Publiekslieveling Romano Postema wil eerste spits worden

Afbeelding
Sport

GRONINGEN - ‘Van mij mag Strand Larsen iedere wedstrijd 2 of 3 keer scoren’. FC Groningen-spits Romano Postema zit breed lachend in het Top Sport Centrum. ‘Het is een vraag die me vaker wordt gesteld. Of ik tijdens de wedstrijd hoop dat Larsen er niets van bakt. Als hij iedere week een paar keer scoort weet ik zeker dat hij er volgend jaar niet meer bij is.’


Romano Postema. Spits, 20 jaar en door FC Groningen zelfs opgeleid. Debuteerde onder Danny Buijs drie jaren geleden. Werd verhuurd aan FC Den Bosch. Anti-held. Het zou je buurjongen kunnen zijn. Het woord sterallures komt niet voor in zijn woordenboek daar waar werklust bovenaan staat. Het maakt hem razend populair onder het publiek. Een speler die alles wil geven voor het team. Een aardige jongen, alleen niet wanneer hij verloren heeft. Is hij de toekomstige spits van de hoofdmacht in de Euroborg? Als het aan Postema ligt zeker wel. ‘Dat ik niet tegen mijn verlies kan klopt. Ook thuis wanneer we spelletjes doen wil ik altijd winnen. Daar heb ik alles voor over. Zeker ook vals spelen. Als ik een wedstrijd kan beslissen en daar is een schwalbe voor nodig zal ik dat doen’, grijnst de jonge aanvaller die wekelijks zijn minuten maakt in de elf van Danny Buijs en wat dus eigenlijk een slecht teken is. ‘Het is duidelijk dat het de laatste tijd niet draaide. Dan kwam ik er vaak in rond de 70e minuut. Dat was ook niet altijd makkelijk omdat we dan vaak achter stonden en de tegenstander zich ingroef. Ik speel het liefst met wat ruimte achter de vijandelijke verdediging zodat ik de diepte ingestuurd kan worden. Daar ligt mijn kracht.”


Postema had al snel door dat hij aardig kon voetballen en kwam al vroeg in de jeugdopleiding van FC Groningen terecht. ‘Ik was altijd aan het voetballen op straat. Na en het liefst ook voor schooltijd was ik maar met één ding bezig en dat was een bal. Samen met mijn broer waren we altijd op straat te vinden om te voetballen. Een leuke leerschool.’ Via DIO Groningen en GVAV Rapiditas kwam Postema in de jeugdopleiding bij FC Groningen terecht. Op 31 augustus 2019  maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Tien doelpunten en 8 assists later is de nummer 29 terug op het oude nest. Trainer Danny Buijs liet in de aanloop naar het huidige seizoen doorschemeren dat Postema dicht tegen een basisplaats aanzet en overwoog hem in de basis te zetten tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Cambuur. Uiteindelijk koos de coach toch voor Strand Larsen die in die wedstrijd de bekende wereldgoal maakte. Het lot van Postema was voorlopig bezegeld.


En dan wordt het 12 maart. FC Groningen speelt de belangrijke wedstrijd tegen NEC. Winst is eigenlijk gewoon noodzakelijk. Om het seizoen te redden zijn drie punten nodig. Niet alleen om zelf dichterbij plaats 8 te komen, de plek die recht geeft op de playoffs, maar ook omdat NEC daarvoor een directe concurrent is. FC Groningen komt al binnen het kwartier op voorsprong door een doelpunt van Michael de Leeuw. De gelijkmaker volgt al snel. Daarna moet NEC al heel snel verder met tien man vanwege een discutabele rode kaart. De mensen in de Euroborg gaan er eens goed voor zitten, dit kon wel eens een hele leuke avond worden. Daar zag het echter lange tijd niet naar uit. De Trots van het Noorden werd bij tijd en wijle weggespeeld door de ploeg uit Nijmegen en kwam zelfs met 1-2 achter. Groningen maakt diep in de tweede helft weer gelijk maar alsof het nog niet genoeg is worden de 11 van Groningen door de 10 van NEC daarna opnieuw en  op een vernederende wijze op een 2-3 achterstand gezet. Een dramatische avond dreigt voor de equipe van Buijs die een kwartier voor tijd iets doet wat de hele avond doet kantelen. Hij vervangt De Leeuw en brengt Postema binnen de lijnen. Nu gaat het publiek er opnieuw een goed voor zitten. Met hoop in de harten.


