Aanvalsleider Johnno Hingstman wil met SVZ een degelijk jaar draaien

Afbeelding
Sport

ZEIJEN – Zeven doelpunten scoorde Johnno Hingstman in de eerste seizoenshelft. Mede daardoor staat de ploeg uit Zeijen halverwege het seizoen op een keurige zesde plek in de derde klasse B. Een opvallende plek, want in de drie jaar dat SVZ in de derde klasse actief is, eindigde het achtereenvolgens op de tiende en twee keer op de elfde plaats. De topscorer allertijden van de geelzwarten geeft daarvoor een logische verklaring: “We spelen dit jaar meer als een team. De afgelopen jaren deed iedereen wat hem het beste leek en dit jaar is dat anders.”


SVZ is opgericht in 1947 als omnivereniging, waarbij mensen kunnen voetballen, volleyballen en turnen. Op de vraag hoe je topscorer allertijden wordt van een club dat al zo lang bestaat, is Hingstman relativerend: “Ik weet niet hoe lang Voetbalnoord de doelpunten bijhoudt. Volgens mij zouden de doelpunten van de laatste dertig jaar er sowieso op staan. Daarnaast heeft SVZ ook jarenlang bijna geen doelpunt gemaakt. De club werd vaak laatste op het allerlaagste niveau. Toen wij als vriendengroep bij SVZ kwamen, nu ongeveer tien jaar geleden, begon het een beetje te lopen. De club had even daarvoor afscheid van het hele eerste genomen, omdat het al jaren achtereen laatste werd.” Maar liefst 172 goals worden Hingstman toegeschreven op voetbalwebsite. In seizoen 2014/2015 wordt SVZ kampioen in de vijfde klasse. Bijna een derde van de 127 goals die de club dat seizoen maakt, schrijft Hingstman op zijn naam: “Dan gaat het natuurlijk hard.”


Het succes van het huidige seizoen weet hij eenvoudig te verklaren: “We hebben natuurlijk een nieuwe trainer in de persoon van Max Hulsinga. Dan is het toch vaak afwachten hoe we gaan spelen. Daarom waren we in de voorbereiding en het begin van de competitie nog zoekende. Helaas verloren we daardoor veel punten.” Inmiddels staat het beter bij de Zeijenaren waardoor geregeld de punten mee worden genomen naar Zeijen. “Als we nog van onze misstappen kunnen leren en die er het tweede seizoenshelft uit kunnen halen, dan mogen we spreken van een goed seizoen”, laat Hingstman weten.  Een doelstelling hebben de baltovenaars uit Zeijen volgens de topscorer dan ook niet echt: “Het zou inderdaad mooi zijn als we een periode pakken, maar we moeten eerst maar eens proberen om een degelijk jaar te spelen en er dus voor zorgen dat we niet met de onderste plekken bezig te hoeven zijn.”


De periodetitel, waar SVZ nog volop voor meestrijdt, valt of staat met de eerste wedstrijd na de winterstop vindt Hingstman: “Dan spelen we tegen koploper Forward GSAVV. Als we die winnen, dan gaan we vol voor de tweede periode!” Na de testcase tegen de studentenploeg uit Groningen, wacht ook nog een mooie pot tegen ZNC en de derby tegen VAKO. Al met al een mooie competitie voor de Zeijenaren met leuke ploegen uit de buurt. Hingstman is tevreden wanneer zijn doelpuntenteller in ieder geval de twintig aantikt. Nog dertien te gaan dus. “Gaat lukken”, zegt de nummer negen overtuigend. 

UIT DE KRANT

Lees ook