Financieel vooruitzicht gemeente Tynaarlo goed, maar voorzichtigheid geboden

Afbeelding
vries

VRIES – In het gemeentehuis in Vries werd woensdag door, wethouder van Financiën, Hans de Graaf de gemeentebegroting gepresenteerd. De gemeente Tynaarlo verwacht volgend jaar een begrotingstekort van ongeveer 400.000 euro, maar De Graaf stelt gerust: ‘’Wij hebben ons huishoudboekje op orde en hoeven geen maatregelen te nemen die onze inwoners pijn doen in de portemonnee.’’


In de jeugdzorg kent de gemeente een tekort van twee miljoen euro, maar desalniettemin blijft de belastingdruk in de gemeente bijna hetzelfde. De onroerendezaakbelasting stijgt met twee procent. De kosten voor afvalstoffen- en rioolheffing blijven gelijk. Daarbij komt dat de gemeente ook alvast geld heeft gereserveerd voor de grootschalige centrumplannen in Zuidlaren, mocht het centrumplan van het college draagvlak hebben in de raad.



Daarnaast werd woensdag duidelijk dat de gemeente ook gaat investeren. Zo wordt het fietspad van de Hunebedstraat in Tynaarlo aangepakt en ook de Hoofdweg in Eelde gaat op de schop. Bovendien is er drie miljoen gereserveerd voor de realisatie van drie energieneutrale brandweerkazernes in Zuidlaren, Eelde en Vries. Daarmee zou volgens De Graaf een hoop geld bespaard worden op de energielasten.



Het college wil kritisch kijken naar de manier waarop de zorg momenteel is georganiseerd. Dat kan en moet volgens hen namelijk veel goedkoper. Twee miljoen euro is het tekort momenteel op jeugdzorg, maar vanaf 2021 zou het volgens de Graaf binnen de rijksmiddelen moeten blijven.



Toch is de financiële situatie voor de gemeente onzeker volgens De Graaf: ‘’Hoe meer het Rijk jubelt, hoe harder wij piepen. Zo staat de relatie tussen het Rijk en de gemeente onder druk. We werken nog aan een aantal grote projecten waarvan de financiële gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn.’’ Onder deze projecten vallen bijvoorbeeld de centrumontwikkeling van Zuidlaren en het nieuwbouwplan voor onderwijs en sport bij sportpark de Wenakkers in Zuidlaren. Dat laatste moet namelijk herzien worden aangezien het Harens Lyceum uit Zuidlaren verdwijnt. ‘’We moeten goed anticiperen, want we kunnen het geld maar één keer uitgeven’’, aldus wethouder De Graaf.



Op de middagvergadering die op dinsdag 5 november plaatsvindt, worden de stukken behandeld en eventuele inhoudelijke vragen beantwoord. 

UIT DE KRANT

Lees ook