Inwoners Tynaarlo besparen 1357 ton CO2-uitstoot door tweedehands aankopen

Afbeelding
Nieuws

Tynaarlo, 26 oktober 2023 – Inwoners van Tynaarlo verkochten vorig jaar 41.716 producten via online platform Marktplaats. Dit staat gelijk aan een potentiële besparing van 1357 ton CO2-uitstoot. Dit blijkt uit onderzoek van Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute. Door producten tweedehands te verhandelen, wordt emissie vermeden. Inwoners maakten de grootste impact met de tweedehands handel in achtereenvolgens meubels en woonaccessoires, elektronica en witgoed en kinderkleding en speelgoed.

Door tweedehands artikelen te kiezen in plaats van nieuw, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. Deze hoeven namelijk niet ingezet te worden voor de productie van nieuwe spullen. Op landelijk niveau kregen ruim 19,1 miljoen gebruikte producten vorig jaar een tweede, derde of vierde leven via het online verhandelplatform. Dit totaal is gebaseerd op het aantal producten waarvan gebruikers achteraf zelf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via Marktplaats. Het daadwerkelijke aantal ligt daarom nog een stuk hoger. In hetzelfde jaar bespaarden gebruikers hiervan met hun tweedehands aankoop meer dan 131 miljoen kilo grondstoffen ten opzichte van de productie van nieuwe artikelen. Daarvan is bijna 14 miljoen kilo toe te schrijven aan plastic, ruim 33 miljoen kilo aan staal en bijna 7 miljoen kilo aan aluminium. 

Tynaarlo in top drie

Om de lokale impact duidelijk te maken is een top tien samengesteld van gemeenten die het meeste bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot via tweedehands handel, naar rato van het aantal kilo bespaarde CO2-uitstoot per inwoner. De top tien is als volgt: 1. Lochem: 64.3 kg, 2. Zwolle: 39.9 kg, 3. Tynaarlo: 39.2 kg, 4. Smallingerland: 38.8 kg, 5. Assen: 38.1 kg, 6. Apeldoorn: 38.0 kg, 7. Heerenveen: 37.6 kg, 8. Noordenveld: 37.3 kg, 9. Hattem: 37.3 kg, 10. Echt-Susteren: 36.8 kg. Ter vergelijking: De bijdrage die Lochem levert aan de vermindering van CO2-uitstoot via tweedehands handel staat volgens stichting Milieu Centraal, ongeveer gelijk aan de uitstoot van een benzineauto die 432 kilometer rijdt. Marktplaats maakt het voor gebruikers inzichtelijk, middels een langlopend experiment, hoeveel CO2-uitstoot zij potentieel besparen met de aankoop van een tweedehands artikel op het platform. Dit wordt sinds de invoering toegepast in ruim 900 categorieën. Ruim 65% van de mensen geeft aan dat het motiveert meer tweedehands te handelen bij het zien van de gemiddelde emissiebesparing per categorie, blijkt uit een enquête onder meer dan 2.000 gebruikers.

UIT DE KRANT

Lees ook