(On)genode gast - Oliebollenverkoop

Afbeelding
(On)genode gast

Wat: Oliebollenverkoop


Waar: Stationsweg Zuidlaren


Wanneer: Donderdag 29 december


ZUIDLAREN – Je hoeft er niet eens recht voor te staan, want in de omgeving van de oliebollenkraam van ‘Gouki de oliebollenkoning’ is de geur van de heerlijke specialiteiten al snel te ruiken. De hoeveelheid producten die wordt verkocht geeft hem niet zozeer de doorslag, want het is toch de kwaliteit die jaarlijks bepalend is voor het succes van de oliebollenkoning. Dit is dan ook de reden waarom veel inwoners uit Zuidlaren de weg weer weten te vinden richting de oliebollenkraam van ‘Gouki de oliebollenkoning’.


Er staat donderdagmiddag een harde wind langs de Stationsweg in Zuidlaren als de (On)genode gast ook even aan komt waaien. Warm is het ook zeker niet, maar toch staan er weer veel mensen die er hun bestelling doen en ter plekke genieten. Even tussen het winkelen door, want een oliebol smaakt vanzelfsprekend altijd lekker als tussendoortje. Niettemin draait het vandaag de dag niet eens zozeer meer om de beroemde oliebol, want naast deze specialiteit zijn de medewerkers ook druk in de weer met tal van diverse aanverwante producten en dit verklaart natuurlijk direct de aantrekkingskracht. Begin november streek de kraam voor de zoveelste keer neer aan de Stationsweg en rustig is het eigenlijk geen moment geweest.


‘We staan hier alweer bijna twee maanden en we hebben heel wat klanten voorbij zien komen. Natuurlijk zijn het drukke tijden, maar eigenlijk is het ook wel een beetje stilte voor de storm, want zaterdag op de laatste dag van het jaar verwachten we toch echt wel een topdag. Dat geeft ook verder niet, want we zijn er helemaal klaar voor’, vertelt Gouki de oliebollenkoning-medewerkster Boukje. Ook Gouki de oliebollenkoning-eigenaar Christiaan Bosma die net klaar is met de bereiding van vers deeg is tevreden over de periode in Zuidlaren. ‘We mogen op zich niet klagen. De omzet is overwegend gelijk gebleven, maar de kosten zijn natuurlijk wel beduidend hoger. Ik denk overigens wel dat je dit over de hele linie moet bekijken, want wij zien meestal aan het eind van de winter pas hoe de periode is geweest die achter ons ligt. Tot nu hebben veel mensen ons weten te vinden en daar zijn we natuurlijk erg blij mee.’ Een verschil met een jaar terug is er wel degelijk vervolgt Bosma. ‘Mensen willen graag weer wat doen. Mensen zijn nu ook weer wat meer bij elkaar en vorig jaar was dit natuurlijk niet het geval. Toen hadden ze bij wijze van spreken aan twee oliebollen genoeg, maar we verkopen natuurlijk veel meer dan oliebollen alleen. In november en december zorgen we ieder jaar voor een flinke uitbreiding van ons assortiment, maar de krentenbollen, appelflappen en oliebollen blijven toch wel het meest populair onder de mensen en dat mag ook, want daar zijn we goed in.’ Er zit alleen wel een houdbaarheid aan de oliebol legt Bosma uit. ‘Je kunt het een beetje vergelijken met brood. Als je dat vers koopt kun je het een dag later ook nog wel eten, maar uiteindelijk verliest het natuurlijk z’n versheid. Wij helpen hier veel mensen die hier als tussendoortje even iets lekkers komen halen.’ Dat geldt ook voor een klant die net iets teveel haast heeft, maar toch haar waardering uitspreekt voor de smaak van de oliebol. ‘Ze proeven ook dit jaar weer heerlijk, maar ik had eigenlijk ook niet anders verwacht. We eten hier gewoon snel even eentje als tussendoortje en bakken thuis de rest voor de jaarwisseling.’


Gouki de oliebollenkoning mag zich met recht een koning noemen. Binnenkort verplaatst de kraam zich naar bijna alle andere provincies in Nederland. ‘We zijn ook te vinden in Limburg, Noord Brabant en Zeeland, maar voor je het weet zijn we weer terug in Zuidlaren. We staan hier al veertig jaar en mijn ouders zijn hier eigenlijk begonnen. Elf jaar geleden heb ik de zaak overgenomen en we doen Zuidlaren altijd met veel plezier weer aan’, besluit Bosma.


UIT DE KRANT

Lees ook