Na 75 jaar vrijheid

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

EELDE – Herdenkingscomité Eelde vraagt u om vandaag,13 april 2021, de vlaggen uit te hangen. Vorig jaar zou deze dag het startpunt zijn voor veel activiteiten in het kader van de herdenking van de bevrijding door de geallieerde troepen 75 jaar geleden. “Nu, een jaar later, ervaren we nog altijd de gevolgen van één van de grootste crises sinds de Tweede Wereldoorlog. Een crisis die, net als de Tweede Wereldoorlog, niet alleen ons land maar de hele wereld treft en nog steeds niet voorbij is”, aldus Adriaan Ferf, voorzitter van Herdenkingscomité Eelde. Herdenkingscomité Eelde legt het belang uit van herdenken van 13 april en de herdenkingen die daarop volgen.


De pandemie is een crisis waar we stukjes van de in 1945 herwonnen vrijheden voor in moeten leveren. Waardoor we beperkt zijn in onze ontmoetingen, onze avonden, onze vakanties. Die we, naar mate hij langer duurt, steeds meer ervaren als een drastische inperking van onze manier van leven. Die een sterk beroep doet op ons begrip en ons uithoudingsvermogen. Want hoe graag willen we onze kinderen, onze ouders onze vrienden  niet gewoon een knuffel kunnen geven? Met elkaar kunnen eten en feesten, weer kunnen reizen, onze collega’s weer ‘live’  zien. Als je Nederlanders vraagt wat ze een belangrijke waarde vinden, noemen ze het woord ‘vrijheid’ het vaakst. Vrijheid staat in Nederland hoog in het vaandel. Logisch dus dat wij het  moeilijk hebben met de inperkingen van onze vrijheid. Dat we erover mopperen, vragen om meer vrijheden naar de opening van terrassen, sportscholen en  uitgangsgelegenheden. Om een routekaart naar ‘normaal’.


Maar door deze inperkingen ervaren we tegelijkertijd hoe belangrijk de vrijheid is. Om te gaan en staan waar je wilt, te zijn wie je wilt, te mogen zeggen en schrijven wat je denkt. Die vrijheden zijn wij verschuldigd aan de mensen die de Duitse troepen hebben verslagen. We mogen nooit vergeten hoe belangrijk onze dorpsgenoten waren. Zij waagden en verloren soms hun leven, om anderen te beschermen. Zij streden voor onze vrijheid. Dat beseffen, is het belang van de 13e april. De dag dat ons dorp  bevrijd werd.


Lang heeft het Herdenkingscomité gedacht dat er herdenkingsactiviteiten mogelijk zouden kunnen zijn op 13 april 2021. Een vlaggenmonument en een tocht met oude militaire voertuigen. Helaas is het nog niet zover, maar vlaggen zoals gebruikelijk op 13 april, kunnen natuurlijk wel! Daarom vragen wij de inwoners van Eelde de vlaggen morgen uit te hangen op 13 april. Natuurlijk herdenken we op 4 mei ook de slachtoffers en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Helaas kunnen we ook niet samen doen zoals gebruikelijk. Daarom zal de herdenkingsbijeenkomst, in de Dorpskerk op 4 mei, online worden uitgezonden. Hoe deze online bijeenkomst thuis bij te wonen is, wordt nog bekend gemaakt.


Daarnaast nodigen wij iedereen uit, om op een eigen gekozen moment in de avond, een bloem te leggen bij het monument op de begraafplaats en op die manier eer te betonen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier herdenken we toch samen. De burgemeester en het Herdenkingscomité zullen overdag de kransen leggen en de gehele dag zullen de vlaggen er halfstok hangen. Tussen half zeven en negen uur is er erewacht bij het monument en zijn er bloemen om bij het monument te leggen.

UIT DE KRANT

Lees ook