Zelftests voor corona vanaf woensdag (31 maart) te koop bij enkele apotheken

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

REGIO - Coronazelftests kunnen vanaf woensdag (31 maart) worden gekocht bij sommige apotheken in Nederland. Dit maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend. Met deze zelftest hoeven mensen niet meer naar een testlocatie van de GGD, maar kunnen mensen zichzelf thuis testen en is de uitslag binnen een kwartier bekend.


Met de zelftest hoopt demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge het virus sneller onder controle te hebben. De bedrijven Roche en Biosynex hebben de tests ontwikkeld en werden vorige week goedgekeurd door het ministerie. De tests moeten veel sneller een uitslag opleveren dan de zogeheten PCR-test die voornamelijk in de teststraten van de GGD worden gebruikt.


Als de zelftest leidt tot een positieve uitslag, moet de desbetreffende persoon in quarantaine en een testafspraak maken bij de GGD. Doordat de zelftests minder betrouwbaar zijn bestaat de kans dat er een valspositieve uitslag uit de test komt en om deze reden zijn de sneltests vooral bedoeld voor preventief testen. De vervolgtest bij de GGD is bedoeld om een valspositieve uit te sluiten. Ook als mensen klachten krijgen die wijzen op een besmetting wordt geadviseerd om alsnog contact te zoeken met het GGD om een test te ondergaan.


Een medewerker van Apotheek Vries zegt het volgende over de beschikbaarheid van de tests: “We hopen ze dinsdag (6 april) binnen te krijgen. Mensen kunnen ze alleen bij ons in de apotheek kopen. We hebben van klanten er al wel veel vraag ernaar gehad, dus dat betekent toch dat mensen de test wel graag willen hebben.”


Bij de Apotheek in Zuidlaren verkopen ze de tests al wel, zo geeft een baliemedewerker aan: “Vanaf gister zijn we begonnen met de verkoop en we verkopen ze als warme broodjes. Gister hebben we er in totaal al 100 verkocht en vandaag hebben we een nieuwe lading binnengekregen. We merken ook bij onze klanten dat er echt veel vraag naar is. Dat heeft denk ik ook te maken met dat deze manier van testen veel laagdrempeliger is dan als mensen naar een teststraat van de GGD moeten.”

UIT DE KRANT

Lees ook