Gezond en fit ouder worden net als Joke van de Grift

Afbeelding
Nieuws

ZUIDLAREN - Nynke Niessink, adviseur Gezonde leefstijl bij gemeente Tynaarlo wil in 2021 gesprekken met zeventigplussers starten over gezond en fit ouder worden in Zuidlaren, Midlaren, De Groeve en Zuidlaarderveen. Vorig jaar organiseerde Niessink in een andere deelgemeente de fitheidstest. Daar kwamen in één dag meer dan 200 mensen op af. Helaas is dat door corona niet mogelijk dit jaar, dus komt er een andere aanpak. Nynke wil gesprekken aangaan met de inwoners over wat ze nodig hebben om een gelukkig leven te kunnen leiden. “Vanuit het perspectief van bewegen, maar ook het sociale gedeelte,” aldus Niessink.


Naast Niessink, keurig op anderhalf meter afstand, zit haar buurvrouw Joke van de Grift. Volgens Niessink: “Het perfecte voorbeeld van goed op weg naar Gezond en Fit ouder worden, de reden waarom zij haar vandaag bezoekt.” Instemmend wordt er geknikt door Van de Grift, “Ja dat klopt, ik ben altijd sportief geweest, eet gezond en sta vol in het leven. Voor corona was ik elke dag om half acht in de sportschool te vinden. Toen in maart de lockdown begon, ging dat niet meer. Ik heb gewichtjes gehaald van twee kilo en een sportmat. Vanaf dat moment heb ik elke ochtend naast mijn bed om half acht oefeningen gedaan. Van mijn hele gezin met vier kinderen kan niemand zo lang planken als ik, ik ben normaliter de fitste van iedereen. Wat ik ook elke ochtend na het douchen doe is één minuut steenkoud douchen. Volgens de methode van Wim Hoff. Het schijnt heel goed te zijn voor je immuunsysteem. Sindsdien ben ik niet meer verkouden geweest, terwijl ik normaal gesproken al verkouden werd als ik langs iemand liep die niesde. Ik heb beginnend COPD, sinds ik met het koude douchen ben begonnen hoef ik geen extra medicijnen meer te gebruiken. Dus ook al ben ik geen wetenschapper, uit eigen ervaring kan ik dit iedereen aanraden.” Niessink lacht, “Nou ik zie dat zestig tellen koud douchen niet zitten hoor, veel te koud.” Waarop Van de Grift lachend aangeeft dat het ook helpt tegen beginnende rimpels volgens de boeken.


Helaas heeft Van de Grift sinds oktober vorig jaar beide heupen gebroken naar aanleiding van twee ongelukkige valpartijen. ”Je mag me ook wel pechvogel van het jaar noemen. Op twintig oktober, de dag dat de Zuidlarenmarkt niet doorging. Wat ik overigens heel erg vond als iemand die geboren en getogen is in Zuidlaren. Terwijl we middenin onze grote verbouwing zaten thuis. Viel ik van mijn fiets toen ik even snel een boodschapje ging doen. Mijn linkerbeen sleepte ik achter me aan, het deed zo zeer. Diezelfde middag werd ik aan mijn heup geopereerd. Na de operatie gaf de arts aan dat ik een paar weken naar een revalidatiecentrum zou moeten als ik niet een proefrondje met hem kon lopen na twee dagen. Het zweet brak me uit, ik moest er niet aan denken om in een revalidatiecentrum terecht te komen. Al begreep ik ook wel dat thuis de situatie niet perfect was. Met de verbouwing hadden we zelfs tijdelijk even geen trapleuningen meer. Geluk bij een ongeluk werkte mijn man thuis door corona en heb ik veel lieve vrienden en hele goede buren. Dus twee dagen na de operatie liep ik dat proefrondje met de arts. Het ging moeizaam, maar ik heb doorgezet, ik wilde persé naar huis,” aldus van de Grift.


Door haar goede conditie en ijverige inzet tijdens de revalidatieoefeningen ging het herstel erg vlot. Totdat het noodlot wederom toesloeg twee weken geleden. “Ik werd overmoedig, ik liep zonder krukken en gleed uit, nu op mijn rechterheup. Jankend heb ik mijn man opgebeld. Hij had er net zes weken mantelzorg met mij opzitten en nu moest ik hem weer vertellen dat ik gevallen was. Het was niet meteen duidelijk, maar een week later bleek ook mijn rechterheup gebroken te zijn. Door mijn eerdere goede herstel kan ik gelukkig ook nu weer thuis revalideren en kan vertellen dat ook dat heel goed gaat,” vertelt een blije van de Grift. Niessink: “Ik verwachtte haar vandaag op de bank aan te treffen, zo twee weken na een heupoperatie is dat vrij normaal. Maar ze loopt zelfs alweer rond op de krukken.” Van der Grift: “Mijn herstel gaat veel sneller omdat ik mezelf af en toe een schop onder de kont geef. Het herstel is pijnlijk, maar het moet gebeuren.” 


Verder vertelt van de Grift het volgende over haar leefstijl, “Wat mij ook helpt is dat ik vrij jonge kinderen heb. Onze eerste ronde kinderen is in de veertig, onze tweede ronde kinderen is nu 31 en 28 jaar oud. Zo gebeurt er altijd wel wat in huis. Ook ben ik ervan overtuigd dat je door gezonde voeding veel medicatie kunt laten staan. Daarnaast houd ik mij bezig met allerlei vrijwilligerswerk en presenteer af en toe een actualiteitenprogramma op de lokale radiozender. Ik blijf door het vrijwilligerswerk in contact met jongeren, denk dat dat erg belangrijk is. Zo blijf ik betrokken. Wat ik ook wel wil meegeven als tip voor een fit en vitaal leven is: neem een jongere man! Het houdt je jong. Mijn dochter heeft ook een jongere vriend, het bevalt ons prima. Mijn man werkt trouwens ook nog altijd ondanks zijn pensioen. Hij blijft actief. Hele dagen tussen vier muren zitten lijkt ons beide niets.”


Volgens Nynke is dit de richting die zij op wil met gezond en fit ouder worden in Zuidlaren,“ In de brief die wij zullen versturen kunnen de mensen een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. In de brief kan men aanvinken waar behoefte aan is en daar wordt het gesprek op afgestemd. We willen erachter komen waar behoefte aan is en wat men nodig heeft om beter te kunnen deelnemen aan de huidige maatschappij om gezonder en gelukkig te worden. Fit en vitaal is niet alleen een kwestie van conditie opbouwen. Je wilt dat men gezellig een kopje koffie met elkaar kan drinken en zich nuttig en verbonden voelt. Als wij daar bij kunnen helpen in 2021 dan is wat ons betreft het doel behaald.”


Wilt u meer weten over het project ‘Gezond en Fit ouder worden’, stuur dan een bericht naar sport@tynaarlo.nl

UIT DE KRANT