Gymnastiekvereniging Suiz leeft toe naar jubileumshow in Hollywood-stijl

|
| Foto: |
Sport

ZUIDLAREN – Met kriebels in de buik en gezonde spanning wordt er momenteel druk gerepeteerd door leden van de gymnastiekvereniging Suiz, wat staat voor Sport uit Zuidlaren. Vanwege corona was er drie jaar lang geen grote uitvoering, maar dit weekend is het zover.


Iedereen binnen de club leeft met groot enthousiasme toe naar de feestelijke voorstelling die zaterdagavond in sporthal De Zwet wordt gehouden.


Een jubileumuitvoering bovendien, want de gymnastiekvereniging is 105 jaar geleden opgericht. Dat de club met zijn lange historie springlevend is, blijkt uit de dynamische show die is samengesteld. Tijdens het programma vol muziek en dans presenteren de vier hoofddisciplines binnen Suiz zich aan het publiek: streetdance, turnen, trampoline springen en freerunning. Bij die laatste sport draait het om acrobatische, vloeiende bewegingen waarbij gebruik wordt gemaakt van allerlei elementen in de omgeving.


De jubileumshow heeft Hollywood als thema. Dit is tot in de kleinste details doorgevoerd. Bij de ingang van De Zwet ligt om 19.00 uur de rode loper uitgerold voor de gasten, met daaromheen de bekende glimmende paaltjes. Ook de Oscars ontbreken niet en zelfs aan de grote Hollywood letters is gedacht. Het publiek wordt verwend met maar liefst 22 optredens met pakkende namen als Mission Impossible en Spiderman (freerunning), Pippi Langkous en Mavka (recreatief turnen), Wednesday en Footloose (streetdance), Encante en ABBA (selectie turnen) en Pirates of de Caribbean en De Steen der Wijzen van Harry Potter (trampoline springen). Tijdens de pauze is er een grote verloting met prachtige prijzen, die allemaal beschikbaar zijn gesteld door de Zuidlaarder middenstand.


Suiz werd in 1918 opgericht als de Zuidlaarder Gym Vereniging (ZGV). Nog niet zo lang geleden werd deze naam vervangen voor het speelser klinkende Suiz (spreek uit ‘suus’). Voor Karel-Jan Lensen en zijn vijf collega-bestuursleden bij Suiz is de jubileumvoorstelling ook meteen de eerste uitvoering die zij organiseren. “Met zijn zessen hebben we afgelopen oktober de bestuurstaken overgenomen van twee trainers, die daarvoor met zijn tweeën het bestuur vormden.” De huidige bestuursleden zijn dankbaar voor de inspanningen van hun voorgangers. Daaraan geven ze uiting door oud-leden en ere-leden, die in het verleden veel voor de vereniging hebben betekend, zaterdag met een speciaal eerbetoon te onthalen. Lensen: ‘Dat we het 105-jarig bestaan kunnen vieren, was zonder hen niet gelukt.’


De feestelijke voorstelling van komende zaterdag wordt volgens Lensen ‘hartstikke gaaf’. In de voorverkoop, die inmiddels is afgelopen, zijn naar schatting al zo’n 150 kaartjes verkocht. Op de dag zelf zijn bij de ingang ook nog kaartjes verkrijgbaar. Lensen verheugt zich op een grote opkomst van jong en oud. ‘Voor kinderen en jongeren die houden van muziek en dans en op zoek zijn naar een leuke sport, is dit de perfecte gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met Suiz. Het enthousiasme waarmee de jubileumvoorstelling wordt uitgevoerd is kenmerkend voor de sfeer binnen de vereniging. We zijn een gezellige club waar we met veel plezier samen in beweging zijn!’ De vier disciplines van Suiz die zich tijdens de jubileumuitvoering presenteren hebben vooral jonge leden, kinderen en tieners. Maar ook volwassenen kunnen terecht bij de sportvereniging, bijvoorbeeld voor yogalessen. Op de vernieuwde site suiz.nl is het aanbod te zien. De lessen worden gehouden in zowel sporthal De Zwet als in multifunctioneel centrum De Ludinge.


Momenteel telt Suiz ruim honderd leden. ‘Nieuwe leden zijn van harte welkom’, zegt Lensen. ‘Tijdens een gratis proefles kun je ervaren of de sport bij je past. Na de jubileumuitvoering is er eerst een zomerstop, maar na de zomervakantie beginnen we weer met frisse zin aan het nieuwe seizoen.’ Aan nieuw, origineel cursusaanbod is ook gedacht, zoals de mogelijkheid om mee te doen in een TikTok-klasje. ‘Daarin leer je grappige, korte dansjes die je kunt filmen om op TikTok te zetten.’


|

UIT DE KRANT