Drentse band ‘Same Old’ staat op Eurosonic Noorderslag 2021

|
| Foto: |
Nieuws

EELDE – Laszlo Buring en Stijn Bloemhof vormen sinds 2016 het muzikale duo ‘Same Old’, ze kennen elkaar van de opleiding Kunst en Multimedia (KTM) van het Noorderpoort in Groningen.  Same Old speelde zich in de kijker bij Drentsch Peil XL waar beide heren hun talenten verder ontwikkelden en vervolgens mochten zij door naar het vervolgtraject Hit the North. Op die manier ontplooide de band zich verder en was Same Old vorig jaar op meerdere live podia te vinden. Het resulteerde in een uitnodiging voor het Europese muziekplatform Eurosonic Noorderslag (ESNS) . Dit jaar is het duo wederom uitgenodigd om op het grootse festival te komen spelen, al is het onder andere omstandigheden.

“We wilden in 2020 een lichtpuntje zijn in donkere tijden.”“Al die liveoptredens van vorig jaar, voelt echt als honderd jaar geleden. Dat we begin 2020 mochten optreden op ESNS was te gek, zo vet en zo bizar. We hadden zoveel mensen uitgenodigd, de hele zaal was volgepakt. Het was een eer dat we waren uitgenodigd en het hele optreden ging perfect, het beste optreden tot dan toe. Daar hebben we toen veel positieve reacties op gekregen,” vertelt Bloemhof enthousiast. Het ESNS festival is een festival die ook bedoeld is voor bookers. Bookers contracteren artiesten voor festivals in heel Europa. ESNS is namelijk het eerste festival van het jaar in heel Europa. Daardoor komen er bookers vanuit heel Europa naar Groningen in januari en spelen alle artiesten uit Europa graag in Groningen in januari, als ze worden uitgenodigd.  


“Vorig jaar was er een booker op ons optreden afgekomen, maar het bleek dat we er nog niet klaar voor waren om met een booker te werken. We hadden namelijk nog geen eigen website en we hadden geen materiaal mee om aan hem mee te geven. Het was allemaal nieuw voor ons. Daarom hebben we dit jaar hard gewerkt om alles voor elkaar te hebben in januari,” legt Buring uit. “Helaas is door corona alles anders en mag er door de lockdown geen publiek aanwezig zijn. We gaan die booker van vorig jaar natuurlijk nu wel alles toesturen wat we hebben gedaan afgelopen jaar. Wat betreft het ESNS festival, we zijn uitgenodigd om een live set te komen opnemen.  Dat wordt in een compilatie aan elkaar gezet en gepresenteerd,“ vult Bloemhof aan.


Het type muziek wat Same Old speelt typeert Buring als “Folk & country muziek, maar dan de duistere kant van het genre, zoals Johnny Cash in zijn duistere periode. We hebben geen Taylor Swift muziekjes in ons repertoire.” Het is vrij bijzonder dat twee jonge mannen van folk & country muziek houden, het is geen groot genre in Nederland, niet zoals in de Verenigde Staten. Bloemhof legt uit, “ Aaron Lewis is een artiest met een hele goede stem en dat was een voorbeeld voor mij. Aaron Lewis stapte over van het grunge en metal genre, naar folk & country muziek. Zo ontdekte ik een heel nieuw soort muziek en werd er vrij snel fan van. Ook de stem van Johnny Cash, daar heb ik veel van geleerd.” ”En op onze opleiding KTM kwamen we erachter dat folk & country muziek heel goed klinkt wanneer we dat samen akoestisch aan het spelen zijn,” vult Buring aan.    


Wat betreft afgelopen 2020 geven de twee heren aan geprobeerd te hebben er wat goeds en moois van te maken. Buring: “Tijdens de eerste lockdown kwamen we met het idee om muziek te maken voor ouderen die door alle maatregelen haast niet meer in contact kwamen met anderen. Dat deed ik al voor de flat waar mijn oma zat en zo probeerden we het grootser aan te pakken. We wilden een lichtpuntje zijn in donkere tijden. Met steun van de Provincie Drenthe hebben we dit project kunnen realiseren. Er stonden tien optredens op de planning, helaas hebben we minder dan de helft van de optreden kunnen doen. De maatregelen werden namelijk zo streng dat we de verpleeghuizen niet meer in mochten. En er mag niet gezongen worden. Zodra het wel weer mag dan gaan het zeker weer oppakken, beloofd is beloofd!”


Buring vertelt verder, “ We hebben ook hard gewerkt aan onze nieuwe EP (mini-album) afgelopen jaar. Het was de bedoeling dat de EP helemaal af zou zijn voordat het ESNS festival van 2021 zou beginnen. Daar wilden we onze nieuwe muziek laten horen aan het publiek en de bookers. Maar goed, dat heeft nu dus geen zin, aangezien er geen live optredens zijn. Hopelijk kunnen we volgend jaar wel weer live gaan optreden en dan zullen we onze nieuwe EP gaan presenteren.” Bloemhof vult aan, “Ik hoop echt dat we aankomend jaar gewoon weer op het podium kunnen staan, ben het nu echt wel helemaal zat. Ik mis het optreden gewoon. We hebben wel aan livestreams meegedaan, maar dat is niet hetzelfde. Een geboekt optreden was vroeger de drijfveer om te oefenen. Maar nu zijn er geen optredens om naartoe te werken, dat is wel demotiverend.”


Meer over Same Old is te vinden op www.sameold.nl


|

UIT DE KRANT

Lees ook