(On)genode gast aanwezig bij Skidkinderopvang Eelderwolde

Afbeelding
(On)genode gast

Wat: Peuter4daagse bij Skidkinderopvang Eelderwolde


Waar: Eelderwolde


Wanneer: donderdag 25 mei


EELDERWOLDE – Basisschoolleerlingen kwamen afgelopen week uitstekend voor de dag tijdens de Avond4daagse, maar vlak de jongste kids niet uit binnen de gemeente Tynaarlo, want ook zij zetten alles op alles voor een goed resultaat. Bij Skidkinderopvang Eelderwolde werd er vorige week in de ochtend een heuse Peuter4daagse gelopen waarvoor alle 80 peuters afgelopen donderdag de eindstreep haalden.


Ze ontvingen daarvoor een diploma, een medaille en een heerlijk waterijsje en die ging er goed in na de laatste wandeling onder een heerlijk zonnetje en een strak blauwe hemel. De (On)genode gast nam er ook een kijkje, want is de Peuter4daagse nieuw in Nederland? Niet helemaal, want in het Zuiden van Nederland doen ze het al een tijdje, maar boven de rivieren wint het steeds meer aan terrein vertelt Hennie Klasens namens Skidkinderopvang. ‘Wij hebben het wiel inderdaad niet uitgevonden, maar bij ons slaat het ook zeker aan. We hoeven er dus niet lang over na te denken om dit volgend jaar gewoon weer opnieuw te gaan doen. De peuters vonden het helemaal te gek, dus het is een heel geslaagd experiment en een mooie opmaat naar de latere Avond4daagse, want dat is natuurlijk de volgende stap als ze een paar jaartjes ouder zijn.’ Van maandag tot en met donderdag werd er dagelijks een kwartier gewandeld door de youngsters in de omgeving van de school. Speciaal voor de laatste dag was er een schitterend ontvangst in elkaar gezet met live muziek en heerlijke versnaperingen. En uiteraard een leuk aandenken. Voor veel peuters waarschijnlijk de eerste officiële medaille van hun leven. De blijdschap spatte er dan ook vanaf toen het treintje de finish naderde.


Terugkijkend op de laatste vier dagen was het een groot succes vertelt Joke Moesker namens Skidkinderopvang. ‘We hebben elke dag een andere route gekozen, zodat er voor de peuters ook veel afwisseling te zien was in een omgeving die natuurlijk wel bekend voor ze is, maar we wilden niet elke dag hetzelfde doen. De kids mogen echt trots zijn op de prestatie die ze hebben neergezet, want het is natuurlijk niet niks om dit zomaar even te doen. Het hoefde overigens niet snel, want de ene dag deden we er iets langer over en de andere dag iets korter, maar het belangrijkste is dat kinderen al snel het belang van bewegen ontdekken en het belang van goede voeding is natuurlijk ook iets waar we aandacht voor creëerden. Zo liep er deze week ook een levensgrote aardbei mee tijdens de wandelingen en vanzelfsprekend haalde ook zij de eindstreep.’ Waar de omgeving van Skidkinderopvang Eelderwolde rond de klok van 10.30 uur overwegend werd bevolkt door oudere leeftijdsgroepen op nabijgelegen velden hoorde je op een zeker moment in de verte een mooie melodie steeds meer dichterbij komen. ‘We gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet’, werd luidkeels gezongen door de peuters van Skidkinderopvang Eelderwolde. Ze vormden een mooie lange trein, want door de keurige rij liep een koord met speciale zijvertakkingen waar alle deelnemers zich aan vast konden houden. Daarnaast droeg elke peuter een opvallend geel hesje. Heeft u ze niet voorbij zien komen in Eelderwolde? Geen enkel probleem, volgend jaar komen ze vast en zeker opnieuw in beweging.


De afgelopen jaren kwamen in Zuid Limburg duizenden peuters in beweging tijdens de Peuter4daagse. Vanwege het succes besloot JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst) in samenwerking met Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) de Peuter4daagse ook landelijk aan te bieden. Het doel van de Peuter4daagse is dat de pedagogisch medewerkers met de peuters van de kinderopvang (2 tot 4 jaar) vier dagen minimaal een kwartier wandelen. De kinderen ontdekken zo al op jonge leeftijd dat bewegen leuk is. Tijdens deze vier dagen staat het belang en plezier van bewegen centraal.


UIT DE KRANT

Lees ook