Harry Loco lanceert nieuwe single John Starr Cooke

Afbeelding
vries

VRIES – Singer-songwriter en Woodstock-performer Harry Loco brengt vrijdag 14 januari alweer zijn derde single uit in twee jaar tijd. De song ‘John Starr Cooke’ lag al enige tijd op de plank en ziet overmorgen dus het levenslicht. Het nummer is een ode aan het leven van de Amerikaanse mystieke en spirituele leraar John Starr Cooke.


Net als voor heel veel andere artiesten wereldwijd was het rondtoeren voor Harry Loco in 2020 ook plotseling ineens van de baan, maar de wereld staat echter niet stil. Om toch wat van zich te laten horen haalde Loco wat oude nummers van de plank en dat bleef niet zonder resultaat. In 2020 kwam ‘Isn’t love enough’ uit. Het nummer werd samen geschreven met Essra Mohawk in Nashville in 2010. In 2021 werd het aanstekelijke ‘Be cool in Liverpool’ uitgebracht. Vroeg in het nieuwe jaar volgt nu de derde single John Starr Cooke. Loco ontleende de inspiratie voor het nummer aan ‘John Starr Cooke’. De Amerikaan die de ontwikkeling van de tegencultuurbeweging die in 1966–1967 in San Francisco opkwam beïnvloedde. Loco zegt daarover zelf het volgende.


‘Het nummer kwam tot mij in een droom tijdens een verblijf in Zuid-Frankrijk. Onder de zon van de Provence ben ik gelijk gaan schrijven en het was of John tot mij sprak. John Starr Cooke was de mysticus achter de Be-in 67 en de Summer of Love SF 67. Cooke was de rechterhand van Michael Bowen. Bowen hield in 1967 de eerste Human-Be-In wat later dat jaar tot de Summer of Love in San Francisco leidde. De plek voor het Hippie gebeuren en het Flowerpower verhaal wat in mijn ogen eindigde in 1969 met het legendarische Woodstock festival dat een half miljoen bezoekers trok. In 2009 was ik uitgenodigd door Michael Bowen in Zweden en ben daar onder meer onderwezen over hoe de wereld in elkaar steekt, want er is meer tussen hemel en aarde. Bowen leerde mij over voorspellingen van John Starr Cooke, met name over de ontwikkeling van ‘The Age of Aquarius’ waar we nu in zijn terechtgekomen sinds 2012. De huidige chaos is daar een verschijnsel van. Starr Cooke had de gave om voorbij de sterren te kijken en verder, maar tegelijkertijd zeg ik ook dat ieder voor zich moet bepalen waar we precies staan in deze tijd. Een tip van de sluier wordt in ieder geval bezongen in het lied dat officieel op vrijdag 14 januari in Amerika voor het eerst te horen is op de website www.royalmaze.com die gewijd is aan de legacy van John Starr Cooke.’


De nieuwe single ‘John Starr Cooke’ klinkt op het eerste gehoor wellicht niet spectaculair, maar heeft diepe gronden vervolgt Loco. ‘Het nummer zal overal ter wereld mensen aanraken en in beweging zetten om ‘Peace Circles’ op te zetten als begin van een nieuwe betere wereld.’ Een ‘Peace Circle’ werd door Loco gevormd tijdens het Woodstock 50 festival in Bethel NY op het terrein waar ooit het grote Woodstock festival plaatsvond besluit de muzikant uit Vries. ‘Ik geloof in toeval en ik liep op het terrein rond met mijn oranje kleding aan en het ‘World peace is possible’ shirt, toen plotseling het grote peace teken op de heuvel werd verlicht. Als het ware gestuurd liep ik er naar toe en begon mensen te wenken om hand in hand om de cirkel te gaan staan. Op het moment waarop de cirkel sloot was de energie voelbaar en stapte ik een halve meter vooruit en begon te zingen ‘All we are saying is give peace a chance’. Iedereen begon mee te zingen en de cirkel steeg op tot ver boven het ‘field of dreams’. Hoe lang het duurde weet ik niet meer, maar het was zo mooi te zien dat de duizenden mensen die er omheen stonden niet de neiging hadden om in de cirkel te komen. De cirkel zou dan verbroken worden. Voor een goed verstaander is er in mijn beleving geen uitleg nodig.’


Afgelopen weekend kwam ook het bericht binnen uit Amerika dat één van de mede organisators, Michael Lang, van het Woodstock 69 festival op 77-jarige leeftijd is overleden. Loco ontmoette Lang in 2014 tijdens de 45th anniversary of Woodstock in Bethel NY waar hij een optreden gaf op Yasgursfarm, de Woodstockfarm.

UIT DE KRANT