trekken van Lex Veltink wegwuifde in plaats van de bal op de stip te leggen voor Annen. Maar gaandeweg de eerste helft kantelde het duel en was met name Max Kamminga van Gieten een behoorlijke handenbinder voor de Anner defensie aan het worden.

Annen, kwalitatief op vele plaatsen in het veld superieur aan de spelers van Gieten, had moeite met de thuisploeg, die het tekort aan voetbaltalent ten opzichte van de tegenstander lovenswaardig compenseerde met een imposante portie inzet en hartstocht. Het wisselbeleid van Annen-trainer Meertens bleek uiteindelijk doorslaggevend deze derbymiddag. Bryan Weiss, Lex Veltink en Dolf Nijborg werden naar de kant gedirigeerd en Joris Horneman, Tijmen van Rooyen en Roald Lammerts kwamen in het veld. Met name de komst van de boomlange en fysiek sterke Lammerts in de spits liet zich gelden en met zijn entree werd het spel van Annen directer, opportunistischer ook. Het sorteerde al rap effect. Het schot van Pim Veltink, slim bediend door Jaap Jan Mulder, leek houdbaar, maar Gieten doelman Wessel van Soest wist er toch geen raad mee (1-1). De arme goalie ging even later nogmaals in de fout. Bij een corner dook Van Soest onder de bal door en het was Jaap Jan Mulder die gretig binnenkopte: 1-2. Gieten capituleerde vooralsnog niet en bleef op zoek naar bekersucces. Florian van der Heyde maakte de gelijkmaker, maar deed dit door met de hand de prachtige voorbereiding van Bas Alting in het doel te werken. Arbiter Wigchers had het goed in de smiezen: geen goal en geel voor spelbederf voor Van der Heyde. Enkele tellen later gooide Annen het duel definitief in het slot. De lange trap van doelman Boer werd keurig met het hoofd verlengd door de lange Lammerts die daarmee Pepijn Knol een vrije doorgang verschafte. Randje buitenspel was het, maar Knol mocht doorlopen van de leidsman die daarmee het Gieter vlagsignaal negeerde. Knol maakte het fraai af met een precieze lob: 1-3 en over en uit was het met de Hondsrugderby. Annen-trainer Meertens was uiteraard goed te spreken na afloop: ‘Een bijzonder duel blijft het, Gieten tegen Annen. Ik wilde niet verliezen hier en we hebben niet verloren hier, dus hier staat een meer dan tevreden trainer. Hier gaan we even van genieten en dan weer de focus op de competitie waar we punten moeten gaan halen.’ Annen speelt aanstaande zondag uit bij SC Stadspark.

Man van de wedstrijd: Pim Veltink
Gieten – Annen 1-3
43. Hollander 1-0, 71. Pim Veltink 1-1, 74. Jaap Jan Mulder 1-2, 82. Knol 1-3.
Gele kaart: Van der Heyde (Gieten), Van Rooyen en Knol (beiden Annen).
Scheidsrechter: A. Wigchers.
Toeschouwers: 400.
Gieten: Van Soest; Hollander, Meertens, Martens, Van Calker (78. Robin Kruize); Alting, Scholten (33. Dokter), Van der Heyde; Reugebrink, Huting, Kamminga (78. Posthumus).
Annen: Boer; Weiss (63. Van Rooyen), Bruins, Egbert Mulder, Rozema; Pim Veltink, Jaap Jan Mulder, Marnix Kruize; Lex Veltink (63. Horneman), Nijborg (63. Lammerts), Knol.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT