Wielrenteam Alpe du Vries beklimt Alpe d’Huez tegen kanker

Afbeelding
Nieuws
VRIES – Met een lengte van bijna 14 kilometer, 21 haarspeldbochten en een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 8,0% is de Alpe d’Huez in Frankrijk een zware berg om als hobbywielrenner te trotseren. Alpe du Vries is een speciaal voor de stichting Alpe d’HuZes opgericht wielrenclubje van zeven uit Vries die de Franse berg op 5 en 6 juni 2019 voor het eerst gaan befietsen om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. ,,Dit groepje heeft veel te maken gehad met kanker”, vertelt Jan Gritter uit Vries, één van de Alpe du Vries zeven.
Behalve Jan, bestaat Alpe du Vries verder uit zijn zoon Mark Gritter, Jeroen Draijer, Niels Askes, Patrick Steenbergen, Bas Mensing en Wilfred Haafs. Het initiatief kwam van Jeroen Draijer. ,,Jeroen heeft zelf kanker gehad. Dat was een heel moeilijke periode voor hem en hij wilde wat doen om te helpen tegen de bestrijding van de ziekte. Toen kwam hij met het idee om de Alpe d’HuZes te gaan fietsen en heeft hij een aantal jongens gevraagd of zij mee wilden doen. Zo zijn we samen gekomen”, vertelt Jan Gritter, de oudste van de zeven. In de groep blijken meer met die vreselijke ziekte te maken hebben gehad, waaronder ook Jan. ,,Er is een bultje weggehaald bovenop mijn hoofd, ik zat in het beginstadium van huidkanker. Niels’ vader en Bas’ vader zijn overleden aan kanker”, vertelt hij.
Er kunnen maximaal 5.000 mensen meedoen aan Alpe d’HuZes op 5 en 6 juni 2019. ,,Nog meer mensen en de berg is propvol. Bij inschrijving is het echt wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Hebben ze ooit eerder deze berg beklommen? ,,Nee, dit wordt voor ons alle zeven de eerste keer”. De Alpe d’Huez wordt ook wel de ‘Nederlands berg’ genoemd, vanwege de vele successen die Nederlandse profrenners er in het verleden hebben behaald. Wat weet Jan er nog meer van? ,,De eerste drie bochten zijn de steilste met een stijgingspercentage van boven de 10%. Daarna vlakt het wat af”.
Het doel van Alpe du Vries is om een streefbedrag van 17.500 euro in te zamelen voor het KWF. ,,Al het ingezamelde geld gaat direct naar het goede doel”, vertelt Jan. Om dit hoge bedrag te collecteren heeft de groep een aantal acties opgezet. ,,Op de kerstmarkt in Vries staan we met een ‘rad van avontuur’, op Oudejaarsdag verkopen we broodjes hamburgers tijdens het carbidschieten en we hopen bij café Trefpunt in De Punt nog een darttoernooi te organiseren. De opbrengst van de oliebollenverkoop bij Bakkerij Haafs (bakkerij van deelnemer Wilfred Haafs, red.) vanaf 15 december gaat ook volledig naar Alpe du Vries”. Sponsoren krijgen een plekje op het outfit van het Alpe du Vries team. ,,We hebben al zo’n 9.600 euro ingezameld”, zegt Jan trots.
De groep is in volle voorbereiding voor het nobele avontuur. ,,We spinnen één of twee keer per week bij Fit You Vries, mountainbiken in de winter, oefenen wel eens met klimmen en dalen op de vrijgegeven VAM-berg bij Wijster en zullen nog wel eens in een weekend in bijvoorbeeld Duitsland gaan fietsen. Straks op de Alpe d’Huez zijn we wel een uur tot anderhalve uur aan het klimmen. Dat is wel even andere koek”. Tegen de klim ziet de Vriezenaar niet op. ,,Ik heb altijd veel gefietst in mijn leven”.
Vorige week zondag was de delegatie uit Vries bij de eerste bijeenkomst van Alpe d’HuZes in Nieuwegein. Een hele happening. ,,Er zijn allerlei mensen met hetzelfde doel als jij of die hetzelfde hebben meegemaakt. Best emotioneel. Er werd stilgestaan bij overleden vrijwilligers en bij mensen die meefietsten en er inmiddels niet meer zijn”.
Tijdens de Alpe d’HuZes in juni dalen alle fietsers gezamenlijk om 3:00 uur ’s nachts af naar Le Bourg-d’Oisans, een plaats aan de voet van de Alpe d’Huez. Om 4:30 in de vroege morgen klinkt het startschot, waarna de renners vanuit verschillende startvlakken de berg omhoog fietsen. ,,De avond ervoor is er nog een herdenking bij één van de bochten met kaarsjes en dergelijke”, weet Jan. Tijdens de rit worden de renners langs de weg fanatiek aangemoedigd door de menigte. ,,Er staan zoveel mensen langs de kant te kijken en te supporten, bijna alle renners komen door die energie wel boven. Sowieso: aan het einde verzamelt iedereen zich beneden en fietsten we in één grote massa voor een laatste keer naar boven”.
Doneren kan op www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Alpe-du-Vries
 
 
 

UIT DE KRANT