Wat volgt is een totale omwenteling van de wedstrijd. De energie van de invaller slaat over op de ploeg en het publiek. En na 7 minuten doet Postema dat waar de hele Euroborg op hoopt. Hij kopt de zo vurig gehoopte gelijkmaker in de touwen. Uitzinnige vreugde bij de invaller die zijn doelpunt ook nog eens kan vieren met de fanatieke aanhang omdat Groningen richting dat doel speelt. Zeker, hij scoorde in de beker tegen Helmond Sport twee keer, maar dit is waar hij voor traint. Waar hij voor naar Den Bosch is gegaan. Waar hij bloed, zweet en tranen voor heeft gegeven. Om belangrijk te zijn voor de ploeg. Zíjn ploeg! Alle frustratie van de invalbeurten dat het net niet lukte is verdwenen. Een afgang is afgewend en de zo vreselijk belangrijke gelijkmaker is er. De Euroborg haalt opgelucht adem.


Was het publiek al uitzinnig toen hun held de gelijkmaker scoorde, diep in blessure tijd explodeert het stadion zoals het lang niet heeft gedaan. De 20.000 toeschouwers zijn getuige van het uitkomen van een jongensdroom. Diep, heel diep in blessuretijd. Strand Larsen schiet een terugtrekbal op het doel die wordt gekeerd door NEC doelman Brandenburg.  De bal komt terug het veld in. Precies op het enige plekje in het veld waar de bal terecht had moeten komen. Hij bedenkt zich niet, doet wat een spits moet doen. Zonder nadenken, puur op gevoel zo hard mogelijk uithalen. De keeper heeft de bal alleen gehoord. Het net bolt. Het onverwachte maar vooral het ongelofelijke is gebeurd. Postema heeft FC Groningen naar de overwinning geknald. De Euroborg barst uit zijn voegen en de super-sub viert zijn goal met de uitzinnige aanhang. FC Groningen wint de wedstrijd. ‘Ik heb er nog wel even aan gedacht toen ik ’s avonds in bed lag’,  bekent Postema. ‘En ook de herhalingen op tv en YouTube nog wel een paar keer bekeken. ‘Dit is natuurlijk echt geweldig. Hier doe je het voor. Mijn eerste goals voor het thuispubliek. Bij de eerste goal was ik al super blij maar dat ik dan in blessuretijd ook nog de winnende maak waardoor we de achtste plaats in handen krijgen is echt zo geweldig! Het publiek wilde me bijna niet meer loslaten, die mensen waren ook echt blij. Ja, dat was een avond die ik nooit maar zal vergeten.’


De wedstrijd daarna is er echter gewoon weer de bank. Er volgt een slechte serie en Postema blijft de man achter Strand Larsen die inmiddels ook nog aanvoerder is. Is dat uitzichtloos? ‘Natuurlijk had ik gehoopt op meer na mijn twee doelpunten. Wat moet de als spits nog meer doen dan scoren. Strand Larsen blijft eerste keus en dat snap ik ook. Hij is echt een hele goede spits en ik leer veel van hem. Ik denk ook dat wij heel goed samen kunnen spelen. Maar dat is aan de trainer.’ Volgend seizoen is er een andere trainer en misschien wel een nieuwe nummer ‘9’? ‘Volgend seizoen hoop ik hier toch echt de nummer ‘9‘ te zijn. Dat is dan toch wel mijn volgende droom. Spits te zijn bij FC Groningen, scoren en successen vieren.’ Groningen-supporters hebben altijd hoop in hun harten, maar na 12 maart is daar nog iets bijgekomen. Preciezer, iemand. Om daar voorgoed te blijven. Een vriendelijke jongeman die alles over heeft voor zijn club, Romano Postema.

UIT DE KRANT