Koud en kans op een winterse verrassing

Weerbericht

We bevinden ons nog altijd in een drukverdeling die we als behoorlijk onstabiel kunnen omschrijven. Lange tijd was het zacht en nat, inmiddels is het een stuk kouder maar blijft het nat. De grootschalige drukverdeling is hogedruk in het noorden en lagedruk boven het zuiden van Europa. In het overgangsgebied ontstaan op de oceaan steeds storingen die onze kant op komen. Dankzij de hogedrukgebieden ten noorden van ons land moeten depressies een andere koers volgen dan gewoonlijk in een westelijke stroming. Soms trekken ze net over of net ten zuiden van ons land naar Midden-Europa. Op hoogte is de lucht al behoorlijk koud en onderweg naar ons land wordt ook aan de grond koude lucht vanuit Duitsland opgepikt. Een dergelijke rukverdeling kan zomaar eens tot een winterse verrassing leiden. Als de puzzel ‘goed’ valt bereiken neerslaggebieden onze omgeving zonder invloed van de Noordzee en kan neerslag al sneeuw vallen. Een andere situatie die voor winterse neerslag kan zorgen zijn buien vanaf de Noordzee. Als de bovenlucht maar koud genoeg is, de wind niet al te sterk en de buien over genoeg intensiteit beschikken kan het kwik tijdens buien dalen tot aan het vriespunt. In beide situaties kan het tot wat wittigheid leiden. Blikvanger op dit moment is een actieve storing die later op donderdag vanuit Frankrijk onze kant op komt. Mocht het systeem doortrekken tot onze omgeving, en dat is niet uit te sluiten, kan er zomaar een flinke portie sneeuw vallen.

Laten we de zaak eens op een rijtje zetten. Vanavond (dinsdag) is er kans op een paar sneeuwbuien vanaf zee en kan het lokaal glad of wit worden. Komende nacht daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt en neemt de kans op een bui af. Morgen is er af en toe zon en is er kans op een bui mogelijk met natte sneeuw. De noordenwind is zwak of matig, windkracht 2 of 3 en in de nacht vriest het enkele graden. Donderdag begint met af en toe zon en neemt de bewolking in de loop van de dag toe. In de namiddag of avond neemt de kans op neerslag toe en waarschijnlijk in de vorm van sneeuw want het kwik komt de hele dag niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Er is op deze termijn altijd nog de kans dat de storing naar Duitsland wegtrekt en ons niet bereikt, maar we houden er beter rekening mee dat er perioden met sneeuw in de maak zijn en er een reële kans is op een sneeuwdek van enkele centimeters. Onzekerheid troef op het moment van schrijven. Daarbij laten sneeuwsituaties zich doorgaans niet al te ver van te voren aankondigen.

Vrijdag en tijdens het weekend is het een tikje guur met overdag iets boven nul en in de nachten lichte en mogelijk zelfs matige vorst Dagelijks is er kans op een paar winterse buien. Al met al staat de komende week in het teken van wisselvallig herfstweer met een winters randje. 

UIT DE KRANT