Opening vernieuwde speeltuin Donderen

Afbeelding
(On)genode gast

DONDEREN - Het is nog rustig bij de vernieuwde speeltuin als de Ongenode Gast aankomt. Slechts een handjevol inwoners van Donderen staan te wachten op de opening van de speelplaats aan de Noordenveldweg. En voor het dorp is het niet zo maar een speeltuin. Ten opzichte van de vorige situatie is er nogal wat veranderd. Speeltoestellen zijn vervangen en toegevoegd en aangepast naar rolstoeltoegankelijkheid. Waarom? Daar is de Ongenode gast eens ingedoken. 

Onder een rij beukenbomen naast de speeltuin heeft zich een groepje inwoners verzameld die zo dadelijk de opening gaan aanschouwen. De Ongenode Gast twijfelt even over de locatie, er was een flinke opkomst verwacht. Toch maar snel de auto parkeren en voegen bij het groepje inwoners. Een van de gasten is Bert Wiekema. Hij vertelt dat de Ongenode Gast hier goed zit en zegt voorzitter te zijn van de dorpsvereniging. Bert vindt het maar wat prachtig dat er zo hard aan de speeltuin is gewerkt. Er ging een lang traject aan vooraf om alles te regelen. Ruim een jaar! Dit ging samen met initiatiefnemer Moniek Homan en Frits Colenbrander van de gemeente Tynaarlo. Laatst genoemde heeft veel geregeld op financieel gebiedMoniek kon het niet langer aanzien dat het kale vervallen speeltuintje er zo treurig bijstond. “Een glijbaan met slecht en gesloopt houtwerk, een kaal veldje, er was veel meer uit te halen,” vertelt Moniek.

Ondertussen komen er uit verschillende hoeken auto’s aangereden waarvan de mensen zich bij de eerdere buurtbewoners aansluiten. In mum van tijd staat het veldje vol bezoekers, geïnteresseerden, sponsoren en is ook wethouder Hans de Graaf ter plekke. Er is even tijd voor een kop koffie. Even de handen opwarmen want de temperatuur ligt al de hele dag rond de twee graden Celsius. Maar dan slaat de klok 16:00 uur en is het tijd voor het officiële gedeelte. Gewapend met een schaar treden Wiekema en de wethouder op de rand van de zandbak en beginnen met spreken. “Het is een lang traject geweest maar zonder onze sponsoren was het niks geworden,” vertelt Bert. En qua sponsoren zit het inderdaad wel goed. Een naambord van de speeltuin met daaronder alle sponsoren vertelt dat er zeker zeven sponsoren betrokken zijn geweest bij de realisatie van de speeltuin. Univé, de Rabobank, gemeente Tynaarlo, Emmaplein Foundation, Samenspeelfonds, Vork en natuurlijk de dorpsverenging Donderen. 

Onder toeziend oog van de inmiddels vele toeschouwers, kinderen en de Ongenode Gast knipt De Graaf de slinger door waarmee de vernieuwde speeltuin dan toch echt is geopend. De slinger was gespannen tussen twee palen van een nieuw klimrek met glijbaan welke de oude heeft vervangen. Opvallend aan het toestel zijn de verlaagde en verdiepte treden om toegang tot de glijbaan te krijgen. Dit stukje rolstoeltoegankelijkheid is speciaal aangebracht voor mindervalide kinderen uit de omgeving. Bijvoorbeeld voor Vesper Leuning. Ze betrad als eerste het speeltoestel. Het meisje is geboren met een open rug, ook wel spina bifida (SB) genoemd. Het is een zeldzame aangeboren aandoening. Het ontroerde Moniek dat Vesper zo ontzettend moeilijk de speeltuin kon betreden en niet alle speeltoestellen kon gebruiken in de voorgaande speeltuin. Ze had altijd hulp nodig van bijvoorbeeld vader Alex Leuning. Hij is er vandaag ook bij en kijkt trots naar zijn kleine meid. “Het is belangrijk voor Vesper dat ze mee kan doen met vriendjes en vriendinnetjes,” aldus Alex. In de nieuwe situatie kan Vesper zich gemakkelijk omhoog trekken via de verlaagde treden om uiteindelijk van de glijbaan af te kunnen glijden. Ze heeft namelijk veel kracht in haar armen maar niet in haar benen. 

Moniek vertelt over nog meer nieuwe toestellen in de speeltuin en elders in het dorp. “De toegang tot de speeltuin is verbeterd door een stuk te verlagen waardoor rolstoelen makkelijker binnen kunnen komen. Je komt dan langs een paar schommels, de zandbak waar een rand uit is gehaald waardoor bijvoorbeeld Vesper ook de zandbak makkelijker kan betreden. Er zijn paddenstoeltjes aangebracht waar kinderen op kunnen lopen en naast de glijbaan is er een klimrek met touwen in een punt aangebracht.” Even verderop in het dorp is nog een tafeltennistafel neergezet voor de oudere jeugd en volwassenen. De Jeu de Boulesbaan is verfraaid en er zijn plannen voor fitness apparaten in de omgeving. Hier was voor nu nog geen budget voor vertelt Moniek. “Hier komt zeker nog zo’n €20.000,- euro bij kijken, iets wat nu niet is gelukt. Maar het belangrijkste is gebeurd: de speeltuin is rolstoelvriendelijk gemaakt en geüpgraded.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT

Lees ook