Zon heeft het lastig – soms regen

Weerbericht

Langzaamaan wordt het wat wisselvalliger en beginnen de temperaturen een beetje te dalen. Maar nog altijd blijft de echte herfst uit. Hogedrukgebieden blijven behoorlijk dominant hoewel ze te ver uit de buurt liggen om ons van zonnig weer te voorzien. Hogedruk ligt boven Frankrijk deze dagen, maar wordt geleidelijk aan teruggedrongen door een depressie die oprukt vanaf het zeegebied bij IJsland. 

Het systeem trekt naar Noorwegen en fronten daarbij behorend kunnen ons morgen (woensdag) in de loop van de dag bereiken. De dag start nog met een waterig zonnetje, maar al snel zullen er meer en dikkere wolken opdoemen. In de loop van de middag komt het polaire front over ons gebied te liggen en gaat het regenen en dat kan wel een tijdje aanhouden. Voor de natuur meer dan welkom, want al te veel beerslag is er de laatste tijd niet gevallen. Natuurlijk verdampt er ook weinig maar voor de grondwaterstanden is water geen overbodige luxe. Het wordt een graad of 17 bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, windkracht 3 tot 5. In de nacht zijn er een paar opklaringen en koelt het af naar ongeveer 10 graden waarbij er mist of nevel kan ontstaan. 

Donderdag wordt er vochtige lucht aangevoerd. Daarbij is het rustig weer en zullen laaghangende wolken maar moeizaam worden opgeruimd. De rol voor de zon lijkt dan ook een behoorlijk beperkte te worden. Bij weinig wind en droog weer wordt het zo’n 15 of 16 graden. 

In de nacht naar vrijdag gaat het regenen. Met een beetje geluk kan het overdag een tijd lang droog zijn maar een volgende storing met regen is onderweg. De timing kan op deze termijn nog gemakkelijk wat veranderen maar als het spoorboekje kloppend te krijgen is zal deze neerslag ons later op de dag bereiken. Bij een aantrekkende zuidwester wordt het wel weer zachter met 18 tot 20 graden.

Tijdens het weekend is het Hollands najaarsweer. We zien wolken, afgewisseld door opklaringen en nu en dan valt er een enkele bui. Bij een stevige westelijke wind wordt het rond 15 graden. In de loop van volgende week zou er wel eens een droge oostenwind kunnen opsteken als zich boven Scandinavië een bolwerk van hogedruk opbouwt.                                                                     

UIT DE KRANT

Lees ook