Anloo voor een dag terug in zeventiende-eeuwse sferen

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

ANLOO – Anloo was zaterdag een dag terug in de zeventiende eeuw. Toen om 10.00 uur de kerkklokken begonnen te luiden liepen de Etten achter elkaar naar de Magnuskerk om dat vervolgens ieder uur te herhalen voor de rechtszitting in een volle kerk.


Wat de Etstoel uniek maakt is dat het georganiseerd wordt met zo’n 400 vrijwilligers uit Anloo en uit omliggende dorpen. Het weer was fantastisch en al vroeg liep de markt gezellig vol, iedereen kon genieten van de prachtige manier waarop Anloo vier eeuwen terug in de tijd was gebracht. De sobere zeventiende-eeuwse kleding zorgde voor sfeervolle beelden en de kinderen genoten van de ouderwetse spelen en dansten mee met de dansgroep. 


De Etstoel behandelde in de lotting van 20 augustus in Anloo twee zaken die allebei over smaad en belediging gingen. De eerste zaak was die tussen Abraham Martinus Sorg, architect van een aantal Asser paleizen en van de achtkantige kerk op Smilde. Hij eiste herroeping van beledigingen, geuit door zijn aannemer Coenraad Grashuis. Achtergrond van deze kwestie was dat Sorg beschuldigd werd van het verduisteren van bouwmateriaal van de kerk en van slechte betaling van de werklui. De tweede zaak betrof ook een belediging waarvan de schoolmeester van De Stapel beschuldigd werd. Hij richtte zich tegen de koopvrouw die hem te weinig koopwaar geleverd zou hebben. Het Drentsche gerechtshof heeft zich met een rechtvaardige oplossing uitgesproken over beide kwesties. Rondom de kerk speelden de zigeuners met verve hun rol, de bezoekers hebben veel gelachen en meegeleefd met de zigeuners en de Chirurgijn, die veel bezoekers van hun kwaaltjes heeft verlost. 


Op de markt was er voor ieder wat wils. Bezoekers hebben genoten van het vers gebakken brood in de houtgestookte oven, oude ambachten, muzikanten, dansgroepen, buitentoneel, rondrit met paard en wagen door de Anlooër dreven en nog veel meer. De kinderen konden genieten van boogschieten, blokpikken, poppenkast, broodjes bakken boven een houtvuur, de ezels en de schapen. Kortom, er was vertier voor jong en oud op de Etstoel in Anloo. De opbrengst van de Etstoel komt ten goede aan het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo. Heeft u de Etstoel dit jaar gemist, noteer dan de derde zaterdag van augustus (19 augustus 2023) alvast in uw agenda! Een verslag met foto’s en filmpjes is te vinden op de Facebook-, Instagram- en twitterpagina’s van de Etstoel. Neem voor meer informatie een kijkje op www.etstoelanloo.nl.

UIT DE KRANT