Sport- en beweegakkoord Tynaarlo ondertekend door wethouder De Graaf

Afbeelding
Sport

VRIES – Afgelopen woensdag hebben sportverenigingen, commerciële aanbieders, onderwijs, zorg, welzijn en de gemeente het Sport- en Beweegakkoord Tynaarlo ondertekend. Namens de gemeente zette wethouder sport Hans de Graaf zijn handtekening onder het akkoord. Sportverenigingen, commerciële aanbieders, onderwijs, zorg, welzijn en de gemeente slaan de handen ineen om nog meer inwoners de positieve werking van sport en bewegen te laten ervaren. Sportief, gezond, samen. Dat zijn de drie woorden die het sport- en beweegakkoord in Tynaarlo pakkend samenvatten.

Een kleine 30 verschillende partners staan hiermee achter de vijf ambities die geformuleerd zijn. Samen gaan deze partners voor sportclubs die klaar zijn voor de toekomst, het verhogen van bewegingsvaardigheid bij de jeugd, een sterke sportieve infrastructuur, stimuleren van actieve en gezonde leefstijl en een beweegvriendelijke omgeving. Stuk voor stuk ambities waar al veel op gebeurt in Tynaarlo, maar waar het sportakkoord door intensivering van de samenwerking en de mogelijkheid om nieuwe projecten te starten een impuls aan wil geven.


“Er gebeurt eigenlijk al heel veel in Tynaarlo als het gaat om samenwerking tussen sport, onderwijs en het sociaal domein. De buurtsportcoaches vervullen hierin een erg belangrijke rol. Met dit sportakkoord geven we echter nog meer de kans aan de sportverenigingen en andere sportaanbieders om met ideeën te komen. Hopelijk gaan deze initiatieven vanuit de praktijk nog een extra impuls geven aan alles wat er al gedaan wordt,” laat sportformateur en schrijver van het sport- en beweegakkoord Hans Slender van SportDrenthe weten.


“Juist in coronatijd blijkt hoe belangrijk sport, bewegen en een gezonde leefstijl voor ons is. Maar ondertussen hebben veel sportorganisaties het zwaar door de maatregelen die in dit kader getroffen zijn.” Ook de uitvoering van het sport- en beweegakkoord heeft vertraging opgelopen door de huidige situatie. Nieuwe samenwerkingsverbanden zijn via de digitale weg lastiger te smeden. “We kiezen nu voor een wat sobere ondertekening die volledig binnen coronaprotocollen is georganiseerd. Iets minder feestelijk dan gehoopt, maar we willen juist in deze tijd niet te lang wachten met het starten van de eerste initiatieven in de uitvoering van dit akkoord”, verklaart Slender.


ZTC-voorzitter Douwe Deinum heeft zijn handtekening ook gezet. Hij is enthousiast: “Bijzonder om te zien hoe een kleine dertig partners meedoen in deze aanpak. Juist in deze tijden waarin onze gezondheid zo centraal staat, zijn sporten en bewegen van groot belang. Daar besteedt het akkoord op verschillende manieren aandacht aan voor de korte en de langere termijn. Er wordt ingezet op sportclubs die klaar zijn voor de toekomst, maar ook op het verhogen van de bewegingsvaardigheid bij de jeugd. Het zijn uiteraard geen gemakkelijke tijden momenteel voor de sportclubs. Dat zien we ook terug in het onderwijs en de zorg en bij de gemeente. We blijven hoopvol en denken in het kernteam graag mee over vormen van samenwerking die het sporten en bewegen in onze gemeente verder kunnen brengen.”

UIT DE KRANT

Lees ook