(ON)GENODE GAST

(On)genode gast

Wat: Koffieochtend
Waar: De Aanloop, Zuidlaren
Wanneer: Vrijdag, 3 mei

ZUIDLAREN - Het is gezellig druk op de wekelijkse koffieochtend in De Aanloop in Zuidlaren. Een groep senioren zit aan een lange tafel. Kopjes koffie en thee staan uitgespreid op het tafelblad. De (On)genode Gast was toevallig in de buurt, hij besluit zijn neus om de deur te steken. 

Hij valt ook gelijk met diezelfde neus in de boter. Een mevrouw aan het hoofd van de tafel is jarig, zij trakteert alle aanwezigen op een kopje koffie. Dat scheelt toch maar mooi weer 50 cent! Zoals de moeder van de Gast altijd al zei: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. 

Aan het andere eind van de tafel zitten Eika Kuiper en Mien Post-Groeneveld. Mevrouw Post-Groeneveld drukt de Gast op het hart om haar volledige naam goed op te schrijven, anders zouden mensen haar kunnen verwarren met een andere Mien Post. Bij deze dus. De dames hebben het duidelijk naar hun zin, de gast heeft zich nog maar net op een stoel tussen hen in laten zakken of de grappen vliegen al over tafel. Tussen het giechelen door wordt ook gelijk gebruikgemaakt van de aanwezigheid van een journalist aan tafel. “De Jumbo hier in de buurt moet blijven,” bezweert mevrouw Kuiper. De opmerking kan op veel bijval rekenen. “Er gaan veel ouderen heen voor hun boodschappen,” vult een ander aan.

De Aanloop is de huiskamer van Nieuw Laarhof, een complex van appartementen voor senioren. Elke vrijdagochtend wordt een koffieochtend georganiseerd voor iedereen die het leuk vindt. Het overgrote deel van de bezoekers zijn bewoners van het complex, maar ook van buiten schuiven de nodige gasten aan. Normaal gesproken zijn dat mensen die in de buurt wonen en wel wat gezelligheid kunnen gebruiken, soms is het dus een passerende verslaggever.

De Krant van Tynaarlo krijgt ook een mooi compliment, een vrouw vertrouwt de Gast toe dat de voetbalverhalen in de krant goed geschreven zijn. Die kan onze voetbalverslaggever Bas Baalmans in zijn zak steken. De Gast kan het niet laten om ook naar een compliment te hengelen. “Wat vindt u van de andere stukken in de krant?,” vraagt hij onschuldig. “Ook best leuk,” luidt het afgewogen antwoord. Een goed hengelaar weet wanneer hij genoeg gevangen heeft, de Gast besluit maar niet door te vragen.

Tijdens de koffieochtenden worden de drankjes verzorgd door het dochter/moeder team Anita Hartlief en Mina Rubingh. Zij lopen af en aan met kopjes en glazen. Tussen de bedrijven door heeft dochter Anita ook een moment voor de Gast. “Ze kwekken heerlijk met elkaar, je merkt dat mensen het nodig hebben,” vertelt ze lachend. Moeder Mina Rubingh vult aan: “Ik woon hier zelf ook, naast gastdame zijn bij deze ochtenden ben ik vrijwilliger bij de Bewonerscommissie van het complex.”

Vreemde eend in de bijt, naast de Gast, is Marieke ten Buur. Ze valt op omdat ze zo’n 50 jaar jonger is dan de gemiddelde bezoeker. Ze is hier dan ook niet puur voor de gezelligheid. Ze is werkzaam bij Neie Naober, de organisatie die de koffieochtend organiseert. Normaal gesproken is haar collega Lot Thijs aanwezig, maar die is van een welverdiende vakantie aan het genieten. Invallen is voor Marieke gelukkig geen straf. “Het is hartstikke gezellig en bovendien is het dankbaar werk. Kijk naar al die blije gezichten!” Met een gebaar van haar arm lijkt ze het hele gezelschap tegelijkertijd een knuffel te geven. 

De activiteiten in De Aanloop beperken zich niet tot het wekelijkse koffiemoment. Gastdame Mina somt een paar van de dingen op die worden georganiseerd. “Er is de haakclub, de kookclub en 1 keer per maand is er een themamiddag. Dan kijken we samen bijvoorbeeld een film of televisieprogramma over een bepaald thema. Soms komt er ook een spreker of wordt er een workshop gegeven.”

Het mag duidelijk zijn dat het geen straf is om ouder te worden in Zuidlaren. De Gast is volgeladen met koffie en koek, de tijd om te gaan is gekomen. Met een zwaai zegt hij de mannen en vrouwen gedag. Door de miezerregen loopt de Gast terug naar zijn auto, op weg naar het volgende verhaal. 

UIT DE KRANT