De Krant van Tynaarlo op zomertour: door de tuin geleid

Afbeelding
(On)genode gast

REGIO - De redactie van de Krant van Tynaarlo gaat deze zomer op zoek naar de mooiste tuinen van de gemeente Tynaarlo. Nu alles weer volop in bloei staat en de zomer weer volop aanwezig is in Nederland mogen tuinen de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze week is het de beurt aan de tuin van Audrey Doeglas in Eelde.


Volgende maand wordt ze 90 jaar, maar de aandacht voor haar tuin wil ze niet verliezen. Ze krijgt weliswaar wekelijks ondersteuning van een bevriende tuinhulp, maar de tuin is en blijft haar lust en haar leven. De liefde bracht haar in Nederland in 1954 en in 1974 werd de tuin in Eelde aangelegd, waardoor de tuin inmiddels bijna een halve eeuw oud is. Zoals het er tegenwoordig uit ziet zag het er vroeger niet uit, omdat de omgeving destijds hoofdzakelijk uit weiland bestond. Niettemin ging het roer om en dat staat Doeglas nog bij als de dag van gisteren.


‘Tuinieren heb ik altijd leuk gevonden en ik koester er ook mooie herinneringen aan vanuit de periode dat ik nog in de Verenigde Staten woonde. Mijn ouders woonden in Jersey City, New Jersey. Deze stad was eigenlijk een plek waar weinig frisse lucht aanwezig was en in de zomermaanden was het er ook nog eens erg heet. Mijn zus had hooikoorts en die ging in de zomer naar de bergen en ik verbleef in die periode op een boerderij in upper state New York en dat was een hele fijne tijd. Er ging een wereld voor mij open. Ik weet nog dat ik het vreselijk vond als ik weer naar school moest. Toen wij in Eelde kwamen wonen was het hier alleen maar weiland. Er stonden zelfs geen bomen, maar we hebben samen met een bevriende architect na verloop van tijd een hele mooie tuin ontworpen. We hadden alleen een stuk grond en hadden in eerste instantie geen flauw idee wat we er mee moesten, maar ik realiseerde me steeds meer dat de aanleg van een tuin erg belangrijk was en ook heel mooi kan zijn. Ik wilde een tuin die vriendelijk was voor vogels en andere tuindieren. De architect heeft goed geluisterd, want hij heeft met de grond die vrijkwam vanwege de bouw van het huis reliëf gecreëerd en dat ligt er nog steeds. De tuin die uiteindelijk ontstond is door de jaren heen natuurlijk wel veranderd, want een tuin groeit met de tijd mee. Ik heb nog altijd veel affiniteit met de tuin. De liefde voor de tuin is nooit verdwenen.’


Wie een wandeling maakt door de tuin van Doeglas komt niet alleen oog in oog te staan met een grote verscheidenheid aan planten. Er is ook een mooie wandelroute aangelegd die vanaf elke hoek van de tuin een mooi nieuw perspectief oplevert. De eigenaresse van de tuin kent zelfs alle wetenschappelijke benamingen van de planten die er groeien. ‘Als je een tuin goed wilt onderhouden is kennis van de planten die er groeien van groot belang. Ik weet ondertussen niet meer hoeveel planten ik in de tuin heb staan, maar alle namen heb ik wel paraat.’ Een bezoek aan de tuin van Audrey Doeglas is zeker de moeite waard. De schaduwplekken en plekken waar de zon volop schijnt zijn er prachtig in balans en ook het tuinafval wordt op de juiste wijze verwerkt. Degene die denkt de rondleiding te hebben afgerond moet vlak bij de uitgang toch op zijn woorden terugkomen, want voor degene die goed oplet ligt er nog een secret garden in het verschiet. Wie de tuin van Audrey Doeglas eens van dichtbij wil komen bekijken is het hele jaar door van harte welkom in Eelde. Een afspraak kan daarvoor telefonisch worden ingepland.

UIT DE KRANT

Lees ook