Waterscouts halen zakken vol zwerfafval rondom Zuidlaardermeer

Afbeelding
Sport

ZUIDLAREN - De leden van de waterscouting Nicolaasgroep hebben op zaterdag 19 maart gezamenlijk zwerfafval opgeruimd rond het Zuidlaardermeer. Omdat de leden zelf rond en op het water te vinden zijn, vinden ze een schone omgeving belangrijk. Ze hebben het gebied rond hun scoutinggebouw en het surfstrand aan de kant van Zuidlaren opgeruimd. Dit hebben ze gedaan in het kader van de Nederland Schoon-actie samen met al hun leden van acht tot achttien jaar.


Ze hebben veel te verwachten afval gevonden, zoals lege flesjes en blikjes maar ook bijzonder zwerfvuil zoals een snelkookpan, een tuinkussen maar ook stootwillen die ze volgend jaar zelf gaan gebruiken op hun boten. Er was een plek waar ze tientallen lege flessen vonden, deze zijn allemaal meegenomen en weggegooid. Opmerkelijk was dat veel afval rond de parkeerplaatsen is gevonden. In het riet en aan de waterkant vonden ze ook veel zwerfvuil.


‘Waarom doen mensen dit? Zo moeilijk is het toch niet om je afval weg te gooien?’, vertelde één van de scouts. De actie Nederland Schoon heeft de scouts voorzien van afvalzakken, handschoenen en hesjes om de zwerfvuil veilig te verwijderen. De landelijke actiedag van Nederland Schoon wordt ieder jaar gehouden en er deden dit jaar 3.445 verenigingen en bedrijven aan mee. De scouts hebben gezamenlijk meer dan vijf km aan paden en bos afvalvrij gemaakt. Het gebied waar ze zitten is een Natura 2000 gebied, er zijn een hoop dieren te vinden waar dit afval slecht voor is. De meest geziene diersoorten zijn eekhoorns en vosjes. Deze dieren zijn slecht in het herkennen van afval en denken makkelijk dat dit eten is. Het gebied waar hun gebouw staat maakt deze opruimactie nog belangrijker voor de scouts. 


Waterscouting Nicolaasgroep, is zoals de naam al zegt, scouting op het water. De leden van deze scouting vereniging gaan in de zomer elke week zeilen en proberen spelenderwijs steeds beter te worden op het water. De dolfijnen zijn de jongste groep, deze kinderen leren spelenderwijs in kleine optimisten varen en doen veel spellen om elkaar goed te leren kennen. De leden gaan, vanaf hun elfde naar de Zeeverkenners, daar gaan ze met lelievletten varen en leren ze hoe ze deze boten zelf kunnen onderhouden. Zodra leden 15 zijn, gaan ze door naar de Wilde Vaart, deze leden maken zelf hun programma en organiseren zelf hun activiteiten. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in waterscouting, de Nicolaasgroep heeft geen wachtlijst. Om een keer te kijken, kun je het beste contact opnemen via nicolaasgroep.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook