Breng de zijkanten tot leven en oude tijden gaan hérleven

GRONINGEN - voetbal , FC Groningen - Heracles ,  Eredivisie , stadion  Euroborg , seizoen 2010-2011 , 06-03-2011.Vreugde bij Dusan Tadic na zijn score voor Groningen.
GRONINGEN - voetbal , FC Groningen - Heracles , Eredivisie , stadion Euroborg , seizoen 2010-2011 , 06-03-2011.Vreugde bij Dusan Tadic na zijn score voor Groningen. Foto: Jane Wessels
Sport

Het is 20 november 1985 als Oranje één van zijn meest dramatische en memorabele kwalificatiewedstrijden ooit speelt. Het is een zogenaamde ‘barragewedstrijd’. In een tweeluik tegen de Belgen moest beslist worden wie uiteindelijk naar het WK 1986 in Mexico mag gaan. Wat het toernooi van Diego Maradona zou worden. Wereldkampioen door de ‘hand van God’. Oranje maakt na de jaren 70 een moeilijke tijd door en ontbreekt sinds 1980 op eindtoernooien. De nieuwe lichting met de Koemannen, Gullit, Rijkaard en van Basten staan klaar, maar zijn nog piepjong. 

In België verliest Nederland zijn heenwedstrijd met 1-0. Al na vier minuten krijgt spits Wim Kieft zijn beruchte rode kaart na een slaande beweging tegen Frank Vercauteren. De kleine nederlaag zou in een bomvolle De Kuip moeten worden rechtgezet. Interim-coach Leo Beenhakker heeft echter een probleem: Wie moet er in de spits? Kieft is geschorst en van Basten krijgt tijdens de uitwedstrijd zijn derde gele kaart uit de kwalificatiereeks en is dus ook niet van de partij. Leo Beenhakker grijpt terug op een oude bekende. Peter Houtman wordt weer van stal gehaald. Op dat moment spits van Feyenoord en speelde natuurlijk meerdere keren voor FC Groningen. Een spits met nogal wat beperkingen, maar met wel één hele grote kracht: zijn hoofd. Op dat moment is hij waarschijnlijk de beste kopper van heel Europa. En dus doet Beenhakker het enige verstandige wat hij kan doen: hij stelt vleugelaanvallers op. Simon Tahamata en Rob de Wit - de man van de legendarisch 0-1 in het Nép Stadion tijdens de laatste groepswedstrijd in en tegen Hongarije - moeten Houtman van aanvoer voorzien om tot goals te komen.
Houtman is voor de wedstrijd vol vertrouwen en roept dat dat ene moment dat hij los raakt van zijn verdediger echt wel gaat komen. En dat komt. Tegen de verhouding in komt Oranje op 1-0 door een voorzet van Rob de Wit en een prachtige kopbal van Peter Houtman. De stand is over twee wedstrijden gelijk. De tweede helft komt Oranje zelfs op 2-0 door een doelpunt van vleugelaanvaller Rob de Wit. De Kuip barst bijna uit zijn voegen. Het is dan nog ruim een kwartier en Oranje staat al geruime tijd met de rug tegen de muur. Beenhakker doet dan wat de meeste trainers doen en hoewel verleidelijk, buitengewoon onverstandig is: Hij wisselt een aanvaller voor een verdediger. De tactiek van de angst. Vlak voor tijd gaat het alsnog mis en gebeurt het onvermijdelijke. Invaller Georges Grün scoort de fatale tegentreffer en Oranje ligt eruit. Cruijff bekritiseerde later de wissel van Beenhakker en noemde het paniek. Hoe minder aanvallers, hoe meer verdedigers van de tegenpartij kunnen aanvallen. Iets wat je juist niet wil, was de duidelijke mening van de goeroe.
Er is nog een belangrijke les te trekken uit die wedstrijd. Weten we het nog? Het duo Tadic/Stenmann? Lukkien in ieder geval wel, hij was in één van de jaren assistent trainer bij FC Groningen tijdens de tijd met die geweldige dubbele flankbezetting. De back die er niet staat maar komt. Matavz, Suk, Texeira en Enevoldsen. Ze konden allemaal profiteren van de fijnbesnaarde voorzetten van één van beide linkspoten. Beenhakker stelde Houtman op. Een spits, afhankelijk van aanvoer. FC Groningen heeft Emeran, Turay, Abraham, Valente en Määttä (als alternatieven). Allemaal jongens die vanaf de vleugel kunnen spelen al had Gudde meer en betere spelers voor de flanken moeten halen. Daarbij heeft Lukkien de beschikking over backs die er overheen kunnen vliegen en dan ook in hun kracht komen, in plaats van steeds diep te staan. Geef ‘de Trots van het Noorden’ weer vleugels. Breng de zijkanten weer tot leven en oude tijden gaan hérleven. Want FC Groningen heeft Kevin van Veen.

UIT DE KRANT

Lees ook