Het roer om bij Onder de Linden

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

VRIES – Vorig jaar, na de eerste lockdown, heeft Sietse Hamersma (61) het roer al aardig omgegooid in zijn café-restaurant. De biljarten zijn in een zaal geplaatst, een zaal is omgebouwd naar een appartement en het cafégedeelte is in gebruik genomen als restaurant. Een heus restaurant. De kaart is verrassend en overzichtelijk. ‘Eetcafé 2.0,’ vertelt de nieuwe kok Pascal du Pree. Door alle coronaperikelen is zijn vrouw Renée iets anders gaan doen. Want op een gegeven raakten de reserves wel op. Spaargeld dat eigenlijk bedoeld was voor een ander doel. Wel heeft Renée het nieuwe interieur voor haar rekening genomen. Hamersma: ‘Dat kun je wel aan haar overlaten, ze heeft van alles via Marktplaats verzameld.’ Het resultaat mag er zijn. Bijna geen stoel is hetzelfde.


De nieuwe formule liep direct aardig. Zowel dorpsgenoten als toeristen weten het mooie etablissement met zicht op de Bonifatiuskerk snel weer te vinden. Dat ging tot oktober erg goed. Als de nieuwe lockdown weer van kracht gaat, probeert de uitbater nog wel om wat handel binnen te harken met afhalen en bezorgen, maar dat is een vak apart, aldus Hamersma. Vanaf januari zijn zij dicht gegaan. Om te verbouwen, schoon te maken en nieuwe doelen te bepalen. Door gezinsuitbreiding vertrok zijn kok. Een nieuwe was snel gevonden. Pascal du Pree, die het vak heeft geleerd op Vlieland. Bij Restaurant Zuiver. De van origine musicus, Hamersma is conservatorium geschoold, gaat ook nadenken over eventuele opvolging. Die klik met zijn nieuwe kok is dan ook snel gevonden. Du Pree heeft daar wel oren naar. Op termijn. Eerst moet de samenwerking goed gaan. De kok heeft voor het gemak onderdak gevonden in het nieuwe appartementen, achter het bedrijf. Daar woont hij samen met zijn vriendin. Du pree kook veel met lokale producten. Hij haalt zijn groenten en kruiden van Plaats de Wereld, waar zijn vriendin ook vrijwilliger is.


Hamersma is tevreden tot nu toe. Hij lacht: ‘Eerst dronk men hier bier, nu zitten de gasten aan een vijf-gangen diner.’ Alles is mogelijk. Van een stamppotbuffet tot een acht-gangen diner. De hoofdzaak is nu een goede keuken. Terwijl de dorpsfunctie ook nog steeds belangrijk is. Dat blijft. Soms wel in een iets andere vorm. ‘Dat wordt niet altijd juichend ontvangen, het is lastig bij sommige clubs om te veranderen,’ zegt Hamersma. ‘Maar ik juoud mijn poot stijf.’


Per september worden er ook weer evenementen georganiseerd. Concertjes op zondag, in diverse muziekstijlen. Ook het Straatbrassfestival gaat weer door. Een uniek festival. De heren zien het langzaamaan weer drukker worden. De aanvragen voor bijeenkomsten, feesten en partijen zitten weer in de lift. Er zit weer muziek in.

UIT DE KRANT

Lees ook