120 senioren doen mee aan fitheidstest in Vries

Afbeelding
regio

VRIES - Zo’n 120 zeventigplussers deden dinsdag 4 oktober mee aan een fitheidstest in  sporthal De Kamp in Vries. De test is onderdeel van het project ‘Gezond en Fit ouder worden’ en werd goed bezocht.


Tijdens de fitheidstest werden deelnemers aan diverse testjes onderworpen. Zo werd de bloeddruk gemeten en werden BMI (verhouding lengte/gewicht), knijpkracht, oog-handcoördinatie en beenkracht gemeten. Ook vulden de senioren een vragenlijst in over hun beweeggedrag en gezondheid. Aansluitend volgde een persoonlijk adviesgesprek. Er werd ook een vitaliteitsmarkt gehouden. Verschillende sport- en vitaliteitsaanbieders presenteerden er hun aanbod op de dag die al in alle vroegte begon.


‘We zijn om 07.00 uur begonnen met opbouwen en rond 09.00 uur kwamen de eerste mensen binnen’, vertelt Nynke Niessink namens de organisatie. ‘We hebben de testleiders eerst uitgelegd wat precies de bedoeling was, omdat er verschillende vrijwilligers meehielpen, maar het kwam allemaal goed op zijn pootjes terecht en zo konden we goed voorbereid aan de dag beginnen. We proberen met zo’n dag meerdere doelen te bereiken, want het hoeft bijvoorbeeld niet alleen te draaien om lichaamsbeweging, maar ook om in beweging te komen op sociaal vlak. Daarvoor worden er al een tijdje koffieochtenden gehouden op verschillende plekken in de gemeente Tynaarlo, dus er zijn tal van activiteiten die we al ondernemen om het leven van mensen die de 70 zijn gepasseerd naar een hoger plan te krijgen.’


Gezond en Fit ouder worden is belangrijk voor iedereen die de 70-jarige leeftijdsgrens bereikt. Voor deze doelgroep werd de fitheidstest in het leven geroepen. Deelnemers ontvingen een brief en konden zelf bepalen of ze er iets in zagen. De opkomst was naar tevredenheid besluit Niessink. ‘Namens de gemeente zijn er aardig wat brieven verstuurd aan deze doelgroep en ik denk, zeker als je kijkt naar de opkomst in andere gemeenten, dat we het heel goed hebben gedaan. We doen ons uiterste best om mensen in de gemeente Tynaarlo op tal van manieren mee te nemen om het belang van gezond ouder worden te benadrukken. De mensen die er om wat voor reden dan ook niet bij aanwezig konden zijn kunnen we, als ze dat op prijs stellen, ook opzoeken. Iedereen telt mee, niemand uitgezonderd.’


De fitheidstest is onderdeel van het project ‘Gezond en Fit ouder worden’, een beweeg- en gezondheidsproject voor senioren die aan hun fitheid, gezondheid en sociale contacten willen werken. ‘Gezond en Fit ouder worden’ wordt georganiseerd door Sport Tynaarlo, Sport Drenthe, Neie Naober en de cultuurcoaches van de gemeente Tynaarlo. Zorgverleners, fysiotherapeuten, sportaanbieders, ouderenorganisaties, vrijwilligers en studenten hebben hier ook aan bijgedragen.

UIT DE KRANT

Lees ook