‘Of dit het begin is van een mooie traditie? Zou zo maar eens kunnen’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Tweehonderd brassblazers broezen op de Drentse Brink

VRIES – “Echt uniek dit. Nog nooit eerder vertoond in heel Nederland”, roept Sietse Hamersma van Café Onder de Linden in Vries enthousiast. Waarover hij het heeft? STRAATbrass, een festival waarvoor de horeca-uitbater van het fraaie etablissement aan de Brink in Vries maar liefs 6 brassbands uit Groningen en Friesland heeft weten te strikken. Bands die strijden om felbegeerde prijzen -waaronder de Gouden STRAATklinker- die worden uitgedeeld door een geblindeerde jury. Op zaterdag 30 juni gaat het los in Vries. Dan zijn de oude Brinken van het dorp het domein van zo’n 200 brassblazers.
Sietse Hamersma glundert als hij zijn IPad opent. De redacteur van de Vriezer Post moet eerst even een filmpje zien van een concours in Engeland. Opslag verandert de glimlach in eentje van oor tot oor. “Moet je kijken, echt fantastisch dit!” Het unieke van het brassfestival zit hem in het feit dat de muzikanten marcherend door de straten trekken, weet Sietse Hamersma te vertellen. “Dat gebeurt nooit. Alleen in Engeland kennen ze dit soort marsconcoursen. Daar heb ik het ook voor het eerst gezien. Dat was zó geweldig, dat ik mezelf heb beloofd om zoiets een keer naar Vries te halen. Nou, dat is dus nu gelukt. We hebben ingezet op tien brassbands, het zijn er zes geworden.” Het is de bedoeling dat de brassblazers vanaf het einde van de Hoofdstraat de oude Brink oplopen om vervolgens naar de Eriba-caravan te marcheren die bij Café Onder de Linden op de parkeerplaats gestald is. U raadt het, in die caravan zit de jury. “Iedere brassband speelt de mars voor de deskundige, geblindeerde jury, die bestaat uit componist Rob Goorhuis en docent en dirigent Jappie Kuipers. Daarna marcheren ze af via een rondje om de kerk en staat de volgende band voor de jury. Dat is het ochtendprogramma. Om 12 uur serveren we een lunch voor alle muzikanten. Naast de kerk is een muziekkoepel opgebouwd waar de bands vanaf half twee om de beurt nog een keer optreden. De jurycaravan is intussen ook naar de kerk verhuisd.” De bands spelen ieder in hun eigen divisie een vrij stuk en een verplicht werk. De optredens duren tot een uur of vier. Daarna reikt de jury de prijzen uit. Een pittig klusje, als je bedenkt dat de jury iets moet vinden van het beste totaaloptreden, wie de beste mars gespeeld heeft, het mooiste verplichte werk heeft laten horen en wie zich het meest heeft uitgeleefd in het vrije werk. Als de prijzen zijn verdeeld is het tijd voor ja, ja, de borrel en de barbecue! Partytime dus, 30 juni in hartje Vries. Het evenement is gratis toegankelijk voor iedereen.
Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo opent het festival om klokslag 10 uur. De volgorde waarin de bands over de Brink marcheren en voor de jury hun werk presenteren wordt bepaald via een openbare loting. STRAATbrass is uniek en nieuw in Nederland. Het is geënt op van Whit Friday (UK) en The Bugle Band Contest (UK). Begrippen in Engeland, de bakermat van de brassband. “In Vries maken we een combinatie van die twee beroemde brassfestivals. Of dit het begin is van een mooie traditie? Het zou maar zo eens kunnen!”
 

UIT DE KRANT

Lees ook