Diamanten Huwelijk: Gerrit en Jantje Meijberg-Tol vieren 60 Jaar samen

Afbeelding
zuidlaren

ZUIDLAREN – Feest, vorige week dinsdag voor Gerrit en Jantje Meijberg uit Zuidlaren, want zij vierden hun fantastische 60-jarige huwelijksjubileum. De glimlach op hun gezichten straalde nog net zo helder als die op hun trouwdag. Jantje Tol, geboren op 30 september 1940 in Smilde, groeide op te midden van de velden van een boerenbedrijf. Haar schooltijd bracht ze door in Hoogersmilde, elke dag dapper twee kilometer lopen op klompen, vergezeld door haar broer, zus en buurkinderen. Later, toen de lagere schooljaren achter haar lagen, ruilde ze haar klompen in voor een fiets. Na een succesvolle tijd op de Christelijke Mulo in Smilde behaalde ze haar diploma in 1956.


Gerrit Meijberg, geboren op 19 april 1936 in Kampen, stamt uit een familie van palingvissers met een kotter op de uitgestrekte Zuiderzee/IJsselmeer. Het leven veranderde toen zijn vader het roer omgooide en sluiswachter werd. Het gezin verhuisde naar Dokkumerzijlen en later naar de gemeente Dwingeloo, waar Gerrit zijn jeugd doorbracht met zijn vier broers. Naar school ging hij in Geeuwenbrug, en daarna volgden de Mulo in Smilde en de Pedagogische Academie in Meppel. Zijn pad leidde hem vervolgens naar militaire dienst in Zuidlaren.


Via een kerkelijke jeugdvereniging kruisten de paden van Gerrit en Jantje elkaar. Gerrit, met zijn passie voor onderwijs, werd een gewaardeerde leerkracht in Oldemarkt, Donkerbroek en Glimmen. Zijn toewijding aan sport en jeugd was bewonderenswaardig; hij leidde gymnastiekverenigingen en jeugdvoetbalteams en werd zelfs onderscheiden met de zilveren speld van de KNVB. Daarnaast was hij een gewaardeerde clubscheidsrechter en vervulde hij vele jaren de rol van penningmeester bij de ijsvereniging in Glimmen. Het vrijwilligerswerk voor de kerk was een andere hoeksteen van zijn betrokkenheid in de gemeenschap.


Jantje heeft eveneens een mooie stempel achtergelaten. Ze werkte zeven jaar als administratief medewerkster op het kantoor van de aardappelmeelfabriek Oranje, en tegelijkertijd zette ze zich met hart en ziel in voor het jeugdwerk van de kerk. Haar betrokkenheid en warmte raakten velen.


In 1963 bundelden Gerrit en Jantje hun levens en betrokken ze een bescheiden bejaardenwoning vanwege de woningnood in die tijd. In 1965 verhuisden ze naar Donkerbroek, waar hun gezin groeide met de komst van een dochter en enkele jaren later een zoon. Het geluk leidde hen in 1969 naar Glimmen, waar de jongste dochter het gezin vervolmaakte. Het echtpaar heeft vijf kleinkinderen gekregen.


Glimmen was vijftig jaar lang de gelukkige thuisbasis van Gerrit en Jantje. Ze hebben er met volle teugen van genoten, en hun vrijwilligerswerk heeft ze mooie contacten opgeleverd. Uiteindelijk werd het huis te groot en de tuin te bewerkelijk. Dus besloten ze in 2019 om te verhuizen naar een prachtig appartement in Zuidlaren. Hier vinden ze rust, genot en hopen ze nog vele jaren samen te mogen doorbrengen. Op dinsdag 1 augustus kwam locoburgemeester Ririhena langs om het echtpaar persoonlijk te feliciteren.

UIT DE KRANT

Lees ook