“Als ik mijn gevoel er maar in kwijt kan, dat is het belangrijkste”

Afbeelding
vries


VRIES – Op de bovenverdieping van haar huis in Vries, heeft kunstenaar Ina Bogers een prachtig atelier. Diverse schilderijen kleuren de werkplaats van de inwoner van Vries. Ook in de overige delen van het huis hangen prachtige werken van Bogers, die allen verschillend zijn. “Ik heb namelijk nog niet echt een bepaalde stijl”, legt de kunstenaar uit. “Ik vind heel veel verschillende dingen leuk en ben nog aan het kijken wat ik nou echt het leukste vind om te doen. Mensen vragen mij ook wel eens: ‘Wat is precies jouw stijl?’ Maar dat weet ik dus zelf ook niet.”

Bogers is opgegroeid in Vries en is nog niet zo heel lang bezig met kunst. Het is een échte hobby en opleidingen heeft ze dan ook niet gevolgd. In het najaar van 2012 is de inwoner van Vries begonnen met schilderen. “In 2011 werd bij mij de diagnose beenmergkanker vastgesteld”, legt Bogers uit. “Ik heb vele zware behandelingen gehad en wilde na al deze ellende iets leuks doen. Vandaar dat ik toen in 2012 ben begonnen met schilderen.” In Zuidlaren heeft de kunstenaar diverse lessen schilderen gevolgd en later is ze verhuisd naar een atelier in Grootegast. “Bij het schilderen gebruik ik verschillende, gemengde technieken”, gaat Bogers verder. “Ik maak realistische schilderijen, maar ook maak ik abstracte werken. Op dit moment ben ik veel met dat laatste bezig. Ik ben nog aan het nadenken over wat ik echt leuk vind”.

Uit de abstracte werken haalt Bogers de laatste tijd de meeste voldoening. “Hierin kan ik meer mijn gevoel kwijt”, laat ze weten. “Dat is wat ik ook graag wil doen. Je kunt ook van een plaatje af schilderen, wat ik eerst deed. Dan krijg je te horen: ‘knap gedaan’. Maar dat hoef ik niet te horen. Zolang ik mijn gevoel er maar in kwijt kan. Dat is het belangrijkste.” In haar nog jonge schilderscarrière heeft Bogers al vele werken gemaakt. Onder andere vele dieren en landschappen heeft de kunstenaar met haar penseel vastgelegd. “Mijn inspiratie haal ik ook veelal uit de natuur”, gaat de inwoner van Vries verder. “Ik vind het heerlijk om even helemaal af te dwalen. Mijn hoofd wordt echt leeg van het schilderen en ik krijg er energie van. Met het schilderen probeer ik iets uit te drukken. Eigenlijk zet je iets van jezelf op papier. Heerlijk is dat.”

Soms vind Bogers het lastig om te beginnen met schilderen. De eerste lijn schijnt ontzettend lastig te zijn. “Maar als ik eenmaal bezig ben, wil ik soms wel eens niet meer stoppen”, lacht de kunstenaar. “Ik volg ook vele verschillende workshops. Zo schilder ik onder andere wel eens bij Joke Gerds in Zeegse en bij Mathilde Leonore, die vlakbij mij woont. Zij geven mij ook diverse tips, die ik kan toepassen bij mijn werken.” Ondanks dat de inwoner van Vries geen opleiding heeft gevolgd, kan ze het schilderen vrij aardig. Dat is ook wat ze vaak van mensen in haar omgeving te horen krijgt. “Maar ik doe het echt voor mezelf”, gaat Bogers verder. “Tuurlijk is het ook leuk om mensen blij te maken, maar ik zie het echt als hobby. Ik vind het ook heerlijk om een beetje te experimenteren met kunst. Laat mij m’n gang maar gaan. Ik red me er wel mee.”

Bogers schildert met name in de herfst- en wintermaanden, aangezien het in de zomer wat te warm is. “Mijn man en ik zijn veel buiten”, laat de kunstenaar weten. “In de zomer heb ik dan ook weinig tijd om te schilderen. In de winter ben ik vaak uren per dag boven in mijn atelier aan het schilderen. Het zorgt voor ontspanning en ik kan dan dicht bij mijn gevoel komen. Een einddoel heb ik niet altijd. Soms denk ik dan ook: ‘Ik doe maar wat’, maar dat is ook niet helemaal maar. Ik wil er gewoon niet teveel bij nadenken. Ik schilder namelijk meer vanuit mijn gevoel dan vanuit mijn hoofd.” Waar het schilderen voor Bogers een aantal jaren geleden begonnen is als tegenhanger van haar ziekte, probeert ze zich nu ook steeds meer te ontwikkelen. “Ik merk wel dat ik steeds deskundiger wordt op het gebied van schilderen. Het blijft mijn hobby, maar met jezelf ontwikkelen is ook niks mis”, aldus Bogers. Op dit moment heeft de kunstenaar, samen met Gerds, een expositie hangen bij huisartsenpraktijk De Marke in Vries.

UIT DE KRANT