FC Groningen maakt zich klaar voor krachtmeting met koploper Ajax

Afbeelding
Sport

GRONINGEN – Nog zeven duels te gaan en dan zit het reguliere seizoen er al weer op voor FC Groningen. Met de huidige achtste plek op de ranglijst is de kans op deelname aan de play-offs steeds reëler aan het worden voor de ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs.


Of het ook zover komt zal de komende maanden moeten blijken, maar waarom niet? FC Groningen heeft met name na de winterstop laten zien dat het wel degelijk een rol van betekenis speelt in de Eredivisie. Waar de ploeg in de eerste seizoenshelft regelmatig inspiratieloos speelde, liet FC Groningen in 2022 regelmatig het achterste van de tong zien en dat werd gewaardeerd door de supporters die de gang naar het stadion zo langzamerhand weer maken. De vorm waarin FC Groningen nu verkeert komt ook tot uitdrukking in de resultaten, want voor de laatste nederlaag moeten we terug naar medio februari toen Fortuna Sittard met 1-0 won in Euroborg. Dat dit een incident was bleek in de serie die volgde, want uit de laatste vijf wedstrijden verzamelde FC Groningen maar liefst elf punten. Daarmee lijkt FC Groningen definitief afscheid te hebben genomen van het rechterrrijtje.  


Zondag krijgt FC Groningen bezoek van koploper Ajax. In de allereerste ontmoeting eind september ging FC Groningen met 3-0 onderuit in Amsterdam en dat was een terechte einduitslag. Ajax heeft het vaak moeilijk bij FC Groningen. Uit de laatste vijf wedstrijden in Groningen gingen er maar zeven punten mee terug naar Amsterdam. Punten laten liggen kan Ajax zich momenteel absoluut niet permitteren, temeer omdat de Amsterdammers slechts twee punten voorsprong hebben op de nummer twee PSV. Het zal hoe dan ook een mooie wedstrijd opleveren, want beide ploegen zijn nog volop in de race voor een prijs. Zes spelers van FC Groningen kwamen afgelopen week tijdens de interlandperiode in actie en keren hopelijk fit weer terug op Nederlandse bodem. Tomas Suslov werd opgeroepen voor twee oefenwedstrijden van Slowakije. Damil Dankerlui speelde een oefenduel met Suriname. Neraysho Kasanwirjo en Melayro Bogarde (Jong Oranje) speelden net als Paulos Abraham (Jong Zweden) EK-kwalificatiewedstrijden en Bjorn Meijer speelde een oefenwedstrijd met Oranje Onder-19. Jørgen Strand Larsen was opgeroepen voor Jong Noorwegen, maar heeft zich bij de bond afgemeld.


Nu het seizoen 2021/2022 zo langzamerhand richting de eindfase gaat heeft FC Groningen inmiddels besloten om volgend seizoen in elk geval niet verder te gaan met verdediger Bart van Hintum. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus meldt op de clubsite dat de verdediger die onder meer bekend staat vanwege zijn verre inworp dit seizoen van grote waarde is, maar volgend seizoen niet meer voorkomt in de plannen van FC Groningen. Van Hintum kan transfervrij op zoek naar een andere club. FC Groningen-middenvelder Tomas Suslov is afgelopen week uitgeroepen tot Slowaaks Voetballer van het Jaar 2021 voor spelers onder 21 jaar. Daarmee verzekerde Suslov zich van de Peter Dubovsky Award op het jaarlijkse voetbalgala. Suslov liet de concurrentie ver achter zich met ruim drie keer zoveel punten als de nummer twee Jakub Kadák. De middenvelder doorliep vanaf zijn 16e de opleiding van FC Groningen, debuteerde in 2020 in het eerste elftal van FC Groningen en speelde inmiddels 60 officiële wedstrijden voor de FC. Suslov scoorde daarin drie keer en gaf tien assists.


Resterend programma seizoen 2021/2022


Zaterdag 2 april 16.30 uur
FC Groningen – Ajax


Zondag 10 april 12.15 uur
SC Heerenveen – FC Groningen


Zondag 24 april 14.30 uur
FC Groningen – Heracles Almelo


Zondag 1 mei 20.00 uur
RKC Waalwijk – FC Groningen


Zaterdag 7 mei 21.00 uur
FC Groningen – Sparta Rotterdam


Woensdag 11 mei 20.00 uur
FC Twente – FC Groningen


Zondag 15 mei 14.30 uur
FC Groningen – Cambuur Leeuwarden

UIT DE KRANT

Lees ook