Zomerweek – later kans op buien

weerbericht Weerbericht

Er is een einde gekomen aan de koele noordelijke stroming en zoals dat dan wel vaker gaat heeft deze plaats gemaakt voor een zuidelijke en is het roer 180 graden omgegaan.
Deze veel warmere circulatie is tot stand gekomen dankzij een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Scandinavië tot over een groot deel van het midden en oosten van Europa. Er is echter ook een tegenhanger en dat is een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje dat zich geleidelijk aan in noordelijke richting beweegt. De invloed van dit systeem neemt langzaamaan toe. Het gevolg is aan de ene kant de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden van Europa, maar bijbehorende storingen komen óók dichterbij. Voorlopig lijken die al oprukkend boven het midden van het land tot staand te komen dankzij de invloed van noordelijke hogedruk. Wat wij er vandaag en morgen (woensdag) wél van meekrijgen zijn af en toe wat wolkenvelden, maar de buien die het zuiden van ons land binnentrekken gaan ons niet bereiken. Of het moet een enkel lokaal exemplaar zijn dat in leven weet te blijven.
Het is vandaag en morgen zomers warm bij 25 of 26 graden. Daarbij is er flink wat zon en begint de lucht vooral in de loop van de dag wat te leven in de vorm van wolkenvelden. Op die enkele lokale bui na blijft het droog. Donderdag neemt de kans op een regen- of onweersbui verder toe. Het is een tikje zwoel en het wordt opnieuw zo’n 25 graden bij een matige zuidoostenwind, windkracht 3. In de nachten koelt het af naar een graad of 15 en ’s avonds zakt het kwik maar langzaam tot onder de 20 graden.

Vrijdag neemt de kans op buien weer af en is er flink wat zon. Neerslaggebieden lijken dan vanuit Duitsland zuidelijk van ons gebied naar het westen te trekken maar een kleine koerswijziging kan deze prognose alsnog in de war schoppen. Het wordt 23 of 24 graden.

Tijdens het weekend wisselen zonnige perioden, wolkenvelden en enkele buien elkaar af als een Frans lagedrukgebied dan wél tot onze omgeving weet door te dringen. Al met al kunnen we stellen dat deze week zomers verloopt en de kans op buien vanaf donderdag toeneemt. Voor de natuur een mooie periode met warmte, eerst droge condities en later weer neerslag.
Begin volgende week zijn de veranderingen niet zo groot. Er vallen nu en dan buien, afgewisseld door opklaringen bij temperaturen rond 20 graden.

Me e r d a a g s e 

         Weerbeeld          Wind richting          Wind kracht          Min temp          max.. temp          zon          neerslag         
wo          Vrij zonnig en warm          zo          3          15          25          70          20         
                                                                       
do          Warm met zon en bui(en)          zo          3          15          25          50          50         
                                                                       
vr          Wolken/zon/warm          zo          3          13          23          50          20         
                                                                       
za          Wolken/zon/bui(en)warm          zo          4          12          22          40          50         
                                                                       
zo          Wolken/zon/bui(en)warm          zo          3          10          22          40          50         

UIT DE KRANT